Duurzaamheid: rode draad bij McDonald's

  • Foto's: Satinah Jellema. Artikel is verschenen in het OCG Magazine (oktober 2010). / Copyright tekst: Dirk Bosman. Foto's: Satinah Jellema
    Foto's: Satinah Jellema. Artikel is verschenen in het OCG Magazine (oktober 2010). / Copyright tekst: Dirk Bosman. Foto's: Satinah Jellema

McDonald's Zwolle-Noord eindigde vorig jaar op de derde plaats in de Nederlandse verkiezing van het Duurzaamste Fastservice Bedrijf 2009, een initiatief van onder andere Koninklijke Horeca Nederland en Stichting Nederland Schoon.

 

“Duurzaamheid is de rode draad van onze gehele bedrijfsvoering. Ik ben blij met de erkenning door het krijgen van deze prijs”, vertelt Sjoerd-Jan Feenstra, franchisenemer van de McDonald's vestigingen in Heerde, Zwolle en Kampen. Feenstra legt uit welke groene maatregelen McDonald's neemt of al heeft genomen.

 

Ronald McDonald

Feenstra: “Wij voelen ons maatschappelijk betrokken en willen graag iets terug doen voor de maatschappij. Dat kan zijn op het gebied van sport, milieu, zorg of cultuur. De Ronald McDonald Huizen zijn een goed voorbeeld. In Zwolle is ook zo'n logeerhuis, waar familieleden van ziekenhuis- patiëntjes, kunnen overnachten.”

 

Doorgroei personeel

Ook op het gebied van personeelsbeleid, assortiment, energieverbruik, het voorkomen van zwerfafval, verpakkingen, verantwoord frituren en het gebruik van schoonmaakmiddelen, werkt McDonald's duurzaam. Op deze punten werd de fastserviceketen in de verkiezing getest door een jury onder leiding van ‘Smaakpolitieagent.’ Rob Geus. De ondernemer: “ procent van ons management is doorgegroeid vanuit de crew. Een mooi voorbeeld is Asela, de vrouw op de foto. Via reïntegratiebureau Rozijwerk werken er daarnaast mensen bij ons met een verstandelijke beperking.”

 

Waterloze toiletten

“De restaurants draaien op ledverlichting. Dat zorgt voor een energiereductie van 80%. Verder beschikt ons nieuwe restaurant in Kampen over waterloze toiletten. Deze wc’s verwerken de afvalstoffen op een droge en reukloze manier via een zogeheten hydrostatische afsluiter. Dit systeem bespaart al in 125 restaurants 25 miljoen liter water per jaar.”

 

Zwerfafval

Volgens Feenstra bekommert McDonald's zich ook om het opruimen van zwerfafval. “Onze gasten laten buiten vaak verpakkingen slingeren. Daarom trekken onze medewerkers er wekelijks op uit, om rond de restaurants, het zwerfafval op te ruimen. Ook recyclen we al ruim tien jaar olie, restafval, karton en keukenafval.”

 

Assortiment

Alle initiatieven ten spijt is nog niet alles bij de fastserviceketen duurzaam. “We verkopen biologische melk, maar nog geen biologisch vlees. Wel hebben we duurzame koffie van het Utz Certified-keurmerk. Ik hoop dat ik duidelijk heb gemaakt dat duurzaamheid bij McDonald's in de genen zit.”

 

Tekst: Dirk Bosman

Fotografie: Satinah Jellema