Vakbladen

 • COFFEEPRO, December 2015-Januari 2016. Beeld: Brittany van der Does, Facebook.

  COFFEEPRO Brittany van der Does, Parel van het Jaar ‘Ik maak graag iemands dag een beetje leuker’

  Brittany van der Does werd in september tot haar eigen verrassing uitgeroepen tot ‘Parel van het Jaar’, in de Misset Koffie Top 100. Zelf was de manager en barista van Hometown Coffee in Den Haag niet bij de bekendmaking in Maarssen aanwezig, omdat ze vier weken op reis was. “Maar dit maakte mijn vreugde door het winnen van deze titel zeker niet minder. Ik zie het als een stukje waardering voor mij en het vak dat ik uitoefen.”

 • COFFEEPRO december 2015, januari 2016.

  COFFEEPRO De belangrijkste trend in 2016 op koffiegebied is de steeds meer wetenschappelijke benadering van koffie’

  Deze Koffiebabbel gaat over de (te verwachten) trends op koffiegebied voor 2016. We spraken hierover achtereenvolgens met franchisegever Hans Tietema van winkelketen Kaldi Koffie & Thee, koffiekenner Joost Leopold en bedrijfsleider Paul Oosterwijk van Koffie- en theespeciaalzaak Konkeltje in Zwolle.

   
 • Coffeepro ZOMER 2015.

  COFFEEPRO Koude koffie: dé zomerhit van 2015!

  Koude koffie is dé zomerhit van 2015! Wij belden een paar bedrijven in koffieland die zich bezighouden met de verkoop van Cold Drip Coffee/ Dutch Coffee en Cold Brew Coffee. Navraag leerde ons dat koude koffie vooral in de Randstad deze zomer erg trendy is. De andere provincies lopen daar langzaam achteraan.

 • Beeld: Fastned profileert zich met snellaadlocaties, in de directe omgeving van tankstations, langs snelwegen in Nederland. Het bedrijf wil nu de sprong maken naar de bebouwde kom. Fastned zegt daarover in gesprek te zijn met verschillende gemeenten. POMPSHOP, maart 2015.

  POMPSHOP Elektrisch rijden Fastned wil gaan bouwen in stadscentra

  Het bedrijf Fastned bereidt zijn werkterrein uit naar de Nederlandse bebouwde kom. De onderneming is gespecialiseerd in de aanleg van snellaadstations voor elektrische voertuigen. Fastned heeft in ons land reeds twintig van dergelijke stations gerealiseerd aan de snelwegen. Het bedrijf voert momenteel gesprekken met ‘verschillende gemeenten’ om met name aan de invalswegen snelladers te kunnen plaatsen.

   

 • TABAKSPECIAL Out of Home Shops en Levensmiddelenkrant

  Dirk Bosman produceerde onlangs een tabaksspecial voor de titels Out of Home Shops en Levensmiddelenkrant. Hij schreef drie verhalen: een trend- en nieuwsverhaal, een interview met een ondernemer op locatie. Ook interviewde Bosman een retailconsultant die ondernemers in tabak de tip geeft om klanten te verrassen in hun winkels. Op verzoek van de uitgever publiceer ik de tabaksspecial niet online.

 • De 28-jarige Arnhemse Trisha van der Plank, werkzaam als barista bij de Doppio Espresso-vestiging in de hoofdplaats van Gelderland, mag zich een jaar lang Parel van het Jaar noemen. BEELD: Doppio Espresso. Publicatie in Coffeepro 4, 2014.

  COFFEEPRO De liefde voor koffie en haar gasten spat er vanaf bij Trisha van der Plank

  De 28-jarige Arnhemse Trisha van der Plank, werkzaam als barista bij de Doppio Espresso-vestiging in de hoofdplaats van Gelderland, mag zich een jaar lang Parel van het Jaar noemen. Tijdens de bekendmaking van de Misset Koffie Top 100 werd dat ook bekendgemaakt. Het horecavakblad Misset Horeca riep deze titel dit jaar in het leven om voortaan ook de schijnwerpers op talentvol personeel te richten, die naast de ondernemers ook hun best doen om gasten van de lekkerste koffies te voorzien en om ze een aangename tijd buiten de deur te bezorgen.

 • Volgens franchisegever Hans Tietema (foto) van koffie- en theewinkelketen Kaldi, met vestigingen in Nederland, België en zelfs China, is er bij consumenten op dit moment vooral sprake van een verschuiving in de beleving van thee. BEELD: Kaldi. Publicatie in Coffeepro 4, 2014.

  COFFEEPRO KOFFIEBABBEL De opmars van thee in Nederland

  Deze keer gaan we het in de Koffiebabbel hebben over de opmars van thee, want ook in Nederland wint thee als drank steeds meer aan populariteit. Hoe komt dat? En wat zijn de trends op theegebied?

 • COFFEEPRO 5, DECEMBER 2014/ JANUARI 2015.

  COFFEEPRO Koffiebabbel De sterke opkomst van microbranderijen in Nederland

  In Nederland is er de laatste tijd sprake van een sterke opkomst van het aantal en de populariteit van microbranderijen. Wij belden vier professionals in de Nederlandse koffiewereld en stelden aan hen de vraag wat hier de oorzaak van is.

   
 • PARKETBLAD JANUARI 2015

  PARKETBLAD De MENING VAN: Wat verwacht u voor 2015?

  Flink wat Nederlandse parketteurs hebben weer genoeg werk en sommige zitten zelfs weer regelmatig volgepland. Waar het terugkomende werk eerst vooral bestond uit schuren, renoveren en aanhelen, worden er sinds dit najaar ook weer nieuwe vloeren verkocht. Helaas zijn er ook nog veel winkels en leggers die nog niet uit het dal kunnen komen, en zijn er grote verschillen tussen de Randstad en de minder druk bevolkte delen van het land.

 • BEELD: Het tankstation Hamelandstop in Aalten is vanwege het aanbod aan koffie vooral interessant voor consumenten uit Duitsland. POMPSHOP FEBRUARI 2015.

  POMPSHOP Koffieverkoop grenstankstation met Duitsland om de loop er nog een beetje in te houden...

  Erik Koelman is pomphouder in Aalten, een dorp pal aan de grens met Duitsland. Koelman verkoopt op zijn station naar eigen zeggen wekelijks zo’n tweeduizend kilo koffie. Hij noemt zijn tankstation ‘een supermarkt waar we af en toe ook nog een paar liter brandstof verkopen’.

 • POMPSHOP NOVEMBER 2014

  POMPSHOP POMPPANEL Zelfstandige pomphouders staan sterker door het gezamenlijk inkopen van brandstoffen

  Een groot aantal zelfstandig tankstationondernemers heeft zich verenigd in de brandstofcoöperatie De Vrije Pomp. De organisatie wil een vuist maken tegen de inkoopkracht van de oliemaatschappijen. Door een zo groot mogelijk inkoopvolume en het opzetten van een netwerk van stations, denkt De Vrije Pomp de positie van zelfstandig ondernemers op de petrolmarkt in belangrijke mate te kunnen versterken.

 • Post van www.thee.blog.nl

  Thee-evenement ‘Thee is hot’ eind januari 2015 in stad-Groningen

  In de stad Groningen vindt op woensdag 21 januari 2015 in het restaurant ‘t Feithhuis het thee-evenement ‘Thee is hot’ plaats. Hier zijn óók nadrukkelijk particulieren welkom.

 • COFFEEPRO KOFFIEBABBEL ‘Van bijzaak worden koffie en thee nu steeds meer hoofdzaak in de horeca’

  Op de Horecava in de Rai in Amsterdam spraken we halverwege januari voor de rubriek Koffiebabbel in Coffeepro 1 van 2015 diverse mensen uit de Nederlandse koffie- en theewereld over de koffie- en theetrends die wij dit jaar kunnen verwachten.

 • De ravage na de brand van het Tamoil-station in Eindhoven was enorm. De vergunninghouder besloot om het station zo snel mogelijk te herbouwen. Publicatie in POMPSHOP OKTOBER 2014.

  POMPSHOP Calamiteiten BETONBLOKKEN VOOR DE SHOP

  In Eindhoven ging in augustus een station van Tamoil in vlammen op. De brand  ontstond waarschijnlijk in de shop. De vlammen sloegen al snel over naar een nabij gelegen winkel en naar een flatgebouw. Veel viel er door de brandweer niet meer te redden. Bij Tamoil proberen ze het station inmiddels weer operationeel te krijgen. Herbouw, is de ervaring van het bedrijf, is overigens bewerkelijker dan nieuwbouw.

 • POMPSHOP OKTOBER 2014.

  POMPSHOP POMPPANEL Bovag en Beta reageren over de herziening door de Tweede Kamer van bijtellingsregels auto's van de zaak

  De staatssecretaris van Financiën en dat is Eric Wiebes (VVD), heeft al een eerste voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd over een herziening van de bijtellingsregels voor ‘auto’s van de zaak’. Het voorstel laat het beleid zien dat het kabinet over dit onderwerp wil gaan voeren. Het moet fiscaal aantrekkelijk worden gemaakt om in een elektrische of in een hybride auto te gaan rijden. Fiscaal aantrekkelijker dan in een auto met een verbrandingsmotor. Dat heeft gevolgen voor het aanbod aan brandstoffen op de tankstations.


 • Eigenaar Benno Broen, van Hout van Hout Oldenzaal. Publicatie in Parketblad, SEPTEMER 2014.

  Parketblad DE MENING VAN Vragen uw klanten naar groene producten?

  Steeds meer parketfabrikanten werken met PEFC- en FSC-gecertificeerd hout. Sommigen zijn om ecologische redenen gestopt met tropisch hardhout. Ook lijmen, lakken en oliën worden steeds groener. Niet alleen om het milieu te sparen. Ook de gezondheid van de verwerkers en eindgebruikers staat centraal. Maar vragen die nu ook om groene producten?

