"Toeristen zorgen voor de krenten in de pap"

Bij Tabaksspeciaalzaak De Groenlandsvaarder zorgen toeristen voor de krenten in de pap. Dat vertelt ondernemersechtpaar Rein en Carla Cuperus, dat sinds elf jaar deze winkel drijft. In de belangrijkste en grootste winkelstraat van het pittoreske Harlingen zit De Groenlandsvaarder. Deze onderneming bestaat al sinds 1825.

 

Als je binnenloopt in De Groenlandsvaarder, is het net of de tijd jarenlang heeft stilgestaan. De inrichting is nog zeer authentiek met de oude toonbank en de vele potten, vaatjes, weegschalen en schilderijen waar op te zien is dat Harlingers in lang vervlogen tijden op walvisjacht gingen naar Groenland. In eerste instantie was De Groenlandsvaarder een kleine sigarenfabriek met een koffiebranderij. Rein steekt van wal: "In de winkel is in de loop van de jaren wel veel veranderd, maar tijdens verbouwingen zorgden wij er voor dat de winkel zo authentiek mogelijk bleef. Zo zijn de presentaties van shag, sigaretten en sigaren professioneel weggebouwd in het oude interieur. Er wordt wel gezegd dat dit de oudste winkel van Harlingen is. Ik weet niet zeker of dit daadwerkelijk het geval is, want Carla en ik hebben hier nooit onderzoek naar gedaan. Veel toeristen die jaarlijks ons aan doen vinden het wel fantastisch als ze onze zaak binnenlopen. En eerlijk is eerlijk. Veel tabaksspeciaalzaken met dat authentieke interieur zoals je dat nog in nog in onze winkel ziet, vind je in de huidige tijd niet meer."

 

Persoonlijke benadering

Rein vertelt dat hij en zijn vrouw wel 90 procent van hun klanten kennen. "De kracht van ons bedrijf is de persoonlijke benadering van onze vele vaste klanten. Wij zijn altijd vriendelijk en meelevend. En dit wordt erg gewaardeerd. Wij horen veel leuke en minder leuke dingen van onze klanten. We doen veel aan klantenbinding, maar echt niet alleen uit commerciële belangen. Ook klanten kunnen bekenden of vrienden worden. Onze grootste motivatie om deze zaak te drijven is de omgang met mensen. En natuurlijk ook wel het geld dat we er mee verdienen. Slechts een weekje per jaar gaan we op vakantie. Mijn zus Geertje runt dan de winkel. Meer vrije tijd hebben we echt niet nodig. Op zondag is onze winkel altijd gesloten. We willen graag dan wat tijd voor ons zelf, familie en vrienden hebben. Ons sociaal leven is rijkelijk gevuld. Alle werkzaamheden die bij hebben van een zaak horen, voeren wij trouwens overdag uit. In de avonduren en op zondag werken wij niet."

 

Plaatselijke en regionale functie

Elf jaar geleden nam het echtpaar Cuperus de tabaksspeciaalzaak over van Johan Balk. Rein vervolgt: "In de jaren die volgden zagen we de omzet van onze winkel goed stijgen. In Harlingen, waar zo'n vijftienduizend mensen wonen, hebben we geen concurrentie. Van de naburige plaatsen hebben we dat ook niet. In totaal bestaat ons verzorgingsgebied uit zo'n dertigduizend personen. Hier houdt het ook echt mee op. Vooral voor de aanschaf van pijpen en pijptabak merken wij dat we klanten trekken uit plaatsen rondom Harlingen. In hun eigen directe woonomgeving kunnen ze het niet meer krijgen en daarom komen ze naar ons toe."

 

Assortiment

Naast een breed en diep assortiment sigaretten en shag, heeft De Groenlandsvaarder zo'n zestig soorten pijpen in zijn assortiment. "Ons sigarenassortiment bestaat uit vierhonderd soorten sigaren. We verkopen alle Nederlandse premiummerken. Qua verkoop is er niet een merk die er uit springt. Sinds anderhalf jaar verkopen we ook ons eigen merk sigaar en dat is de TSH. Deze sigaren bieden wij aan in tien verschillende kisten. De verkoop verloopt goed. Cubaanse sigaren bieden wij ook aan. Voor in de winkel staat onze klimaatkast. Tachtig procent van de omzet die wij genereren halen we uit de verkoop van tabakswaren. Sigaretten zijn onze omzetmaker, terwijl sigaren voor de winst zorgen. Staatsloten verkopen we ook veel. Van oudsher is dit al een verkooppunt van Staatsloten. De verkoop hiervan brengt loop in de winkel en ook zorgt het voor een gezond stukje maandelijks inkomen." Andere producten die in een tabaksspeciaalzaak thuishoren, vinden eveneens gretig aftrek bij De Groenlandsvaarder. "Helaas hebben we geen ruimte meer over om waterpijpen te verkopen. Wel is er veel belangstelling voor de vulling van waterpijpen. Hetzelfde geldt voor rokersbenodigdheden zoals aanstekers, sigaretten- en sigarenkoker. En af en toe komt er een klant langs die een humidoortje aanschaft", zegt Carla.

 

Toeristen

Vanaf Pasen doen veel toeristen Harlingen en De Groenlandsvaarder aan. Jaarlijks nemen maar liefst 700.000 mensen vanaf deze Elfstedenstad de boot naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Rein: "Een deel van deze mensen komt ook even in de Elfstedenstad kijken en doet daar wat aankopen. Er komen hier ook veel Duitsers. Toeristen kopen vaak souvenirs zoals een bootje, een petje of een kaartje mee. Zij zorgen bij ons voor de krenten in de pap. Door de vele toeristen die Harlingen in de zomermaanden aan doen, is het bij ons in die maanden het drukst. Hetzelfde geldt voor de weekenden. Er staan bij ons twee parttimers op de loonlijst. Dat is mijn tweelingzus Geertje, die zestien uur per week werkt en daarnaast werkt er nog een studente een beperkt aantal uren in de winkel."

 

Tabaktief

De Groenlandsvaarder is sinds 2005 aangesloten bij Tabaktief. "Onze grootste motieven om ons hierbij aan te sluiten waren de automatisering die deze inkooporganisatie aanbiedt en het feit dat zij met fabrikanten om de tafel gaan zitten aangaande productvergoedingen. Het bevalt ons uitstekend bij Tabaktief", aldus de ondernemer.

 

Rein sluit af. "Naar mijn mening blijft er altijd plaats voor tabaksspeciaalzaken. Vooral door het uitgekiende en diepe assortiment dat zij voeren zijn er voldoende overlevingskansen. Carla en ik zijn dan ook niet negatief gestemd over de toekomst van onze zaak. Onze winkel loopt als een trein. Wij hebben geen redenen om ons zorgen te maken. En aan externe factoren daar kunnen ook wij niks aan doen."