"Ik ben een informatiebron waaruit iedereen kan putten"

  • Rik Kienhuis: "Als ik mensen vertel dat ik bij Bolletje werk, dan beginnen ze meestal spontaan te lachen." Consudel oktober 2009. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman
    Rik Kienhuis: "Als ik mensen vertel dat ik bij Bolletje werk, dan beginnen ze meestal spontaan te lachen." Consudel oktober 2009. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman

Rik Kienhuis uit Harbrinkhoek werkt bij Bolletje in Almelo als hoofdproductieplanner. Hij vertelt waarom hij met plezier deze functie vervult en graag voor Bolletje werkt.

 

Wat houdt de functie van hoofdproductieplanner precies in?

"Voor de verschillende productieafdelingen van Bolletje maak ik het hoofdproductieplan voor een periode van zestien weken. Ik plan in wat de verwachte productie is. Dat doe ik op basis van de beschikbare capaciteit. Die gegevens krijg ik van de afdelingen Productie en de afdeling Verkoop. Op basis van de gegevens die ik krijg, wordt uiteindelijk de personeelsbezetting bepaald. Ik maak elke week een nieuw hoofdproductieplan. Op de productielocaties van Bolletje in Almelo en Heerde werkt een planner vervolgens een detail productieplan uit waarmee wordt gewerkt."

 

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

"Mijn werk is verdeeld over een week. Maandag staat in het teken van informatie verzamelen vanuit Verkoop en eventueel openstaande actiepunten terugkoppelen. Daarna begint op dinsdag het plannen van de artikelen op de verschillende productielijnen. Dat wordt vervolgens op woensdag teruggekoppeld naar de productieafdelingen. Na eventuele bijstellingen wordt op donderdag het plan definitief gemaakt. Op basis van het productieplan wordt de materiaal- en personeelsbehoefte bepaald. Op vrijdag is er ruimte voor aanpassingen/ verbeteringen en projectmatige werkzaamheden."

 

Ben je opgeklommen bij Bolletje of direct als hoofd productieplanner aangenomen?

"Ik studeerde in Arnhem aan de HAN Logistiek en Economie. Tijdens mijn studie liep ik bij Bolletje stage op de afdeling Magazijn/ Expeditie. Op een bepaald moment had de vorige hoofdproductieplanner een andere baan gevonden en werd ik gevraagd om deze taak op mij te nemen. Deze functie vervul ik sinds juli 2007 met veel plezier. Dit is trouwens mijn eerste baan."

 

Je zegt dat je een erg leuke baan hebt. Wat maakt het werk van hoofdproductieplanner zo boeiend?

"Tijdens mijn werk ben ik constant aan het puzzelen. Ik vraag me telkens af hoeveel wij kunnen produceren en of wij alles kunnen produceren wat klanten van ons vragen. Ik fungeer als het ware als een spin in het web. Om steeds over gegevens te beschikken die up to date zijn, is er veelvuldig contact met alle afdelingen binnen Bolletje zoals: Productie, Inkoop, Verkoop en Logistiek. De afdelingen zien mij als een informatiebron waar ze allemaal uit kunnen putten."

 

Tijdens je werk loopt je ongetwijfeld tegen problemen op. Kun je een concreet voorbeeld noemen en beschrijven?

"Geregeld is er een niet ingecalculeerde klantenvraag. Een grote klant was een tijdje geleden akkoord gegaan met ons actievoorstel voor de levering van beschuiten. De actie was nog maar een paar dagen bezig en hij vroeg al meer beschuiten dan in het actieplan overeengekomen was. Omdat wij al onze klanten graag tevreden willen stellen, dienden onze medewerkers over te werken. Wij communiceren dan heel duidelijk waarom dat noodzakelijk is. Dit voorkomt misverstanden. Natuurlijk houden we altijd in ons achterhoofd wat de kosten van overwerk zijn en wat het uiteindelijk ons aan omzet oplevert. In het geval van die grote klant ben ik als een razende gaan puzzelen en hebben we gezamenlijk alles op alles gezet om te leveren wat er van ons werd gevraagd. Dat is uiteindelijk gelukt en dat gaf mij een uitermate tevreden gevoel."

 

Heeft je werk ook minder leuke kanten?

"Soms zorgt een onverwachte klantvraag voor stress, omdat bestellingen op zeer korte termijn geleverd moeten worden. Doordat dit niet ingecalculeerd is, komt er af en toe een bepaalde druk op te staan. Dit zorgt voor de nodige werkdruk en is niet altijd leuk."

 

Iedereen in Nederland weet wie Bolletje is. Wat vind je er van om bij dit landelijk bekende bedrijf te werken?

"Als ik mensen vertel dat ik bij Bolletje werk, dan beginnen ze meestal spontaan te lachen. Dat vind ik fijn! Bolletje heeft een zeer goed imago. Nederlanders associëren Bolletje met leuk en gezellig en kennen het bedrijf vooral als producent van A-merken beschuit en kruidnoten. Het leuke aan het werken bij Bolletje is, dat wij constant bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe producten zoals Bolletje Knäckebröd. Dat is in mei geïntroduceerd en is erg goed door consumenten ontvangen."

 

Zie jij je over vijf nog steeds bij Bolletje werken?

"Dat weet je nooit. Het is belangrijk om uitdaging in je werk te blijven zien. Op het moment dat je het werk op de automatische piloot gaat doen ben je in mijn ogen verkeerd bezig. Je moet jezelf, maar ook het werk dat je doet, blijven ontwikkelen en verbeteren. Mocht ik over vijf jaar nog bij Bolletje werken, dan zal dat niet in dezelfde functie zijn."