 • POMPSHOP Zomer 2014.

  POMPSHOP Koffieshops aan de snelweg

  Koffieleverancier Starbucks opent na de zomer op Shell Haarrijn aan de A2 onder Breukelen zijn eerste koffiebalie in een tankstation. Het gaat hier vooralsnog om een proef. De samenwerking tussen de koffieaanbieder en de oliemaatschappij moet naar verluidt leiden ‘tot een verbetering van de dienstverlening aan reizende klanten’. Shell krijgt momenteel koffie aangevoerd door een andere leverancier. Het bedrijf schenkt in een groot aantal stations Puro van aanbieder Miko koffie uit Valkenswaard. Daar menen ze dat de producten van Starbucks en Miko naast elkaar kunnen bestaan.  

 • Vakblad Aluminium ZOMER 2013.

  ALUMINIUM De wereld van zagen volgens Behringer

  In het Zuid-Duitse dorp Kirchardt vonden begin juni onder de zeer toepasselijke naam ‘De wereld van zagen’ op de hoofdvestiging de open huisdagen van bandzaagmachine- en cirkelzaagmachinefabrikant Behringer GmbH plaats. Ongeveer 650 mensen uit vele landen uit de hele wereld waren een of meerdere dagen present. Aan de open huisdagen ging een maandenlange en intensieve voorbereiding vooraf. Eens in de twee jaar organiseert Behringer open huisdagen. De editie van 2013 was de vijfde in de huidige opzet. Vanwege de omvang van het gamma aan machines, kiest de onderneming al jarenlang voor de open huisdagen.

 • POMPSHOP Zomer 2014.

  POMPSHOP Koffieshops aan de snelweg

  Koffieleverancier Starbucks opent na de zomer op Shell Haarrijn aan de A2 onder Breukelen zijn eerste koffiebalie in een tankstation. Het gaat hier vooralsnog om een proef. De samenwerking tussen de koffieaanbieder en de oliemaatschappij moet naar verluidt leiden ‘tot een verbetering van de dienstverlening aan reizende klanten’. Shell krijgt momenteel koffie aangevoerd door een andere leverancier. Het bedrijf schenkt in een groot aantal stations Puro van aanbieder Miko koffie uit Valkenswaard. Daar menen ze dat de producten van Starbucks en Miko naast elkaar kunnen bestaan.  

 • Willem Schimmel. Tekst verschenen in Tabak & Gemak. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Service belangrijk bij Sigarenspeciaalzaak Schimmel

  In de prachtige nostalgische en monumentale binnenstad van Zutphen is al sinds 1919 in de Sprongstraat een sigarenzaak te vinden. Sinds 1972 is in dit historische pand Sigarenspeciaalzaak W. Schimmel gevestigd. Deze bijzondere winkel oogt authentiek. Drijvende kracht achter deze onderneming is Willem Schimmel, die destijds de zaak begon met hulp van zijn ouders. Zij waren al bekend met de rookwarenbranche vanwege hun eigen zaak in Doetinchem.

 • De Genius K1 Koffiebrander. COFFEEPRO ZOMER 2014.

  COFFEEPRO Fleur de Café: KOFFIE & THEE voor fijnproevers

  Bij het verkopen van koffiemachines, koffie en losse thee werken ze bij Fleur de Café, in tegenstelling tot veel anderen, niet met contracten. “Onder andere door deze andere manier van werken en ons idee dat tevreden klanten altijd blijven terugkomen, groeien onze omzetcijfers jaarlijks met 40 procent”, begint eigenaar Marc Steenhuis enthousiast te vertellen.

   
 • Artikel verschenen in Maritiem Nederland, december 2010. Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  CWT Sitos groot in cacao

  In het westelijk havengebied van Amsterdam is CWT Sitos gevestigd. Dit acht jaar oude bedrijf houdt zich bezig met de op- en overslag van cacao (bonen) en afgeleide producten zoals boter, cacaomassa en poeder.

 • Overvaller of inbreker? Trek een rookgordijn op!

  Overvallen, ramkraken en inbraken: er lijkt geen kruid tegen gewassen. Of toch wel? Is het optrekken van een rookgordijn met een of meerdere mistgeneratoren dé oplossing? Tabaktueel ging op onderzoek uit.

 • De Rolugro Front Sweep

  Rolugro: goed onderhoud is behoud

  Rolugro Pitch & Equipment uit Groenlo, toonde op de recent gehouden Demodag Sportvelden in Amsterdam, twee machines. De Rolugro Bristly Power 2.0 Combi en de Rolugro ECO Front Sweep. De eerste machine is voor twee doeleinden geschikt en dat is borstelen en decompacteren, terwijl de Rolugro ECO Front Sweep volgens Rolugro de eerste full hybride onderhoudsmachine voor kunstgras is.

 • Rooden Landscape Solutions lanceert SMG RotoTine

  Op de Demodag Sportvelden demonstreerde Rooden Landscape Solutions een machine voor het decompacteren van kunstgras met metalen spindels. Volgens Rooden is de SMG RotoTine, want zo heet deze machine, uitermate geschikt om problematische kunstgrasvelden weer in een goede conditie te krijgen.

   

   

 • Parketblad MAART 2011. Copyright tekst: DIBEBO. Copyright foto: Bliek Houten Vloeren.

  Bliek Houten Vloeren weer terug in Prinsenbeek

  PRINSENBEEK - Peter en Riet van den Bliek hebben op 26 december vorig jaar na een flinke verbouwing hun parketspeciaalzaak Bliek Houten Vloeren (www.bliekhoutenvloeren.nl) heropend in Prinsenbeek. De afgelopen twee jaar was het bedrijf achtereenvolgens in Etten-Leur en Zevenbergen gevestigd.

 • Chocolaterie Mousset presenteert chocolade als juwelen

  In Arnhem zijn twee zaken van Chocolaterie Mousset te vinden. Drijvende krachten achter deze bloeiende onderneming zijn de broers Martin en Theo Gerrits. Zij zijn van mening dat de recessie, die nog niet helemaal over is, goed is voor chocolatiers. "Door de economische tegenwind geeft men geen grote cadeaus meer. In plaats daarvan komen ze vaker bij ons voor goedkopere geschenken van chocolade. Consumenten weten ons in deze tijd ook uitstekend te vinden, omdat ze bijvoorbeeld minder uit eten gaan en ze zichzelf thuis wel goed en lekker willen verwennen.

 • Cor Rijken. CONSUDEL, november 2011. Foto: Dirk Bosman. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

  Cor Rijken Verpakkingen is klaar voor de toekomst

  Cor Rijken Verpakkingen nam in augustus in het Gelderse Lieren, onder de rook van Apeldoorn, een nieuw bedrijfspand in gebruik. De ondernemer is terecht (naar eigen zeggen) super trots op het nieuwe onderkomen.

 • Hans Hulshof in zijn chocoladeatelier waar de lekkerste chocoladeproducten tot stand komen. (Foto: Dirk Bosman) Tekst en foto zijn verschenen in Consudel, december 2009. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  De plannen van chocolatier Hans Hulshof

  Chocolade is een grote passie van chocolatier Hans Hulshof (42). In het Gelderse dorp Eibergen is hij al zestien jaar actief in Chocolaterie & Patisserie Hulshof. Vier jaar geleden nam hij samen met zijn vrouw Annemieke (35) het bedrijf over van vader Anton Hulshof die midden jaren zestig van de vorige eeuw Banketbakkerij Hulshof begon.

 • Samen werken aan duurzaam water

  De provincie Utrecht, NGF, waterschappen en Vitens slaan handen ineen en gaan met de Utrechtse golfbanen rond de tafel om te praten over water. Eind vorig jaar heeft de provincie Utrecht het initiatief genomen om te bekijken wat deze partijen voor elkaar kunnen betekenen op het gebied van water en welke vorm van samenwerking er mogelijk is.

 • "Ik ben niet afhankelijk van deze winkel. Ik vind het vooral erg leuk wat ik allemaal doe. Door de recessie lukte het mij niet om iemand in dienst te nemen, maar dat ik gaat in de toekomst wel gebeuren." Consudel mei 2011. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  'Chocolade heeft me altijd al aangetrokken'

  In de binnenstad van Doetinchem is in een monumentaal winkelpand Ambachtelijke Chocolaterie Wittenberg te vinden. Sandra Wittenberg is de eigenaresse van de zaak die zes jaar bestaat. "Vanwege de recessie stagneerde de omzet een tijdje, maar de stijgende lijn zit er gelukkig weer in. Ik vind dat ieder bedrijf dat deze economische tegenwind overleeft, een gezonde toekomst tegemoet gaat", zegt deze gedreven en goedlachse onderneemster.

 • Altrex denkt mee

  Op industrieterrein Hessenpoort in Zwolle is sinds 2003 Altrex gevestigd. Altrex is een producent en leverancier van klimmaterialen in de breedste zin van het woord en is actief in zowel de maritieme wereld als offshore. Het bedrijf profileert zichzelf als een A-merk én wereldspeler. En dat al meer dan zestig jaar.

 • In de Oude Zuivelfabriek in het Drentse Nijeveen zit Chocolade & Zo. "Ik wil met mijn eenmanszaak onderscheidend zijn. Ook breng ik graag mijn liefde voor chocolade over op andere mensen", vertelt de enthousiaste chocolatier en patissier Jeroen Kikkert. C / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Chocolade & Zo brengt graag liefde voor chocolade over

  In de Oude Zuivelfabriek in het Drentse Nijeveen zit Chocolade & Zo. "Ik wil met mijn eenmanszaak onderscheidend zijn. Ook breng ik graag mijn liefde voor chocolade over op andere mensen", vertelt de enthousiaste chocolatier en patissier Jeroen Kikkert.

