Wenen: een bezoek meer dan waard!

  • (Foto: Dirk Bosman)
    (Foto: Dirk Bosman)

Wenen is een elegante muziekstad met heel veel gerestaureerde en historische gebouwen. Niets wijst er dan ook meer op dat de Oostenrijkse hoofdstad tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd. Bijzonder is dat de romantiek uit vroegere tijden op fabelachtige wijze wordt gecombineerd met de hipheid van deze eeuw. Wenen, met 1.6 miljoen inwoners is echt the place to be voor liefhebbers van muziek, architectuur en parken. Verder is de hoofdstad van Oostenrijk schoon, groen en veilig. De ideale stad dus voor het houden van een congres of een andersoortige meeting.

 

Zoals alle wereldsteden heeft Wenen ook tal van bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waar zijn, als er tijd voor is. Zomaar een paar hotspots. De Musikverein: hier vindt jaarlijks het wereldberoemde nieuwjaarsconcert plaats. Heel bekend is ook de Staatsopera. Het operagebouw werd in 1945 zwaar beschadigd bij een geallieerd bombardement en is in 1955 weer heropend. Een rondleiding met een gids is er mogelijk. Het Prater wordt vaak gezien als hét symbool van Wenen. Het Prater is een pretpark met een reuzenrad van 67 meter. Wenen heeft verder ontelbare kerken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een ritje op een van de vele paardentrams door de stad is ook zeker aan te bevelen. Ontdek Wenen eens op een andere manier. De gids vertelt de wetenswaardigheden. Wenen is ook bekend om de koffiecultuur. Bezoek eens een van de vele koffiehuizen die de stad rijk is.

 

Uitstekende ligging

Volgens Christian Mutschlechner, directeur van het Weens Congres Bureau, is Wenen uitermate geschikt om een congres of een andersoortige meeting te houden. "Vienna (de Engelse benaming voor Wenen) ligt in het hart van Europa en is dus zowel voor de Oost- als West-Europeanen uitstekend te bereiken. Vlakbij Wenen liggen twee moderne vliegvelden. De stad is goed bereiken zonder files. Het openbaar vervoer is in heel Vienna van een hoog niveau. In Vienna bevinden zich drie congrescentra die duizenden mensen kunnen herbergen. Mogelijkheden om te overnachten zijn er in een van de hoogwaardige hotels in overvloed. Het afgelopen jaar waren er in Vienna 1 miljoen zakelijke overnachtingen in hotels. Als congresstad behoren wij bij de top van de wereld."

 

Wie op zoek is naar een prima plaats om een groot internationaal congres te houden, is bij Het Austria Center Vienna aan het juiste adres. Het Austria Center Vienna bestaat sinds 1987 en is gelegen op 25 autominuten van het vliegveld en slechts een kwartier rijden van het centrum van Wenen. Met de metro is het maar tien minuten. Het Austria Center Wien beschikt over veertien hallen die allemaal voorzien zijn van airconditioning. De totale capaciteit is 9.500 vierkante meter. Daarnaast zijn er in het Austria Center Wien liefst 170 conferentiezalen te vinden van verschillende grootte. Veel ruimten kunnen naar de wensen van de gebruiker groter of kleiner gemaakt worden.

 

Koninklijke ambiance

Wie liever kiest voor een koninklijke ambiance is bij het Hofburg Kongresszentrum aan het juiste adres. Het Hofburg Kongresszentrum is middenin Wenen, vlakbij de prestigieuze vijf sterren hotels en de Staatsopera gelegen, in een voormalig paleis. In hetzelfde gebouw als het congrescentrum bevinden zich tegenwoordig de vertrekken van de Oostenrijkse president. Verder zijn er in het paleis een paar musea te vinden. Het Hofburg Congresszentrum beslaat 17.000 vierkante meter en heeft een capaciteit van 60 tot 3500 personen en beschikt over 35 meeting rooms. De verschillende ruimten zijn zeer flexibel in te delen. Het voormalige paleis biedt uitstekende mogelijkheden om overdag in moderne ruimten te congresseren en om 's avonds heerlijk te dineren en te dansen in een omgeving die doet terugdenken aan lang vervlogen middeleeuwse tijden. Het kan bijna niet anders of de bezoeker waant zich dan al snel een koningin of koningin. Het Hofburg Kongresszentrum beschikt over de meest moderne apparatuur. Het Reed Messe Exhibition & Congrescentrum Op ongeveer een kwartier rijden met de auto vanaf hartje centrum, is het Reed Messe Wien Exhibition & Congrescentrum gevestigd. Het Reed Messe Exhibition & Congrescentrum bestaat uit vijf op zichzelf staande gebouwen met verschillende functies. Het centrum heeft 46.000 vierkante meter expositieruimte en een multifunctionele ruimte van 9.000 vierkante meter. De meeste ruimten zijn gemakkelijk groter of kleiner te maken. Het Reed Messe Exhibition & Congrescentrum is beschikbaar voor evenementen van 150 tot 25.000 personen per dag en heeft 4.300 parkeerplaatsen. In 2008 wordt de Messe op het Weense metrosysteem aangesloten. Op loopafstand van de Messe is een zakenhotel met 245 kamers te vinden.

