PARKETBLAD De MENING VAN: Wat verwacht u voor 2015?

  • PARKETBLAD JANUARI 2015
    PARKETBLAD JANUARI 2015

Flink wat Nederlandse parketteurs hebben weer genoeg werk en sommige zitten zelfs weer regelmatig volgepland. Waar het terugkomende werk eerst vooral bestond uit schuren, renoveren en aanhelen, worden er sinds dit najaar ook weer nieuwe vloeren verkocht. Helaas zijn er ook nog veel winkels en leggers die nog niet uit het dal kunnen komen, en zijn er grote verschillen tussen de Randstad en de minder druk bevolkte delen van het land.

 

“Het laatste half jaar merken we een duidelijke stijging in het aantal verkopen. Hopelijk zet deze positieve trend zich dit jaar door. Maar niets is op dit moment zeker”, begint Jan Hoogland van Jan Hoogland Parket in Wormerveer te vertellen. Hij verkoopt en legt voornamelijk traditionele vloeren en verricht ook veel traprenovaties. PVC en vinylstroken vinden bij deze parketspeciaalzaak maar matig aftrek. “Ik weet niet of onze showroom toekomst houdt. We hebben hem alleen op zaterdag open en dan loopt het daar zeker geen storm. Tegenwoordig krijg ik vaak via telefoon of e-mail het verzoek om bij mensen thuis langs te komen om te praten over de aanschaf van een nieuwe vloer.” 

 

LAGE KOSTEN DOOR EEN SHOWROOM AAN HUIS

Ook Bert Schuiling van Albertus Parket in Blijham (Oost-Groningen), toont zich tevreden over de resultaten van 2014. “Ik heb vorig jaar gewoon een aardig jaar gedraaid. Op dit moment ben ik zelfs druk met veelal reparatiewerkzaamheden. Ik hoop dat het in 2015 op dezelfde voet door blijft gaan of zelfs nog beter wordt. Ik ben altijd heel voorzichtig met het doen van voorspellingen, want er hoeft maar iets te gebeuren of mensen houden hun handen weer op de knip. Ook hoop ik dit jaar weer meer traditionele vloeren te verkopen. PVC en vinylstroken verkoop ik weinig. ” Schuiling heeft een kleine showroom aan huis. “Dat blijft zo. Ik kan op deze manier mijn kosten mooi laag houden.” 

 

'HEEL SLECHTE VERWACHTINGEN VOOR DIT JAAR'

Voor 2015 zijn mijn verwachtingen heel slecht”, vertelt Amado Abdallah van Almaas Parket in Amsterdam. “Wij verkopen en leggen vooral laminaat. De markt hiervoor is niet goed, want er wordt nog steeds erg weinig gebouwd. 2014 was net zo slecht als 2013. Zoals het nu gaat, houdt mijn winkel met showroom geen toekomst.”

 

'HOEVEELHEID WERK TREKT AAN, MAAR HET IS LASTIG OM VOORSPELLINGEN TE DOEN'

Tot slot belden we even met Classico Parket in Tholen (Zeeland). “Wij merken dat de hoeveelheid werk aan het aantrekken is, maar ik vind het erg lastig om voorspellingen voor 2015 te doen. Hopelijk trekt de huizenmarkt snel aan”, zegt Helma Abis, die samen met haar man Candido eigenaar is van deze parketwinkel met showroom. “Mijn man is de vloerenlegger. Momenteel voert hij veel renovatieklussen uit. Hij is al 25 jaar parketteur en zijn specialiteit is het leggen van traditioneel parket.” Mevrouw Abis denkt dat hun showroom nog geruime tijd blijft bestaan. “Doordat wij vooral traditionele vloeren verkopen, hebben veel mensen hier uitleg over nodig. Daarnaast is het bij dit type vloeren vaak zo dat je de vloer eerst wilt zien, voelen en ruiken voordat je hem daadwerkelijk aanschaft. PVC en vinylstroken verkopen wij overigens niet, omdat wij onze focus leggen op de verkoop en het plaatsen van traditionele vloeren en laminaat.”