 • Glaceerbonbons vormen de specialiteit van Huub Janson. (Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties). Consudel, Juni 2010. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

  De mythe rondom chocolade

  De binnenstad van Zutphen, met haar prachtige ligging aan het water en grote koopmanshuizen aan de kade, straalt de sfeer uit van voorbije eeuwen. Midden in deze stad opende ruim tien jaar geleden Bonbonatelier Janson de deuren. Volgens eigenaar Huub Janson is het 'altijd tijd voor chocolade'.

 • Van links naar rechts: Henk, Annemarie en Bram Eeren in hun feesttent. Parketblad september 2011. Foto: Henk Eeren & Zn. / Copyright tekst Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Henk Eeren & Zn viert 25-jarig jubileum

  GROESBEEK - Bij Henk Eeren & Zn, deuren, parketvloeren en timmerwerken, was het op 1 juli groot feest. Het was op die datum namelijk precies 25 jaar geleden dat Henk de zaak overnam van de familie Nillissen. Om dit te vieren hield de familie Eeren een receptie, waar rond de honderd klanten en leveranciers op af kwamen.

 • "Chocolade is een product dat nooit gaat vervelen. Vroeger was chocolade een luxeproduct en nu maakt het onderdeel uit van de samenleving",zegt chocolatier Peter van der Griend. (Foto: Dirk Bosman) Tekst en foto zijn verschenen in Consudel van januari-feb / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  "Chocolade is een machtig mooi product"

  Het werkzame leven van Peter van der Griend, staat tot zijn grote genoegen sinds een paar jaar volledig in het teken van chocola. Samen met zijn vrouw Nicoline (50) is hij eigenaar van Chocolaterie Zuccotto in IJsselstein.

 • "Ik durf te stellen dat duurzame ingrediënten en producten over vijf jaar de standaard zijn in de voedingsmiddelenindustrie", zegt Gerhard de Ruiter. (Foto: Unimills/ Sime Darby). / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  "Duurzaamheid is geen hype"

  Unimills, een dochteronderneming van de Maleisische international Sime Darby (de grootste palmolieproducent ter wereld), levert steeds meer duurzame grondstoffen voor onder meer onze branche. Het gaat om plantaardige oliën en vetten. Gerhard de Ruiter is bij Sime Darby/ Unimills werkzaam als Hoofd Innovatiecentra Europa.

 • Foto is in scene gezet. Bron: Levensmiddelenkrant.

  'Collectief winkelverbod werkt enorm stigmatiserend'

  De 35-jarige Marco staat al een paar jaar op posters met veelplegers die in meer dan tweehonderd winkels in Zwolle te zien is. Hij vindt het een zeer slecht idee dat alle 23 Zwolse supermarkten winkeldieven binnenkort een collectief winkelverbod gaan opleggen van een jaar.

 • Ateliervloeren innoveert

  ZWAANSHOEK – Ateliervloeren heeft onlangs de Lava Serie op de markt gebracht. Daarnaast lanceerde het bedrijf in de Driftwood Serie de Melange.

 • 'In de driehoek Delfzijl-Harlingen-Kampen bestaat een scheepsbouwinfrastructuur die behoorlijk autonoom is',aldus Hans Veraart, commercieel directeur van Barkmeijer Stroobos. Foto: Dirk Bosman. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO

  Barkmeijer Stroobos: 'Wij denken altijd in kansen'

  Barkmeijer Stroobos BV in het Friese Stroobos heeft eind juli aan UK Dredging de 2300 m3 sleephopperzuiger UKD ORCA opgeleverd. De scheepswerf doet echter veel meer dan het bouwen van alleen sleephopperzuigers.

 • De grootste cacaohaven ter wereld

  Cacao is een van de schaarse gebieden waarop de haven in Amsterdam groter is dan concurrent Rotterdam. Jaarlijks wordt in de Amsterdamse haven 600.000 ton aan cacaobonen overgeslagen. Waarom is deze haven de grootste van de wereld in cacao en waar komen die cacaobonen allemaal vandaan?

 • "Ik heb als doel om in de toekomst de titel Meester Patissier te behalen. Maar dit is nu nog lang niet haalbaar en kost nog jarenlange voorbereiding en ervaring. Ik zie dit als een enorme uitdaging en als een uiting van mijn liefde voor het vak." / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  "Chocolade moet je blijven voelen"

  Dennis Stans werkt al acht jaar als chocolatier bij Bakkerij Oonk in Enschede. Hij volgde zoals zoveel vakgenoten, een opleiding tot banketbakker. "Zo snel als mogelijk was ben ik met chocolade gaan werken. Chocolade is liefde. Je moet chocolade lezen als je er mee kunt werken, want het heeft een eigen wil. Lukt je dit dan kun je er onvoorstelbaar veel mee maken. Echt goede chocolade moet lekker wegsmelten in je mond, mag niet te korrelig zijn en moet zeker een goede bite hebben", begint de vakman zijn verhaal.

 • Zoetwarendetaillist Meindert Roffel: "Ik ga voor mijn klanten, leveranciers moeten dus voor mij gaan." (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  "Laat je ondernemersgeest zien"

  In het centrum van Leusden is Meindert Roffel al zestien jaar eigenaar van Snoepwinkel Roffel. Ondanks dat de Nederlandse detailhandel nog in een recessie zit, lukte het de 42-jarige ondernemer om vorig jaar een omzetstijging te realiseren van zeven procent. "Laat je niet bang maken als ondernemer en toon je ondernemersgeest." Hoe? "Door het zoeken naar nieuwe kansen, wees creatief en klantgericht, vraag redelijke prijzen en werk hard", luidt de filosofie van Roffel.

 • René Otte en zijn partner Carry, richten zich met hun bedrijf Okkieburger Schepsnoepspecialiteiten op de ambulante handel. Consudel Juni 2010. Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

  'De liefde voor zoetwaren bindt ons'

  René Otte en zijn partner Carry staan namens hun bedrijf Okkieburger, Schepsnoepspecialiteiten, al anderhalf jaar ieder weekend en tijdens feestdagen met twee zoetwarenkramen op de Zwarte Markt in Beverwijk. "Snoep bindt ons. Als we wat nieuws zien dan gaan we er samen net zolang achteraan totdat we het in ons assortiment kunnen opnemen. De kracht van ons bedrijf, dat zijn wij zelf", aldus het hardwerkende echtpaar.

 • De zaak wordt veelvuldig bezocht door dagjesmensen die veelal een bezoekje hebben gebracht aan Attractiepark Slagharen. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

  Combi-winkel plust na verbouwing

  SLAGHAREN - Na een flinke verbouwing waarin de zaak 3,5 week gesloten was, is sinds begin april Cafetaria Lunchroom Emmy in Slagharen weer open. “We hebben nu de beschikking over twee keukens. Een voor de cafetaria en een voor de lunchroom. Blij zijn we met het feit dat de omzet in de maanden juni, juli en augustus met maar liefst twaalf procent is toegenomen”, vertelt eigenaar Hans Schlepers.

 • Foto: Oosterwechel Houten Vloeren. Parketblad 7/8 2010. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Oosterwechel Houten Vloeren opent nieuwe vestiging

  NIJVERDAL - Oosterwechel Houten Vloeren heeft in de laatste week van mei op het Serbonne inspiratiepark te Nijverdal zijn derde showroom geopend. Het bedrijf is in Raalte en Lochem al met toonzalen gevestigd.

 • Commercieel directeur Arno Hazelaar. (Foto: Dirk Bosman)Consudel Juni 2010. / Copyright tekst en foto's Dirk Bosman. Alle rechten voorbehouden.

  Vasthouden aan filosofie zorgt voor succes

  In Nederland verdwijnen steeds meer zoetwarengroothandels. Bij zoetwarengroothandel Sweet & Candy is het tegenovergestelde het geval. De omzet van het bedrijf dat sinds 1996 bestaat en eigendom is van commercieel directeur Arno Hazelaar en algemeen directeur Boy Swaders, groeit jaarlijks met zo'n vijftien procent.

 • Commissie Duurzaamheid opgericht voor bewustwording. Scheepsbouw Nederland Magazine Februari 2010. / Copyright tekst: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

  "Soms is met kleine aanpassingen zo veel te bereiken"

  Sinds kort is Henk Volmerink voorzitter van de Commissie Duurzaamheid van Scheepsbouw Nederland. In die hoedanigheid wil hij de bewustwording van de branche bevorderen.

 • Chocolatier Hans Borrel, naast een medewerkster en zijn collega Hung Vam. (Foto: Dirk Bosman). / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman

  'Chocolade is alles voor mij'

  Hans Borrel is eigenaar van Bonbonnerie Borrel uit Zwolle. "Mijn eerste herinnering in mijn leven heeft zelfs met chocolade te maken. In een uitzending van 'Bij Doris op schoot', geeft Tom Manders een klein kind een reep chocolade. Binnen korte tijd zit de peuter onder de chocolade." Borrel's zaak is in de jaren dat hij zeer succesvol was als cateraar, blijven bestaan. In 2004 deed de voormalige horecaman van het jaar 1997 zijn cateringbedrijf met een miljoenenomzet, vanwege gezondheidsproblemen, noodgedwongen van de hand. Sindsdien is hij fulltime actief in zijn bonbonatelier, bijgestaan door Hung Vam (36).

 • Al twintig jaar is chocolade erg belangrijk in het leven van Rob Brouwer. (Foto: Dirk Bosman). / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

  'Ik maak graag mensen blij met chocolade'

  Al twintig jaar is chocolade erg belangrijk in het leven van Rob Brouwer (40) Hij is eigenaar van Chocolaterie Brouwer en bezit twee winkels in Almere-Haven en in Lelystad. In de laatste plaats is ook de chocoladefabriek gevestigd. Eerder dit jaar sloot de ondernemer overigens zijn zaak in Hilversum vanwege muizenoverlast.

