'De liefde voor zoetwaren bindt ons'

  • René Otte en zijn partner Carry, richten zich met hun bedrijf Okkieburger Schepsnoepspecialiteiten op de ambulante handel. Consudel Juni 2010. Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.
    René Otte en zijn partner Carry, richten zich met hun bedrijf Okkieburger Schepsnoepspecialiteiten op de ambulante handel. Consudel Juni 2010. Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

René Otte en zijn partner Carry staan namens hun bedrijf Okkieburger, Schepsnoepspecialiteiten, al anderhalf jaar ieder weekend en tijdens feestdagen met twee zoetwarenkramen op de Zwarte Markt in Beverwijk. "Snoep bindt ons. Als we wat nieuws zien dan gaan we er samen net zolang achteraan totdat we het in ons assortiment kunnen opnemen. De kracht van ons bedrijf, dat zijn wij zelf", aldus het hardwerkende echtpaar.

 

René (40) verkocht eerst zelfstandig hamburgers op de markt. "Vier jaar geleden ben ik begonnen met verkoop van veel soorten schepsnoep. De reden om van hamburgers naar schepsnoep over te stappen, is dat laatstgenoemde altijd wordt gekocht. Van klanten die bij onze kramen komen scheppen, horen we dagelijks oh's en ah's. Reuzenslangen, grote dolfijnen, grote kikkers, mega colaflessen en xxl kabels van Mr. Sweets, vinden gretig aftrek bij ons. De perziken van Haribo verkopen wij echter het meest."

 

Groei

Inmiddels beschikt Okkieburger over vier verkoopwagens, waarmee de onderneming jaarlijks op ongeveer achthonderd markten, braderieën en andere evenementen in heel Nederland te vinden is. Naast zijn toekomstige vrouw Carry (32), heeft René een fulltimer en een oproepkracht."Door het leveren van vers schepsnoep van uitstekende kwaliteit en door mond- tot-mondreclame door vaste klanten, is ons bedrijf de afgelopen jaar aardig gegroeid. Halverwege juni krijgen wij een nieuwe verkoopwagen van 14 meter lang geleverd, die ook wordt voorzien van een compleet lichtplan van Philips. Op de verkoopwagen die nu in Beverwijk staat, ligt 's ochtends 3500 kilo aan schepsnoep, terwijl op de nieuwe 6500 kilo past."

 

Leveranciers

Bijna al het schepsnoep van Haribo dat koopt René in bij Zoetwarengroothandel Sweet & Candy in Deventer. "Met dit bedrijf doen wij uitstekende zaken. Op maandag stuur ik via e-mail mijn bestellingen en op donderdag vindt steevast de levering in onze loods plaats. Wij hebben er geen omkijken naar. Dat werkt wel zo prettig. Ook is er een goed persoonlijk contact met eigenaar Arno Hazelaar van Sweet & Candy. In het verleden hebben we wel zaken gedaan met een andere grossier, maar dan gebeurde het te vaak dat er schepsnoep niet kon worden geleverd waardoor wij lege bakken in onze kramen hadden. Dat kost omzet en kan dus echt niet. Bij Lots of Lots in Moordrecht halen we overigens soms partijhandel."

 

Sinds anderhalf jaar heeft Okkieburger twee kramen op de Zwarte Markt in Beverwijk. "Wij staan hier naar volle tevredenheid, er is altijd volk. Weer of geen weer. Vooral op zondagen en op feestdagen zoals Koninginnedag, Bevrijdingsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaart, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag, hebben wij het razend druk. Vorig jaar op Koninginnedag in Zwijndrecht, waren er op een bepaald moment 82 klanten in onze kraam aan het scheppen. Het was toen echt een gekkenhuis", aldus René.

 

De eigenaar van Okkieburger en Carry, hebben geen hekel aan hard werken. "Vanaf maart tot en met Tweede Kerstdag werken wij zeven dagen per week. Er komen steeds meer aanvragen van markten bij, die graag willen dat wij er komen staan. In Nederland is er een Kroaat die min of meer hetzelfde doet als wij. Met hem hebben we een goed contact. Vaak bespreken we via de telefoon op welke markten en evenementen hij en waar wij staan. Allebei op dezelfde plaats ons schepsnoep verkopen, bleek namelijk niet zo succesvol."