Overvaller of inbreker? Trek een rookgordijn op!

Overvallen, ramkraken en inbraken: er lijkt geen kruid tegen gewassen. Of toch wel? Is het optrekken van een rookgordijn met een of meerdere mistgeneratoren dé oplossing? Tabaktueel ging op onderzoek uit.

 

Tekst: Dirk Bosman

 

Op het hoofdkantoor van Bandit, een van toonaangevende bedrijven in Nederland die misgeneratoren levert en installeert in tabaks- en gemakswinkels, zijn we uitgenodigd om het effect zelf te ervaren. In een ruime vergaderzaal positioneert salesmanager Nadim Masri van Bandit ons op enkele meters van de deur, ‘zodat jullie straks nog naar buiten kunnen komen’, vertelt hij. We kijken elkaar lacherig aan, zo heftig zal het toch niet zijn.

 

Maar met mistwolken kun je je lelijk vergissen. Al na luttele seconden zie ik geen hand meer voor ogen. Letterlijk, want ik probeer mijn linkerhand te zien maar ik kan zelfs geen contouren ontdekken. Ik proef een lichte mintsmaak, maar erger is nog dat de dichte mist ook op mijn luchtwegen slaat. Waar zat die deur nou? Tastend naar het licht wil ik maar één ding: naar de uitgang. Naar buiten! Als ik eenmaal ‘veilig’ op de gang sta, slaak ik een zucht van verlichting. Zo dit werkt! En hoe!


Geen neerslag op goederen

 

Volgens salesmanager Nadim Masri van Bandit bestaat mistbeveiliging al zo’n tien tot vijftien jaar. “Er hangt helaas nog vaak een negatieve sfeer omheen. Verzekeraars waren aanvankelijk enthousiast, maar veel mistgeneratoren laten een ‘laagje’ achter op de goederen. Dan doet de mist meer kwaad dan goed.” Er kleefden meer nadelen aan die eerste generatie mistgeneratoren, vertelt Masri verder. “Ze werkten met een pompsysteem dat niet altijd aansloeg of, en dat is echt het belangrijkste: de mist kwam te langzaam vrij. Een ramkraak duurt gemiddeld 2,5 minuut, dus komt het aan op snelheid. De ruimte moet binnen luttele seconden gewoon helemaal in de mist gezet zijn.”

 

Zes jaar geleden is de huidige Bandit-importeur op de markt gekomen. Deze mistgeneratoren zijn voorzien van een aantal octrooien. Masri: “De meeste systemen werken ze met een pompje; wij hebben gekozen voor een gesloten systeem. Er zitten patronen van 7 tot 8 kilo in die onder een druk van 16 bar vrijkomen, in plaats van de gebruikelijke 3 tot 4 bar. Dat betekent enerzijds dat we een ruimte razendsnel in de mist zetten, anderzijds dat er geen jaarlijks onderhoud en kosten verbonden zijn aan het reinigen van het pompsysteem. Het kan niet kapot gaan, daarom geven we ook drie jaar volledige omruilgarantie. Want hier moet je op kunnen rekenen.”


Onzichtbaar voor klanten

 

Masri vertelt verder. “Een mistpatroon zet per seconde 28 kubieke meter in de mist en elk patroon kan zo’n 50 seconden mist spuiten. Doordat er een drijfgas in de vloeistof zit, komt geen neerslag terecht op apparaten en goederen. Zakt het peil onder de 30 procent, dan geeft het patroon een signaal af via het alarmsysteem dat hij moet worden bijgevuld. Een patroon kost ongeveer 100 euro. Een compleet systeem, aangesloten op het alarmsysteem en dat reageert op de bewegingssensoren ’s nachts, kost ongeveer 2.500 euro. Overigens kan de ondernemer daar subsidie voor aanvragen via de Beveiligingsscan en betaalt hij dan zo’n 1.800 euro. Ter vergelijking: een rolluik kost 600-700 euro per meter, maar heeft een onvriendelijk karakter en je hebt er ook nog vaak een vergunning voor nodig. Bovendien: verhuist de zaak, dan neem je een rolluik niet mee en de Bandit wel. Die oogt ook veel vriendelijker: klanten zien het niet eens.”

 

Wegwezen

 