 • De crisis zet je aan tot extra creativiteit en vechtlust

  Benno en Saskia Luesink drijven sinds elf jaar in winkelcentrum Colmschate in Deventer Snoep- en Cadeaushop Benno. Sinds enige tijd merken zij net als menig ander ondernemer, de recessie. "Ik denk dat Nederland pas na de zomer weer helemaal uit de economische crisis is", verwacht Luesink.

 • Benno Broen in zijn zaak Hout van Hout in Oldenzaal. Foto: Dirk Bosman. Artikel verschenen in Parketblad JANUARI 2012. Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

  De zaak van Benno Broen Hout van Hout Oldenzaal

  Benno Broen nam per 1 oktober jl. Hout van Hout Oldenzaal over van de Dutch Floor Group (DFG). Tot deze datum zat Broen in het managementteam van DFG. Hij opende en runde al sinds 2009 de winkel op de Van Gils Woonpromenade in Oldenzaal.

 • Directeur Jaap Santifort bij een aantal drogisterijartikelen die hij met zijn bedrijf www.drogisterijnet.nl aanbiedt. Tekst en foto zijn verschenen in Careality, september 2009. / Copyright tekst: Dirk Bosman. Copyright foto: www.drogisterijnet.nl

  "Wij willen de Albert Heijn in de drogisterijbranche zijn"

  Drogisterij.net biedt sinds 1999 een compleet assortiment aan drogisterijartikelen aan op internet en is daarin naar eigen zeggen de grootste van Nederland. Jaap Santifort komt uit een echte drogisterijfamilie. "Mijn vader had een eigen zaak en mijn broer heeft een drogisterijwinkel. Het vak van drogist is mij met de paplepel ingegoten. Eind jaren negentig van de vorige eeuw kwam ik met het idee om samen met mijn broer Wim een webwinkel in drogisterijartikelen te beginnen. Ik zei dat het echt iets voor ons was, omdat ik veel affiniteit met internet en ICT heb. Daarnaast beschikte mijn broer over de producten, de benodigde diploma's zoals een vestigingsvergunning en een drogisterijdiploma. Verder zagen we samen internet als medium steeds groter worden. Hier wilden we serieus op inspelen."

 • De promotiedames van Patisserie Unique tonen met veel plezier een deel van het assortiment voor bij de koffie van dertig samenwerkende banketbakkerijen uit heel Europa. COFFEEPRO Nummer 2, 2013

  COFFEEPRO Steeds meer vraag naar fairtrade koekjes

  Op de Horecava, de belangrijkste horecabeurs van Nederland, waren ook veel koffiebranders aanwezig. CoffeePro nam een kijkje en deed een onderzoekje naar trends aangaande koekjes, chocolade en ander randassortiment voor bij de koffie.

 • Martie (links) en zijn zoon en nu ondernemer Peter Mulder (rechts). "Mede door de formulewijziging zie ik de toekomst van onze buurtsupermarkt erg positief in. Al blijft het hard werken", stelt Peter. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto's Dirk Bosman.

  Bakker, melkboer, slager en groenteboer tegelijk

  ZWOLLE – Peter Mulder (26) heeft per 1 januari de oudste en enige buurtsuper in Zwolle van zijn ouders overgenomen. In tegenstelling tot veel van zijn collega's, ziet hij wel degelijk een blijvende markt voor kleine supers. "Mensen komen hier niet alleen om hun boodschappen te doen, maar ontmoeten ook bekenden. We vervullen een maatschappelijke functie.

 • De zaak van Wouter van der Lee van WJ Parket in Zeewolde

  Op een kleinschalige woonboulevard in Zeewolde zit sinds begin dit jaar WJ Parket. Eigenaar van deze parketspeciaalzaak is de 34-jarige Wouter van der Lee. "Het sterke punt van mijn bedrijf is de flexibiliteit. Want alles gebeurt in eigen beheer. Zo lever ik alles zelf, waardoor ik snel kan schakelen. Bovendien ik zeg nergens nee tegen, mits het verantwoord is."

 • Hoe heeft u Parket Vakdagen ervaren?

  Met zo'n 90 exposanten, het Nederlands Kampioenschap Parketleggen en het verbreken van het wereldrecord parketleggen, was er voor de echte parketteur genoeg te beleven op Parket Vakdagen. Op woensdag 23 maart, de laatste beursdag, vroegen wij enkele bezoekers wat zij van dit vakevenement vonden.

 • Paul Visser heeft Sweety Gouda overgenomen van Ronald De Jong. (Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. Artikel verschenen in het MEI-nummer van Consudel. / Copyright tekst en foto. Dirk Bosman. Alle rechten voorbehouden.

  Sweety Gouda denkt in kansen

  Paul Visser heeft per 1 januari 2010 Sweety Gouda in Moordrecht overgenomen van Ronald de Jong, die het bedrijf in 2000 begon. Het afgelopen anderhalf jaar wist de ondernemer zich met zijn zelfbedachte, en door de Italiaanse fabrikant Bulgari geproduceerde seizoensspekjes, een plaats te veroveren in de schappen van grote Nederlandse retailers zoals Albert Heijn, Jumbo, Hema, V&D, Blokker en Jamin. Nu is het tijd voor de volgende stap.

 • Ontwerper Gerbert Kuiper: "Hoe uitgebreider de mogelijkheden worden van een toekomstig schip, hoe geavanceerder het ontwerpproces is. (Foto: Dirk Bosman).Tekst en foto zijn verschenen in Maritiem Nederland, nr.9, november 2009. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  'Vierduizend ton op papier is maar een getal'

  We kennen het beursgenoteerde SBM Offshore als bouwer an FPSO's, boorschepen en boorplatform: vaartuigen met een groot economisch belang. Gusto MSC is de ontwerpafdeling en Gerbert Kuiper rekent de complexe vaartuigen door.

 • De shop van het tankstation met wasstraat is voorzien van een Delifrance- en koffiecorner. (Foto: Dirk Bosman) Publicatie in Shops out of Home, februari 2009.

  'Pistoletje kaas het meest in trek'

  ZWOLLE – Verse koffie en verse broodjes, daar draait het grotendeels om in het nieuwe en elfde Esso On the Run van Nederland. De shop is te vinden aan de Ceintuurbaan in Zwolle en moest vanwege de komst van een rotonde honderd meter worden verplaatst. Esso De Vrolijkheid, zoals de nieuwe naam luidt, is vijf keer groter dan op de oude locatie.

 • Artikel verschenen in Parketblad 07-08-2011. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman

  Friese Parketlegsservice renoveert Provinsjehûs Fryslân

  Het provinciehuis Friesland in Leeuwarden wordt op dit moment volledig gerenoveerd. Ook vindt er deels nieuwbouw plaats waarbij er sprake is van een prachtige verweving van authentieke met nieuwe elementen. Met de renovatie en nieuwbouw is een bedrag gemoeid van bijna 80 miljoen euro. Sinds begin mei is de Friese Parketllegservice uit Leeuwarden bezig met het plaatsen van zo'n 1700 vierkante meter houten vloeren van Weitzer Parkett.

 • Foto: Houten Vloeren Texel. Artikel verschenen in Parketblad 11-2010. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Houten Vloeren Texel opent showroom

  DE WAAL - Midden oktober heeft Houten Vloeren zijn showroom geopend in het nieuwe bedrijfspand op dit Noord-Hollandse Waddeneiland. Hier zijn ook Kunststof Kozijnen Texel en Bouwbedrijf Texel gevestigd. Deze drie vormen sinds 2008 één bedrijf, maar treden met drie verschillende bedrijfsnamen naar buiten. In totaal werken er elf mensen.

 • Artist impression van het sluiscomplex bij Gouda. Beeld: Provincie Zuid-Holland. Artikel verschenen in Maritiem Nederland, nummer 1, februari 2010. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Julianasluis krijgt tweede sluiskolk

  Veiligheid voor de plezier- en beroepsvaart, een hogere capaciteit en grotere binnenvaartschepen. Het zijn enkele voorbeelden waarom de Julianasluis bij Gouda uitgebreid moet worden. Ook megajachtbouwer Royal van Lent Shipyard profiteert van een tweede Julianasluis.

 • Bron: www.maritiemecarrieregids.nl / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Maritieme Proeftuin Innovatie

  Op initiatief van de Vereniging Werkgevers Drechtsteden wordt in juni met de Proeftuin Maritieme Innovatie, een in het oogspringend project, gestart. Het driejarige programma heeft tot doel om de economische positie van bedrijven die werkzaam zijn in het maritieme cluster in de regio Drechtsteden, te versterken door collectieve innovatieprojecten, zoveel mogelijk samen met studenten van MBO, HBO, universiteit en kennisinstellingen te initiëren en uit te voeren.

 • SMG Groep: al uw druk- en printwerk gegarandeerd CO2 neutraal!

  De SMG Groep verzorgt al 60 jaar druk- en printwerk, de opslag en distributie voor grote en ook kleine bedrijven, door heel Nederland. Als specialist biedt deze onderneming een totaaloplossing in crossmedia. Daarnaast staat duurzaamheid bij SMG Groep centraal en daar profiteren partners van mee. U toch ook?

 • Theo van Epen Parketvloeren viert 135-jarig jubileum

  BUSSUM - Theo van Epen Parketvloeren uit Bussum, viert in 2011 een bijzonder jubileum. Het bedrijf bestaat precies 135 jaar en behoort daarmee tot de oudste parketspeciaalzaken van Nederland. Om tevens de klanten van dit heugelijke feit te laten genieten, krijgen ze bij afname van een vloer vanaf 30 vierkante meter een dinerbon ter waarde van 135 euro.