 

De Wiener Stadthalle

Makkelijk bereikbaar per bus, tram of metro: dat is de Wiener Stadthalle. De Wiener Stadthalle is met zijn zes hallen Oostenrijks grootste arena voor shows en sportevenementen. Er vinden in het complex ook congressen plaats. Hal D van het multifunctionele complex dat in 1958 zijn deuren opende, heeft bijvoorbeeld een capaciteit van iets meer dan 16.000 personen. De Wiener Stadthalle maakt deel van de Stadthallen-Gruppe. Een groep van bedrijven waar ook het Ernst Happel Stadion (voetbal) deel van uitmaakt.

 

Hotels

Wenen heeft dertien vijf sterren en 120 vier sterren hotels. Een greep uit het grote en kwalitatief hoogstaande aanbod. Aangrenzend aan een van de vele stadsparken die Wenen rijk is, ligt Hilton Vienna (579 kamers) Het hotel ligt op slechts zestien autominuten van het vliegveld. De binnenstad van Wenen is slechts vijfhonderd meter. Hilton Vienna adverteert met de slogan dat zij het grootste congreshotel van Oostenrijk zijn. Het hotel beschikt over twaalf multifunctionele ruimten en elf meeting rooms, met de nieuwste faciliteiten. In het conferentiegedeelte is plaats voor 900 mensen. Onder Hilton Vienna is een parkeergarage te vinden voor maar liefst 300 auto's.

 

Weens instituut

Hotel Sacher is waarschijnlijk het meest bekende hotel van Wenen. Het Sacher, gelegen tegenover de wereldberoemde Staatsopera in het hart van de stad, is al meer dan een eeuw de favoriete ontmoetingsplek van adel, politici, kunstenaars en andere vooraanstaande figuren. Zelfs koningin Beatrix logeerde er al eens! Het Sacher Hotel wordt wel een Weens instituut genoemd. Het hele hotel is van a tot z bijzonder uitnodigend, intiem en sfeervol en luxe ingericht. Er hangen veel originele schilderijen aan de wanden. Vorig jaar is het hotel uitgebreid met 42 kamers/ suites en een spa. Sacher heeft één businessruimte en acht meeting rooms. De grootste meeting room is negentig vierkante meter.

 

Eveneens in hartje Wenen gelegen is het Radisson Sas Style hotel. Het hotel is een echt design hotel en beschikt over 78 luxe kamers. Bij de inrichting van het hotel zijn veel warme kleuren zoals rood en oranje gebruikt en die zorgen voor een uitstekende sfeer. Het hotel heeft twee meeting- en conferentieruimten voor acht en twaalf personen, die beiden voorzien zijn van een espressomachine.

 

Safe voor laptop

Een hotel dat erg geschikt is voor zakenmensen is Le Méridien. Het hotel in het centrum heeft 294 kamers. Het ontbijt en de minibar zijn inclusief. Alle kamers zij voorzien van een flatscreen en een internetaansluiting. Pluspunt van dit hotel is de safe waarin ook de laptop past. Het is zelfs mogelijk om de batterij van de laptop in de safe op te laden. Le Méridien heeft zes daglicht meeting rooms en in de kelder zijn nog twee grote multifunctionele ruimten te vinden. Natuurlijk allen voorzien van de modernste faciliteiten van dit moment. Het hotel biedt de mogelijkheid om ook andere ruimten zoals het café af te huren.

 

Hotel Bristol

Dichtbij de Staatsopera is Hotel Bristol te vinden. Het hotel is in zijn geheel bijzonder smaakvol ingericht in de Amerikaanse stijl en heeft 140 luxe kamers. Hotel Bristol heeft negen meeting rooms. Zeven zijn voorzien van daglicht. De grootste meeting room heeft een capaciteit van 180 personen. In de andere ruimten is plaats voor dertig tot vijftig mensen. In hotel Bristol logeren regelmatig wereldberoemde personen uit de politiek en artiestenwereld.

 

Exclusief

Hotel Imperial, gelegen in het centrum, behoort samen met Hotel Sacher tot een van de meest exclusieve hotels van Wenen. Vrijwel zonder uitzondering is Hotel Imperial de uitvalsbasis van presidenten wanneer ze op bezoek zijn in de hoofdstad van Oostenrijk. Zij verblijven dan in een van de presidentiële suites. Imperial heeft 138 kamers en drie meeting rooms met moderne faciliteiten. De inrichting van de kamers is traditioneel, maar modern.

 

Congreshotel

Recht tegenover een van de stadsparken en vlakbij het centrum, is Hotel Intercontinental gevestigd. Het hotel dat 453 kamers telt, heeft een totale congresruimte van 1.775 vierkante meter met daglicht. Er is plaats voor duizend mensen. Hotel Continental is een echt zakenhotel en beschikt over zestien meeting rooms. In de kelder is een grote fitnessruimte, die 24 uur per dag open is.

 

Afgezien van de andere genoemde hotels, is het Hotel The Levante Parliament, geen vijf sterren hotel. Het hotel ligt op een steenworp afstand van het Oostenrijkse Parlementsgebouw en de Weense binnenstad. Hotel The Levante Parliament heeft zelf geen congresruimten of meeting rooms, maar kan door de uitstekende ligging goed dienen als uitvalsbasis na een lange dag congresseren in een van de vele Weense congrescentra. Hotel The Levante Parliament is een typisch design hotel en is pas sinds mei open. Bij de inrichting is veel gebruik gemaakt van natuursteen, glas en donker hout. Zeker een bezoekje waard!