Door cadeau-artikelen meer omzet in tabaks- en gemakswinkels

  • Dit verhaal is verschenen in Tabak & Gemak, december 2009. / Copyright tekst: Dirk Bosman.
    Dit verhaal is verschenen in Tabak & Gemak, december 2009. / Copyright tekst: Dirk Bosman.

December is voor veel tabaks- en gemakswinkeliers de drukste maand van het jaar. Op welke manier proberen zij hun omzet in de laatste maand van 2009 een duwtje omhoog te geven? Versieren ze hun winkel in de periode rond Sinterklaas en Kerst en welke artikelen verkopen erg goed in de decembermaand? De redactie van Tabak & Gemak maakte een belronde.

 

"Cadeauartikelen en Staatsloten verkopen wij in december extra veel. En dat geldt ook voor sigaretten." Aan het woord is Henk Polderman. Hij heeft in Rotterdam twee Totaal Gemak winkels en in de plaatsen Dordrecht en Papendrecht heeft hij elk een winkel onder dezelfde vlag. Polderman: "In decembermaand kleden wij onze winkels feestelijk aan met zwarte pietjes en rond Kerst hangen wij kerstversiering en kerstlampjes op. Echt bijzondere acties houden we niet. We zijn het hele jaar door al erg actief." Deze ondernemer denkt ondanks de economische crisis net zoveel omzet te realiseren in zijn zaken als in december 2008. "Als ondernemer moet je je niks laten aanpraten en je moet in jezelf geloven om succesvol te kunnen zijn."

 

Sigarenproeverij

In December is het bij Poorter's Tabak in Nunspeet, de zaak van onderneemster Esther Poorter, enorm druk. "Toch realiseer ik in de laatste maand van het jaar geen topomzet. In de zomermaanden heb ik het nog drukker dan in december, want dan wordt Nunspeet veelvuldig bezocht door horden toeristen. Mijn zomerseizoen was hierdoor super." Sigaren, chocola en cadeauartikelen gaan bij Poorter's Tabak in de decembermaand veelvuldig en in rap tempo over de toonbank. "Ik versier mijn winkel in de periode rond sinterklaas altijd met het ophangen van wat pietjes en klompjes met stro. Rond Kerst hang ik wat kerstballen op, maar natuurlijk niet te veel. Mijn klanten moeten de producten goed blijven kunnen zien", aldus Poorter. De enthousiaste onderneemster is van plan om voor de kerstdagen nog een sigarenproeverij te organiseren in samenwerking met een restaurant. "Op deze manier wil ik mijn klanten in contact laten komen met Long Fillers. Het doel is natuurlijk dat ze kort nadat de proeverij heeft plaatsgevonden, bij mij langskomen voor het aanschaffen van sigaren. Hier hoop ik dan ook humidors en sigarenknippers bij te verkopen. Dit levert weer extra marge op."

 

Sylvia van Dalen drijft in hartje Hoogeveen De Kiosk. "Vanaf halverwege november tot en met eind december is het bij ons altijd erg druk. De drukte begint al op de dag van de intocht van sinterklaas. Vooral de duurdere sigaren, losse sigaren en kistjes sigaren zijn in deze periode erg gewild. Net zoals luxe aanstekers. We pakken veel cadeautjes in. Wij krijgen doordat wij deelnemen aan het logospel in de kerstpuzzel van de plaatselijke krant in de decembermaand ook veel mensen in onze winkel die normaliter nooit langskomen. Dit levert weer extra omzet op. In de binnenstad hangt in de decembermaand altijd een gezellige sfeer door de kerstverlichting. Daarnaast is er een ijsplein en dat zorgt voor extra gezelligheid en toeloop van mensen."

 

"De duurdere aanstekers, pijpen, sigaren- en sigarettenkokers zijn erg gewild bij ons", vertelt Paul Jacobs van Haddock's Tabaks- & Zippospeciaalzaak in Maastricht. Hij vervolgt: "Krasloten doen het ook erg goed. Staatsloten verkopen wij niet. December is voor ons echt een maand om te pieken. Als klanten dat wensen kan ik cadeautjes voorzien van een speciale cadeauverpakking, maar hier adverteer ik niet mee." Om een gezellige sfeer te creëren in zijn winkel decoreert Jacobs zijn etalage met sinterklazen en later in de maand met kerstballen. Verder hang ik natuurlijk kerstverlichting op."

 

Vuurwerk

Marcel Bouwmeester is eigenaar van KSJ Tabak en Gemak in Zwolle. "Al elf jaar verkopen wij de laatste dagen van december vuurwerk. De verkoop hiervan zorgt voor een erg goede en welkome aanvulling op onze omzet. Op de verkoop van vuurwerk liggen de marges vele malen hoger dan op de verkoop van rookwaren en -benodigheden. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat de marge op vuurwerk wel minder is geworden door onder andere de vuurwerkramp in Enschede. Door deze ramp is het kaft van het koren gescheiden. Hier bedoel ik mee dat de regels om vuurwerk te mogen verkopen veel strenger zijn geworden. Je moet over een aantal vergunningen beschikken en als verkoper van vuurwerk dien je aan erg veel eisen te voldoen. Zo moet je beschikken over een goede bewaarplaatsen en goed functionerende sprinklerinstallatie. Gelukkig hebben wij alles erg goed voor elkaar. In 2006 hebben we nog een nieuwe bewaarplaats gerealiseerd." In Zwolle verkoopt een Primera-winkel ook vuurwerk. "Voor de rest ken ik niet zoveel tabaks- gemakswinkels die dat ook doen. Vuurwerk wordt volgens mij in Nederland nog het meest verkocht door fietsenmakers. Door de verkoop van vuurwerk is december bij ons verreweg de beste maand en drukste maand van het jaar", zegt Bouwmeester.

 

"Kerstkaartjes, boeken en Staatsloten lopen als een trein bij ons in de decembermaand." Aan het woord is Amarens Koopman (23) en zij is onderneemster van Primera Tamar in Groningen. "In onze winkel presenteren wij meer dan honderd titels. Mensen geven graag boeken weg als cadeau en daar profiteren wij van in december. Gifts doen het trouwens ook goed in de feestmaand. Ik heb nu ook pennen in het assortiment die voorzien zijn van een naam. Mokken met teksten vinden daarnaast gretig aftrek."Amarens die volgens haar zelf nog steeds de jongste onderneemster van Nederland is met een Primera-winkel, versiert haar zaak altijd in de decembermaand. "Sinterklaas- en kerstversieringen zorgen voor extra gezelligheid in de winkel en dat kan de omzet alleen maar bevorderen."