 • De Primera aan de Luttekestraat in Zwolle ligt op een drukke looproute naar het NS-treinstation. (Foto: Dirk Bosman)Tekst en foto's zijn verschenen in SHOPS, oktober 2009. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

  'Toenemende margedruk tabak goed op te vangen'

  ZWOLLE - Aan de Luttekestraat, aan de rand van de Zwolse binnenstad, is begin oktober Primera Max open gegaan. Eigenaresse is de 33-jarige Judith Grandjean-Flik. Dit is haar tweede Primera, want in de Zwolse Vinex-wijk Stadshagen is ze ook onderneemster van een soortgelijke winkel. "Afgeschrikt door de druk op de tabaksmarge? Nee, ik niet. Ik heb gekozen voor het openen van nog een zaak, omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging."

 • 'Zelfs mensen uit Amsterdam of Rotterdam kijken bij ons hun ogen uit'

  Bij Tijdschriftenhandel De Berkel, gelegen aan de rand van de prachtige en historische binnenstad van Hanzestad Zutphen, vinden klanten een assortiment van maar liefst 1.200 tijdschriften. Dat trekt niet alleen klanten vanuit de hele regio, maar in de zomer ook volop dagjesmensen en Duitse en Engelse toeristen.

 • MARTIN DE GROOTE: "VOOR EEN ONDERNEMER IS HET FUNEST OM ACHTEROVER TE GAAN ZITTEN." (FOTO: DIRK BOSMAN) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  De zaak van Magro Parket Emmeloord

  Op een bedrijventerrein in Emmeloord is sinds tien jaar de parketspeciaalzaak van Martin (41) en de 44-jarige Monique de Groote-de Jager gevestigd. "De afgelopen jaren hebben wij in de Noordoostpolder een goede naam opgebouwd. Klanten komen meestal via mond-tot-mondreclame bij ons terecht", vertelt Martin trots.

 • CoffeePro JUNI 2012. Copyright tekst: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman. Copyright foto's: DIBEBO Tekstproducties/ Chocolaterie Hulshof/ Huize Geers.

  Koffie en chocolade: een uitstekende combinatie

  Koffie en chocolade passen bij elkaar. Waarom is dit het geval? Wat is er aan chocolade te verkrijgen voor de horeca? Wat zijn de trends? Waar komt de cacao vandaan?

   

 • "Toeristen zorgen voor de krenten in de pap"

  Bij Tabaksspeciaalzaak De Groenlandsvaarder zorgen toeristen voor de krenten in de pap. Dat vertelt ondernemersechtpaar Rein en Carla Cuperus, dat sinds elf jaar deze winkel drijft. In de belangrijkste en grootste winkelstraat van het pittoreske Harlingen zit De Groenlandsvaarder. Deze onderneming bestaat al sinds 1825.

 • Het interieur van Lensen Tabak BV in het centrum van Arnhem, ziet er ruim en overzichtelijk uit. Foto: Marc Vorgers.

  'Overleven door verder te specialiseren'

  In het centrum van Arnhem aan de Jansstraat is Lensen Tabak BV te vinden. Sinds zes jaar is Harold Lensen (44) hier ondernemer. De toekomst van tabaksspeciaalzaken ziet hij niet zo rooskleurig in. “Maar gelukkig hebben wij een vooroorlogs huurcontract. Anders waren wij helemaal niet meer op deze A-locatie gevestigd geweest.”

 • Directeur/ grootaandeelhouder Peter Koolen van Elvee Holland. (Foto: Dirk Bosman) Consudel Mei 2009. / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Elvee Holland: op zoek naar consumentencontact

  In het maartnummer van Consudel was er al aandacht voor Peter Koolen die sinds 1 januari grootaandeelhouder is van Elvee Holland. In deze uitgave vertelt de uit de cosmeticabranche afkomstige marketingdeskundige ondermeer over de plannen die hij heeft met het bedrijf uit Werkendam dat bekend staat om zijn ambachtelijke chocolade en zoetwaren.

 • Paul de Wilde toont trots een doosje van zijn eigen sigaren die hij samen met Sigarenfabriek De Olifant op de markt heeft gebracht. / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman.

  Paul de Wilde brengt eigen sigaar op de markt

  Tabaksspeciaalzaak Paul de Wilde heeft in samenwerking met Sigarenfabriek De Olifant een unieke sigaar ontwikkeld. De ondernemer nam dit initiatief ter gelegenheid van het feit dat Amersfoort in 2009 750 jaar over stadsrechten beschikt. Bisschop Hendrik van Vianden gaf die aan de stad.

 • De zwevende putdeksel van Jan Lenferink. (Foto: Dirk Bosman) Tekst en foto verschenen in Vakblad Riolering, februari 2009.

  Tubbergen komt met waterregulerend en zwevend putdeksel

  Jan Lenferink, in dienst bij de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Tubbergen en onder andere belast met de technische zorg over de gemeentelijke riolering, heeft in 2006 een constructie bedacht waardoor putdeksels bij (hevige) regenval niet meer van de rioolputten afdrijven. Inmiddels zijn er op ongeveer tien locaties, waar zich in het verleden problemen tijdens hevige regenval voordeden in de gemeente Tubbergen, al de zogenaamde zweefdeksels van Lenferink geplaatst.

 • Jurrit Visser: "Je vrouw, familie en vrienden zie je een stuk minder." Tekst en foto verschenen in Maritiem Nederland, nr 9 november 2009 / Copyright tekst: Dirk Bosman. Copyright foto: Jurrit Visser.

  'Havens bezoeken wereldwijd is fantastisch'

  Jurrit Visser vervult aan boord van Hr. Ms. Tromp de functie van Jongste Officier Technische Dienst (JOTD). Hij is verantwoordelijk voor de electriciteitsvoorziening en koudwaterproductie aan boord. Samen met zijn zes collega's moet hij vier dieselgeneratoren en drie koudwatermakers goed laat functioneren.

 • Maritiem Nederland, nummer 8, oktober 2011. Foto: Abis Shipping. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Abis Shipping sterk door partners

  In de haven van Harlingen vond begin september de dubbele doop plaats van het achtste en negende schip van rederij Abis Shipping. Het ging om de schepen ms Abis Bremen en ms Abis Bordeaux, nummer vier en vijf uit een serie van zes, die als B-serie bekend is. Abis Shipping zet deze schepen in op de short sea markt waar het bedrijf actief is.

 • Het nieuwbouwpand in Ermelo waarin Van den Berg Parket tegenwoordig gevestigd is. Bron: Parketblad. / Copyright tekst: Dirk Bosman. Foto: Van den Berg Parket.

  Van den Berg Parket nu in Poort van Veldzicht

  ERMELO - Van den Berg Parket v.o.f. is tegenwoordig gevestigd in de Poort van Veldzicht. Dit nieuwbouwproject omvat showrooms, kantoren en werkplaatsen met een totale oppervlakte van circa 4.800 vierkante meter.

 • Bas Baltussen: 'Witex is en blijft en van de vakhandel' Artikel verschenen in Parketblad, september 2010. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ DIrk Bosman.

  Witex lanceert Select Dealerschap in Nederland

  De Duitse laminaatfabrikant Witex International Flooring GmbH uit het bij Bielefeld gelegen Augustdorf, gaat zich de komende tijd voor het eerst met een concept op de Nederlandse laminaatmarkt profileren. Bas Baltussen uit Steenwijk is hiervoor aangesteld als sales manager.

 • Meta en Jan de Vries van Primera Triade in Assen. Jan: "Het Handboek zou ik niet graag willen missen. Regelmatig pak ik hem er bij." Tabak & Gemak Mei 2009. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Ondernemers zien het Handboek als toegevoegde waarde

  Het jaarlijkse handboek van Tabak&Gemak 2009/ 2010 verschijnt weer in september. Wij belden een paar detaillisten van tabaks- en gemakswinkels door heel Nederland over het gebruik hiervan. Conclusie: het Handboek wordt er met regelmaat bij gepakt en vooral de assortimentspagina’s over tabakswaren worden veelvuldig geraadpleegd.

 • Tonzon: de andere manier van isoleren

  Ton Willemsen is eigenaar van Tonzon BV in Enschede en dit bedrijf ontwikkelt, produceert en monteert sinds begin jaren tachtig van de vorige eeuw, innovatieve isolatiematerialen en isolatiesystemen en kan worden gezien als de pionier in Nederland als het gaat om vloerisolatie. Naast het bedienen van de particuliere markt is Tonzon veelvuldig aan het werk voor woningbouwverenigingen. De Overijsselse onderneming heeft speciale montageteams aan het werk die zich dagelijks bezighouden met het plaatsen van isolatiemateriaal. “Wij kunnen ook parketspeciaalzaken ons vloerisolatiemateriaal leveren, want het is ook erg geschikt voor houten vloeren. Zij kunnen het dan aan doe-het-zelvers verkopen Desgewenst hebben wij ook de kennis in huis om mensen op te leiden hoe het isolatiemateriaal het beste aangebracht kan worden. Na de cursus krijgen de deelnemers een diploma. Wij claimen het beste vloerisolatiemateriaal ter wereld te hebben. Dat zorgt voor de warmste vloeren. Kortom: uitstekend materiaal om als parketwinkelier te verkopen.”

 • Het ondernemersechtpaar Koers wil de zoetwarenspeciaalzaak verkopen en er 'samen op uittrekken. (Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. Artikel verschenen in het MEI-nummer van Consudel. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

  Vlaaien, noten en tapas

  Aan de Adelaarslaan in Apeldoorn zit al dertig jaar een zoetwarenspeciaalzaak. Sinds vijf jaar drijft het ondernemersechtpaar Joop en Marietje Koers deze winkel, Smikkelland geheten. "Alleen van de snoepverkoop kan de vestiging niet bestaan. Vandaar dat we ook met succes vlaaien, noten en tapas verkopen", vertelt Joop (61).

