"Laat je ondernemersgeest zien"

  • Zoetwarendetaillist Meindert Roffel: "Ik ga voor mijn klanten, leveranciers moeten dus voor mij gaan." (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    Zoetwarendetaillist Meindert Roffel: "Ik ga voor mijn klanten, leveranciers moeten dus voor mij gaan." (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

In het centrum van Leusden is Meindert Roffel al zestien jaar eigenaar van Snoepwinkel Roffel. Ondanks dat de Nederlandse detailhandel nog in een recessie zit, lukte het de 42-jarige ondernemer om vorig jaar een omzetstijging te realiseren van zeven procent. "Laat je niet bang maken als ondernemer en toon je ondernemersgeest." Hoe? "Door het zoeken naar nieuwe kansen, wees creatief en klantgericht, vraag redelijke prijzen en werk hard", luidt de filosofie van Roffel.

 

Roffel is een ondernemer die meer dan twintig jaar in het zoetwarenvak zit. "Ik ken de klappen van de zweep", zegt hij op luchtige toon. "Bij het samenstellen van het assortiment in mijn snoepwinkel van honderd vierkante meter, kijk ik vooral naar de behoefte van mijn klanten. Al snel kwam ik er achter dat er het een en ander mankeerde aan het assortiment schepsnoep. Er was bijvoorbeeld te vaak sprake van 'nee-verkoop'. Dat wilde ik bijna volledig uitbannen. Op dit moment bied ik mijn klanten vierhonderd soorten schepsnoep aan, met daarnaast veertig bakken suikervrije schepsnoep."

 

Omzetmakers

Schepsnoep is de omzetmaker in Snoepwinkel Roffel."Cadeau-artikelen in combinatie met snoep doen het eveneens erg goed. Hierbij moet je denken aan snoeppotten en toffeedoosjes met leeftijden er op. Het kindervak is verder erg populair. Lollies en fireballs vinden gretig aftrek. In de periode rond Sinterklaas, Kerst, Pasen, Valentijn en de jaarlijkse Avondvierdaagse, beleef ik samen met mijn twee fulltimers en parttimers de piekmomenten."

 

Meindert begon zijn loopbaan in de detailhandel in een kleine supermarkt. "Op een bepaald moment kon ik franchiser worden van een Jamin Kaas en Noten in Rotterdam Hillegersberg. In 1994 kreeg ik de kans om deze winkel over te nemen. Ik weet erg veel van snoep, ben handelaar en zit toevallig in snoep. Ik zou mijn boterham in alle soorten van handel kunnen verdienen, want ik vind het vak van zelfstandig ondernemer fantastisch. De vrijheid wil ik nooit missen. Je maakt iedere minuut op een dag je eigen beslissingen. Dit zorgt voor verantwoordelijkheid en vrijheid. Naast de snoepwinkel ben ik ondernemer van een notenwinkel vlak in de buurt. Toch kleven er aan mijn vak nadelen. Het werk is nooit klaar. Altijd is er wel een nieuwe uitdaging. Soms moet absoluut de rem er op, want een korte rustperiode zorgt weer voor veel nieuwe inspiratie."

 

Veel leveranciers

Het inkopen van snoep doet de man uit Leusden bij wel vijftig leveranciers. "Bekende groothandels waar ik zaken mee doe zijn Lekkerland, Bos en Gooiland, Groeneveld, Paperdreams en de producent de Molen's Banket. Iedereen is bij mij welkom om handel aan te bieden zolang het maar geen gestolen waar is. Bij de keuze voor een leverancier kijk ik naar wie het goedkoopste is. Ik streef er naar om de winst te behalen bij de inkoop. Ik ga voor mijn klanten, leveranciers moeten dus voor mij gaan."

 

Als Roffel gevraagd wordt naar wie zijn concurrenten zijn, moet hij lachen. "Zoetwaren zijn tegenwoordig op bijna elke straathoek te verkrijgen. Als snoepspeciaalzaak moet je je klant extra's bieden, door een uitgekiend assortiment, door erg klantgericht te werken en het vragen van redelijke prijzen. In de toekomst zie ik mezelf wel ondernemer worden van een supermarkt. Het lijkt me leuk om op grotere schaal zestig tot tachtig uur per week creatief bezig te zijn."