 • Het ondernemersechtpaar aan het werk. Consudel oktober 2011. Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman

  Chocolaterie 1912 is een schot in de roos

  In het centrum van Emmen zit Chocolaterie 1912. Drijvende krachten achter deze onderneming zijn Marisca en de uit België afkomstige Anita Helsen. De dames zijn getrouwd. Samen begonnen ze zes jaar geleden Chocolaterie 1912. De naam is afgeleid van het feit dat in 1912 in België de eerste bonbon werd gemaakt.

 • Consudel januari/ februari 2009. Foto: Jamin.

  Positieve reacties op vernieuwde winkelformule van Jamin

  In het onlangs verbouwde winkelcentrum van Zwolle-Zuid, is naast Geleen een van de pilotstores van winkelketen Jamin gevestigd. De winkels gingen 22 oktober 2008 voor het eerst open. De eerste reacties over de omgebouwde winkel in Zwolle zijn louter positief.

 • Tosti's worden binnen twee minuten in het zicht van de klant bereid. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright: Dirk Bosman

  Tosticoncept wil bewust 'anders dan anders' zijn

  ZWOLLE - Franchiseformule Tosti World heeft eind april in Zwolle 's lands tweede vestiging geopend. Klanten weten de trendy zaak inmiddels goed te vinden. Voor initiatiefnemers van de franchiseformule, de Nijmegenaren Vincent Gottschalk en Patrick van Haandel, reden om binnen afzienbare tijd te denken aan een verdere uitrol van Tosti World naar tien vestigingen.

 • Een sleepboot met de hoogdynamische Wave Winch (lier) van Ridderinkhof. Foto: Ridderinkhof. / Copyright tekst: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

  Wave Winch: de hoogdynamische lier van Ridderinkhof

  LNG terminals liggen uit veiligheidsoverwegingen vaak direct aan zee. Hoge golfslag dus. Om LNG reuzen toch nauwkeurig te manoeuvreren ontwikkelde Ridderinkhof een bijzondere lier.

 • Rik Kienhuis: "Als ik mensen vertel dat ik bij Bolletje werk, dan beginnen ze meestal spontaan te lachen." Consudel oktober 2009. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman

  "Ik ben een informatiebron waaruit iedereen kan putten"

  Rik Kienhuis uit Harbrinkhoek werkt bij Bolletje in Almelo als hoofdproductieplanner. Hij vertelt waarom hij met plezier deze functie vervult en graag voor Bolletje werkt.

 • Beta-voorzitter en Shell Tankstationhouder Ewout Klok op zijn pompstation in Hoogeveen. (Foto: Dirk Bosman) Tabak & Gemak, februari 2009 / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  'Ik ben een handelaar in twee soorten goud'

  In Hoogeveen, vlakbij de op- en afritten van de A28 heeft Ewout Klok zijn Shell tankstation met uitgebreide wasstraat. In totaal heeft hij twintig personeelsleden in dienst. Naast ondernemer is de Hoogevener voorzitter van de Beta en dat is de belangenorganisatie voor tankstationondernemers. We spreken hem over een paar actuele zaken.

 • BTL zet voormalig werkzoekenden in in leer-werktraject

  BTL, marktleider op het gebied van omgevingsverzorging in Nederland, biedt zes voormalig werkzoekenden in Nooitgedacht (bij Assen), bij en in samenwerking met De Trans, TerraNext, VHG Noord en Werkplein Baanzicht uit Assen (financier opleiding), de kans om in het leer-werktraject het Vlaggenproject ervaring op te doen in het hoveniersvak. De voormalig werkzoekenden zijn stuk voor stuk enthousiast en doen hun uiterste best om het Vlaggenproject te laten slagen. En alles wijst er op dat het daadwerkelijk gaat lukken. Met de Kerst in aantocht is dat natuurlijk voor alle betrokkenen een goede gedachte.

 • De zaak van Houtkubus Parketvloeren in Apeldoorn

  Aan de Arnhemseweg in Apeldoorn is al sinds jaar en dag Houtkubus Parketvloeren gevestigd. Drijvende krachten achter dit mooie en florerende bedrijf zijn de zwagers Rienk den Hollander en Ruud de Jager. "De kracht van onze zaak is het kwaliteitswerk en de service die wij leveren. Voor onze klanten lossen wij alles op. Er blijft niks liggen."

 • Foto: Dirk Bosman. Tekst verschenen in Tabak & Gemak.

  Mans Snijders: doorzetter, ondanks tegenslag

  Mans Snijders is in Zwolle en Ommen eigenaar van een tabaksspeciaalzaak en een Primera. Met hem vergelijken wij zijn twee winkels. Opvallend is dat Snijders in Ommen nu weer werkt onder paraplu van Primera. In de beginjaren van zijn winkel in Zwolle deed hij dat ook al.

 • Paul Koldewijn. Consudel SEPTEMBER 2011. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman

  Paul Koldewijn maakte zijn droom waar

  In het pittoreske Hindeloopen, een van de Friese Elfsteden, zit Chocolaterie Koldewijn. Dit bedrijf bestaat acht jaar. Drie jaar geleden nam ondernemersechtpaar Paul (40) en Grietje (43) Koldewijn een winkel over - waar naast de chocolaterie - ook serviesgoed, thee en Oud-Hollandse snoep wordt verkocht. De eerste vijf jaar was het atelier van Chocolaterie Koldewijn in Heeg gevestigd.

 • De Kiosk in Hoogeveen. Gepubliceerd in Shops out of Home juli 2008. / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman.

  'Goedkope merken zijn populair'

  HOOGEVEEN - Sylvia van Dalen nam twaalf en half jaar geleden De Kiosk over van haar schoonmoeder Henny van der Veen, die op haar beurt de opvolgster was van haar vader die de winkel in 1948 begonnen is. De Kiosk is te vinden aan het begin van de Hoofdstraat (de belangrijkste winkelstraat van Hoogeveen) Bijzonder aan de winkel is dat het slechts 25 vierkante groot is. Het is een echte tabaksspeciaalzaak met maar een heel beperkt assortiment kranten en verpakt snoep. Voor staatsloten, andere loterijen, tijdschriften en wenskaarten, verwijst de onderneemster haar klanten door naar twee andere tabaks- gemakswinkels die eveneens in de Hoofdstraat van Hoogeveen zijn te vinden.

 • Hollandsche Parketgroothandel neemt Pallmann op

  EEMNES - De Hollandsche Parketgroothandel heeft vorige maand de Pallmann-producten voor het installeren, afwerken en onderhouden van houten vloeren in zijn assortiment opgenomen. “Ons motto ‘Doe wat je zegt en zeg wat je doet’, sluit uitstekend aan bij de werkwijze van Unipro”, vertelt eigenaar Arend Beekhuis.

 • Pil in het schap groeit niet vanzelf

  Supermarkten mogen sinds 1 juli 2007 AV-zelfzorggeneesmiddelen (Algemene Verkoop assortiment) vanuit het schap verkopen, omdat op die datum de nieuwe Geneesmiddelenwet in werking is getreden. Maar van een leien dakje gaat het niet. Leveranciers zijn er huiverig voor om de naam van hun merken 'te grabbel' te gooien. Komt er nog een doorbraak, blijft de verkoop zoals nu voortkabbelen, of wordt het medicatieschap in de supermarkt straks weer vervangen?

 • Arend Kisteman van De Stadsbakker in Zwolle: "Supermarkten geven klanten steeds meer een versidee, door het afbakken van brood in de winkels."(Foto: Dirk Bosman). LMK, week 32 / Copyright tekst en foto Dirk Bosman. Alle rechten voorbehouden.

  'Brood blijft in de toekomst toch van de bakker'

  ZWOLLE – Supermarkten slagen er steeds beter in om klanten te lokken met brood, met name door het afbakken van brood. Toch denkt Arend Kisteman (26), die deze week een nieuwe bakkerswinkel De Stadsbakker in het centrum van Zwolle opent, dat brood ook in de toekomst van de bakker blijft. “Door beleving, service en kwaliteit.”

 • Joop Veenkamp van C1000 Veenkamp in het Drentse Ruinen. Tabak&Gemak 2008.

  C1000 Veenkamp als speciaalzaak van rookwaren

  RUINEN - In het Drentse dorp Ruinen is Joop Veenkamp al enkele jaren ondernemer van C1000. Dit is de enige supermarkt in de plaats die vlakbij Hoogeveen en Meppel ligt. C1000 Veenkamp is sinds 2002 voorzien van een counter. Het assortiment sigaren, sigaretten, shag en vloei is er zo ruim dat je rustig kan stellen dat deze supermarkt de rol van speciaalzaak in het dorp heeft overgenomen.

 • Parketblad, De mening van, juni 2011. / Copyright tekst Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Gebruikt u al social media voor uw marketing?

  Twitter, Linkedin, Hyves, Facebook enzovoort. Zorg dat je met je bedrijf en producten regelmatig op deze social media actief bent, en je wordt automatisch hoog geïndexeerd door Google. Een goed bedrijfsresultaat kan dan al bijna niet meer stuk. Zeggen ze. In hoeverre maken parketspeciaalzaken hier al gebruik van en wat zijn hun bevindingen?

 • de Smulbaai in Heino werkt veel samen met collega-ondernemers. Eigenaar John van der Vegt: "Mijn vrijheid om te handelen is mij lief." (Foto: Dirk Bosman). / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

  Gemakswinkel de Smulbaai stapelt actie op actie

  HEINO - John van der Vegt (46) drijft al twintig jaar in het Overijsselse dorp Heino gemakswinkel de Smulbaai. Hij is hiermee erg succesvol en de steun van een landelijke grote keten is volgens hem dan ook niet noodszakelijk."Klanten zeggen wel eens dat ik een uitstekende marktkoopman zou kunnen zijn, want volgens hen kan ik alles verkopen."

 • Een gloednieuwe Albert Heijn en een sinds mei geopende Jumbo, zitten slechts op een paar honderd meter bij elkaar vandaan in winkelcentrum Aalanden in Zwolle. LMK week 24 / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman. Alle rechten voorbehouden

  Lokaal steken AH en Jumbo elkaar steeds vaker de loef af

  Marktleider Albert Heijn komt Jumbo door diens overname van Super de Boer steeds vaker tegen in winkelcentra in heel Nederland. Ook in Zwolle. In mei opende Jumbo zijn tweede filiaal in winkelcentrum Aalanden, terwijl hier al jaren een Albert Heijn zit. Maar die is vorige week rigoureus aangepakt. Lokaal laait de concurrentiestrijd op.

 • Foto's: Satinah Jellema. Artikel is verschenen in het OCG Magazine (oktober 2010). / Copyright tekst: Dirk Bosman. Foto's: Satinah Jellema

  Duurzaamheid: rode draad bij McDonald's

  McDonald's Zwolle-Noord eindigde vorig jaar op de derde plaats in de Nederlandse verkiezing van het Duurzaamste Fastservice Bedrijf 2009, een initiatief van onder andere Koninklijke Horeca Nederland en Stichting Nederland Schoon.

 • Sander Zwijnenburg , medewerker Sales van Keppel Verolme. Foto: Keppel Verolme. Maritiem Nederland, mei 2010. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties

  Keppel Verolme: 'Je persoonlijke vorming is erg belangrijk'

  Keppel Verolme is gespecialiseerd in het verbouwen, repareren en onderhouden van offshore industrie zeegaande objecten zoals boorplatforms en FPSO’s. Sander Zwanenburg werkt nu drieënhalfjaar bij dit bedrijf in Rotterdam-Botlek, eerst als projectmanager en nu op de afdeling Sales.

 • Novarin: de nieuwe generatie industriële bakkerijmargarines

  Romi Smilfood heeft november vorig jaar met Novarin een nieuw concept geïntroduceerd, dat staat voor een lijn bakkerijmargarines waarmee industriële bakkerijen spelenderwijs en innovatief kunnen bouwen aan verantwoorde en smaakvolle producten dan wel concepten.

 • De zaak van Bert Rozema van Parket Tree Groningen

  Op een prachtige hoeklocatie op een steenworp afstand van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is sinds drie jaar aan het Damsterdiep Parkettree Groningen gevestigd. De ondernemer achter deze parketspeciaalzaak is de 54-jarige Stadjer Bert Rozema. Een man die al 25 jaar enthousiast actief is in de houten-vloerenwereld.

 • Dit verhaal is verschenen in Tabak & Gemak, december 2009. / Copyright tekst: Dirk Bosman.

  Door cadeau-artikelen meer omzet in tabaks- en gemakswinkels

  December is voor veel tabaks- en gemakswinkeliers de drukste maand van het jaar. Op welke manier proberen zij hun omzet in de laatste maand van 2009 een duwtje omhoog te geven? Versieren ze hun winkel in de periode rond Sinterklaas en Kerst en welke artikelen verkopen erg goed in de decembermaand? De redactie van Tabak & Gemak maakte een belronde.

 • Voor jou zomaar. Tekst in Consudel. Maart 2009. / Copyright tekst: Dirk Bosman. Copyright afbeelding: Voor Jou BV.

  Het succesverhaal van 'Voor Jou'

  Willy Wildenborg ontwikkelde in 2006 samen met zijn broer Michel het chocolade- cadeauconcept ‘Voor jou!’. Inmiddels zijn de doosjes met speciale vormpjes chocolade én met een specifieke boodschap op de verpakking bij ongeveer 2500 verkooppunten in Nederland te verkrijgen. Daarnaast kunnen mensen via internet hun bestelling plaatsen. “Onze doelstelling is dat ‘Voor jou!’ binnen drie tot vijf jaar een speler van formaat wordt die kan concurreren met de grote merken in de Nederlandse chocolademarkt, want die is niet erg vernieuwend en erg behoudend”, klinkt het uit de mond van Wildenborg.

 • Lassen in de Wärtsilä workshop in Schiedam. Foto: Wärtsilä. Magazine Scheepsbouw, september 2009. / Copyright tekst: Dirk Bosman.

  Veilig lassen vraagt om inzet

  De wettelijke grenswaarde voor lasrook gaat per 1 april 2010 drastisch omlaag. Lassen moet en kan nog veiliger en de gezondheidsrisico's moeten worden ingeperkt. Wat betekent dit voor de scheepsbouwcluster en wat zijn de consequenties voor werkgevers en werknemers?

 • Het pand in het historische centrum van Kampen waar Sigarenfabriek De Olifant al jaren gevestigd is. (Foto: De Olifant)

  Kwaliteit is belangrijk bij De Olifant

  "Wij vinden het erg belangrijk om sigaren te maken en verkopen van de hoogst mogelijke kwaliteit. Bij ons wordt gewerkt met zuivere en goede tabakssoorten en tijdens het productieproces worden geen toevoegingen gebruikt", vertelt Johanna Kanis. Zij is bij De Olifant medewerkster commerciële binnendienst én de rechterhand van directeur Thomas Klaphake.

 • Massa kassa, gevitaliseerd water, weldaad voor de gezondheid, schakel van tuin naar tafel

  Eef en Jennie Stel kweken en verkopen sinds 2001 hoogvitale groente. De groenten en ook kruiden zoals tijm, rozemarijn en bieslook, worden gekweekt in een kas van maar liefst achtduizend vierkante meter. Tot 2001 lukte het de familie maar net om hun tuinbouwbedrijf draaiende te houden. Eef (51): “We gebruikten volop kunstmest in onze kassen en spoten ieder jaar meer middelen om ziektes en ongedierte te bestrijden. Voor de beregening maakten wij gebruik van een eigen bron. Begin 2001 besloten mijn vrouw en ik om de zaken anders aan te pakken en om een Aquarius Vitaliser in onze kassen te laten plaatsen. Van kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt sindsdien geen gebruik meer gemaakt.

 • (Foto: Dirk Bosman)

  Wenen: een bezoek meer dan waard!

  Wenen is een elegante muziekstad met heel veel gerestaureerde en historische gebouwen. Niets wijst er dan ook meer op dat de Oostenrijkse hoofdstad tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd. Bijzonder is dat de romantiek uit vroegere tijden op fabelachtige wijze wordt gecombineerd met de hipheid van deze eeuw. Wenen, met 1.6 miljoen inwoners is echt the place to be voor liefhebbers van muziek, architectuur en parken. Verder is de hoofdstad van Oostenrijk schoon, groen en veilig. De ideale stad dus voor het houden van een congres of een andersoortige meeting.

 • Sinds de oprichting van de Stichting Groene Grasvelden Wijchen, is Cees Jansen erbij betrokken. Hij houdt zich gemiddeld twee dagen per week bezig met de organisatie van de onderhoudswerkzaamheden en managt die. Fieldmanager januari 2008 / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

  'Stichting Groene Grasvelden is voorbeeld voor Nederland'

  De Stichting Groene Grasvelden Wijchen vierde in november vorig jaar haar tienjarige bestaan. Bij de stichting zijn elf sportverenigingen aangesloten en zij vormt de intermediair tussen de gemeente Wijchen en de sportverenigingen als het gaat om het onderhoud van de sportvelden. Joeke de Jong van de afdeling Accommodatiezaken van de KNVB noemt wijze van aanpak in Wijchen een voorbeeld voor de rest van Nederland.

 • Sectiehoofd Sport & Recreatie van de gemeente Zwolle Henk Bosman. Fieldmanager januari 2008. / Coptright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

  'Sleutelrol voor terreinmeesters in communicatie met clubs'

  In Zwolle is de sectie Sport en Recreatie, eenheid Wijkzaken van de gemeente belast met het onderhouden van de sportaccommodaties. In opdracht van BOR (Beheerders Openbare Ruimte) voeren zes terreinmeesters en een medewerker die zich bezighoudt met het maaien van de velden de diverse werkzaamheden op de sportaccommodaties uit. Daarnaast worden er nog werkzaamheden uitbesteed. Goede communicatie tussen de gemeente en (meestal) voetbalclubs vindt de gemeente Zwolle erg belangrijk.

 • Artikel verschenen in het aprilnummer 2009 van Consudel. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Grondstofprijzen redelijk stabiel in onstabiele markt

  De prijzen van grondstoffen rezen het afgelopen jaar de pan uit. Momenteel laten de grondstofprijzen een ietwat stabieler beeld zien. De redactie belde producenten in onze branche en stelde onder meer inkopers van grondstoffen de vraag hoe zij aankijken tegen de rest van 2009 met betrekking tot de prijs van grondstoffen. De bedrijven die gebeld werden, wilden allemaal meewerken. Helaas wenste menigeen bijna uitsluitend anoniem opgevoerd te worden. Uit de belronde komt naar voren dat de meeste producenten denken dat de prijzen stabiel blijven in een instabiele markt die veroorzaakt wordt door de kredietcrisis.

 • Harry Schonewille in zijn kaaswinkel in Zwolle-Zuid. (Foto: Dirk Bosman) Tekst en foto verschenen in Supervisie februari 2008.

  Vrijheid, rauwmelkse kaas en Naegelhol

  SNIJVLAK Supermarkten steken op veel gebieden - omzet, assortiment, vvo - met kop en schouders uit boven andere foodretailers. Toch kunnen supermarkten nog wel wat leren van hun kleinere concurrenten. Elk nummer nemen we in Snijvlak een lokale ondernemer onder de loep die op zijn of haar manier onderscheidend actief is in de foodretail en zo de concurrentie met de supermarktbranche aangaat.

 • Waterschap Groot Salland zoekt oplossing voor medicijnresten in afvalwater

  Het lukt rioolwaterzuiveringen (rwzi’s) onvoldoende om alle vervuiling uit het afvalwater te halen. Het is bijvoorbeeld erg moeilijk om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen. In Nederland en andere landen wordt er gewerkt aan het vinden van een oplossing voor dit probleem. Bij Waterschap Groot Salland (WGS) wordt daarom een nationaal en internationaal demonstratieproject gestart voor het gescheiden inzamelen en verwerken van afvalwater dat straks komt uit de nieuwbouw van de Isala Klinieken in Zwolle.

 • Geluksmakelaar John Kosterman. (Foto: Dirk Bosman).

  Geluksmakelaar Kosterman: 'Lekker stoeien met loterijen'

  Net buiten het centrum van Zwolle is sinds jaar en dag de Primera-winkel van John Kosterman gevestigd. Na eerst een tabakswinkel in Bussum te hebben gehad, openden Hans en Corrie Kosterman (de ouders van John) op 25 maart 1964 hun zaak aan de Hogenkampsweg. Al op twintigjarige leeftijd runde John zelfstandig de winkel, die nu ongeveer 65 vierkante meter groot is.

 • Volgens vele grondstoffeninkopers uit onze branche neemt de cacaoprijs dit jaar weer toe. Tekst verschenen in Consudel April 2010.  / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Grondstoffeninkopers: cacaoprijs omhoog, suiker daalt

  De prijs van cacao is op dit moment hoog, onzeker en onstabiel en zet in het vervolg van dit jaar de stijgende lijn voort. Glucose en suiker vertonen daarentegen een aanmerkelijk stabieler prijsbeeld. Dit zijn enkele conclusies uit gesprekken met grondstoffeninkopers uit onze branche over de prijsontwikkeling dit jaar.

 • De aimabele ondernemer John Pijpers voor een kaartenrek in zijn winkel (Foto: Dirk Bosman).

  "Camera's geven een veilig gevoel"

  Aan de Adelaarslaan in Apeldoorn in winkelcentrum Hart van Zuid is al sinds eindjaren zeventig van de vorige eeuw de tabaks- en gemakswinkel van de familie Pijpers gevestigd. Opvallend aan de winkel is dat eigenaar John Pijpers zijn zaak van diverse camera’s heeft voorzien.

 • Foto: De Zwaluw Logistiek BV / Copyright tekst: Dirk Bosman

  'Klanten verwachten steeds meer dienstverlening'

  Met een wagenpark van 34 'eenheden' en 11.000 vierkante meter tellende ruimte voor op- en overslag, is De Zwaluw Logistiek B.V. een middelgrote, maar zeker niet een onbekende dienstverlener in de logistieke branche.

 • De grofvuilverwijderaar op de rwzi van Zwolle (Foto: Dirk Bosman).

  Burgers spoelen steeds meer rommel door het toilet

  Inlegkruisjes, maandverband, luiers en de plakstrips, tampons, watten, koffie- en theeprut, verbandmiddelen, pleisters, frituurvet, condooms, schoonmaakdoekjes, luierdoekjes en kattenbakkorrels. Allemaal zaken die mensen nog altijd zonder erbij na te denken door het toilet spoelen. Waterschap Groot Salland hield dit voorjaar een inventarisatieronde op haar negen rioolwaterzuiveringen naar de rioolvervuiling en kwam tot de conclusie dat het riool steeds meer gebruikt wordt als plaats om goedkoop rommel te dumpen.

 • Medewerkers van Lareco zijn druk aan het afkoppelen in Lemele. (Foto: Dirk Bosman) Vakblad Riolering, zomer 2007.

  Goede communicatie bij afkoppelen zeer belangrijk

  Het dorp Lemele in de gemeente Ommen kende de afgelopen jaren wateroverlast bij zware buien en teveel lozing uit de gemengde overstort. Om deze problemen een halt toe te roepen, koos de gemeente Ommen voor een duurzame oplossing en zijn er vanaf begin mei door aannemer Lareco op verschillende plaatsen grote stukken verhard terrein afgekoppeld (bodeminfiltratie).

 • Robert en Christel Vroon in hun geheel nieuwe parketspeciaalzaak in Breskens. (Foto: Levro Parket en SHOWROOM 6) / Copyright foto: Levro Parket. Tekst: Dirk Bosman

  Levro Parket en Showroom 6 betrekken nieuw pand

  BRESKENS – Levro Parket en Showroom 6 zijn tegenwoordig te vinden in een nieuw pand aan de Mercuriusstraat 6 in Breskens. De showroom van 450 vierkante meter is gevestigd in een voormalige supermarkt en werd in het verleden ook gebruikt voor het showen van auto’s. Begin mei was de officiële opening van het bedrijf van Robert (41) en Christel (39) Vroon.

 • Gerben (23): Ik heb het hier erg naar mijn zin." (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman

  Mensen met een arbeidsbeperking goed voor buurtsupers

  WIJSTER - Dankzij ondermeer de inzet van medewerkers met een arbeidsbeperking, lukt het op dit moment een dertiental kleine buurtsupers in Nederland om toch hun hoofd boven water te houden.

 • "Ik ben een ijsproduct. Ijs betekent voor mij geschiedenis en traditie", zegt Gianna Talamini. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman

  Talamini Zwolle biedt meer dan ijs alleen

  ZWOLLE – “Ik ben een ijsproduct. IJs betekent voor mij geschiedenis en traditie. Van kinds af aan kom ik al met ijs in aanraking. Vriendinnen op de lagere school zeiden altijd dat ik zo lekker naar ijs rook”, zegt Gianna Talamini. Zij is eigenaresse van IJssalon Talamini Zwolle, die op de Grote markt in hartje centrum gevestigd is. Het bedrijf beschikt over een zeer ruim terras met tweehonderd zitplaatsen.

 • Adri Ras, eigenaar van Bonbon Atelier A3. Foto: Dirk Bosman / Copyright tekst: Dirk Bosman

  'Chocola is mijn lust en mijn leven'

  “Ik wil alles van a tot z zelf maken. Chocola is mijn lust en mijn leven. Ik ga zeker door met werken tot mijn 65e jaar. Ik moet er nu nog absoluut niet aan denken om achter de geraniums te gaan zitten”, zegt chocolatier Adri Ras. Hij eigenaar van Bonbonatelier A3 die in de historische binnenstad van Hattem, onder de rook van Zwolle te vinden is. Mensen zijn er welkom voor bonbons, pralines, truffels chocoladegeschenken en kunstwerken.

 • Grontmij en volleybalbond ontwikkelen beachcourt concept

  "De komende jaren wordt Beachvolleybal ongelooflijk groot, want het aantal beachvolleybalverenigingen groeit explosief", aldus sportbestuurder en voormalig volleybalcoach Joop Alberda. Mede hierdoor hebben Grontmij | Marktplan en de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) een beachcourtconcept ontwikkeld, dat bestaat uit het aanleggen van een GM Floor Beach en een activiteitenpakket van de volleybalbond voor scholieren en sporters.

 • Roel, Gon en Sjoerd (beker) Kiefte. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman

  De zaak van... De familie Kiefte van Naturo Vloeren Zutphen

  Sjoerd Kiefte van Naturo Vloeren Zutphen mag zich sinds eind maart Nederlands kampioen parketleggen noemen. Samen met zijn vader Roel en moeder Gon spreken wij hem aan een grote tafel in de mooie showroom van het familiebedrijf. “Ik was erg verrast dat ik Nederlands kampioen werd. Want ik deed voor de lol mee en wist daardoor niet wat ik precies kon verwachten. Mijn ouders en ik zijn dan ook erg blij met deze titel.”

 • John van Broekhuizen werkt al twintig jaar lang honderd uur per week. (Foto: Dirk Bosman)Tekst en foto zijn verschenen in Supervisie, voorjaar 2008.

  Heel hard werken, Sallandse plaatham en stampwerk

  SNIJVLAK Supermarkten steken op veel gebieden - omzet, assortiment, vvo - met kop en schouders uit boven andere foodretailers. Toch kunnen supermarkten nog wel wat leren van hun kleinere concurrenten. Elk nummer nemen we in Snijvlak een lokale ondernemer onder de loep die op zijn of haar manier onderscheidend actief is in de foodretail en zo de concurrentie met de supermarktbranche aangaat.

 • Trekker gebruikerstraining verdient zichzelf terug

  Door een trekker op de juiste manier te gebruiken, kan een loonbedrijf kosten besparen. In opdracht van het ministerie van VROM en Novem en in samenwerking met TNO Delft heeft PTC+ een onderzoek uitgevoerd naar brandstofbesparing en vermindering van uitlaatgassen bij trekkers de uitkomsten van dit onderzoek verwerkt in de trekker gebruikerstrainingen die vanuit Ede worden verzorgd.

 • Tekst en foto verschenen in Tabak & Gemak, februari 2010. (Foto: Dirk Bosman / Copyright tekst en foto's Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

  Esther Poorter maakt droom waar

  Poorter's Tabak aan de Stationslaan in toeristenplaats Nunspeet bestaat sinds maart vorig jaar. Ondanks dat deze tabaks- koffie- en theespeciaalzaak dus nog maar kort open is, loopt de winkel als een trein. "Het aantal klanten stijgt hier per dag. Eigenlijk groeit de zaak te hard", vertelt Esther Poorter. Naast ondernemer is zij alleenstaande moeder van drie kinderen.