In de detailhandel is DNA-spray een veelbesproken onderwerp. Volgens de salesmanager van Bandit is een dergelijk systeem niet te vergelijken. Mistbeveiliging is een vorm van actieve beveiliging, DNA-spray wordt vaak als zodanig verkocht maar is dat niet. “Zo is de kans groter dat een overvaller gaat schieten of het systeem gewoon van de deurpost slaat. Daarnaast moet de politie de overvaller binnen drie dagen in de kraag grijpen, anders is het molecuul opgelost. Ook de kosten van een DNA- onderzoek worden onderschat, terwijl je dagen videomateriaal voor een paar dubbeltjes vrijwel onbeperkt kunt bewaren. DNA-spray moet het vooral van een preventief imago hebben. Technisch zijn wij in staat om DNA-moleculen toe te voegen aan de mistvloeistof, al zien wij er geen meerwaarde in. Mistbeveiliging tegen inbraak of overval is ook een heel andere tak van sport. Inbrekers willen wij graag moeilijk laten wegkomen omdat de pakkans dan groter is, bij overval verlenen wij juist een vrije aftocht. We jagen ze met de mist als het ware weg. Bij inbraak zetten we het hele pand vol met mist, bij overval is de primaire doelstelling overvaller en slachtoffer van elkaar te scheiden. De kans op letsel wordt zo minimaal en de kans op succes maximaal”, besluit Masri. “Mistbeveiliging tegen overval heeft nog nooit een slachtoffer geëist en dat houden we graag zo. De natuurlijke reactie op mist is afweer: wegwezen.” Nadim Masri begint te lachen: “Je hebt het zelf net ondervonden!”

 

Ondernemers met een mistgenerator


Hoe zijn de ervaringen?

 

‘De dieven wisten niet hoe snel ze weg moesten komen’

 

Bij Spar Zeldenrust in Leiden waren inbraken de afgelopen jaren schering en inslag. Eigenaar Henk Zeldenrust: “Twee jaar terug was het zelfs twee keer achter elkaar raak. Een half jaar later kregen we weer ongewenst bezoek. Naast dat er voor telkens enkele duizenden euro’s aan rookwaren werden meegenomen was bij elke inbraak ook onze voordeur compleet stuk. Hier moest een einde aan komen. Vorig jaar februari hebben we twee misgeneratoren van Bandit laten plaatsen met de afspraak dat we ze een jaar op proef mochten gebruiken. Na een halfjaar heb ik ze al betaald. Ik wilde ze echt niet meer kwijt. Eind vorig jaar was er weer een inbraak. De misgeneratoren, die zijn aangesloten op ons alarmsysteem, deden uitstekend hun werk. De dieven wisten niet hoe snel ze weg moesten komen door de dichte mist. Ik ben heel tevreden over de mistgeneratoren. En dat is onze verzekeringsmaatschappij ook. Ik slaap nu ook veel rustiger. Toen we de mistgeneratoren nog niet hadden, dan dacht ik tijdens koude en winderige avonden voor het slapen gaan vaak dat er die nacht wel weer eens ingebroken zou kunnen worden in onze winkel. Van deze angst ben ik nu gelukkig helemaal af.”

 

'De dichte mist maakte het onmogelijk om rookwaren mee te nemen'

 

Na een paar keer slachtoffer te zijn geweest van inbraken, koos tankstationondernemer Rik van den Bosch van BP de Poel in Graft voor een mistgenerator van Bandit. “Ook wij hebben een paar keer last van inbraken gehad. Telkens verdween er voor zes- tot zevenduizend euro aan rookwaren. In vakblad Pompshop had ik een artikel gelezen over misgeneratoren van Bandit. Ik besloot contact te zoeken met salesmanager Nadim Masri. Vorig jaar januari heeft Bandit de misgenerator geplaatst. Geen week later was er alweer een inbraak. Het bleef bij een mislukte poging en een geforceerde deur. Er lag één pakje sigaretten op de grond. Na het afgaan van het alarm en de mistgenerator konden de inbrekers niks anders doen dan vluchten. De dichte mist maakte het volstrekt onmogelijk om rookwaren mee te nemen. Dat gaf mij een fijn gevoel. Ik snap trouwens niet dat juweliers geen gebruikmaken van mistgeneratoren.”

 

‘Dankzij de mistgeneratoren hadden we alleen braakschade’

 

Eigenaar Rob van Rossum van Bruna Best was de aanhoudende golf inbraken in zijn zaak afgelopen zomer meer dan beu. “Drie keer was het binnen vijf weken raak. Dat werd natuurlijk echt veel te gek. En telkens waren alle rookwaren ontvreemd. Dit zorgde voor een enorme kostenpost. Onze verzekeringsmaatschappij gaf aan hier ook echt tabak van te hebben. De bouwkundige man van Bruna attendeerde mij op het bestaan van mistgeneratoren. Zo snel als mogelijk heb ik vervolgens contact gezocht met Bandit. In september zijn er twee mistgeneratoren geïnstalleerd. Ik ben er super tevreden over. Ik kan het elke ondernemer die tabakswaren verkoopt, aanraden. Begin dit jaar was er weer een inbraak. Vanwege de mistgeneratoren die in werking waren getreden hadden we alleen maar braakschade. Het laten plaatsen van stalen rolluiken hebben we nooit als optie overwogen. Die stalen rolluiken zien er niet uit. Een winkel moet een uitnodigende uitstraling hebben. Het is toch je visitekaartje. Een tabaksrolluik in de winkel wilde ik ook absoluut niet. Dat kost schapruimte en dus minder ruimte om omzet te genereren. Nee, de mistgenerator is voor ons een prima oplossing gebleken.”


Glashelder en dichte mist


Bandit heeft een samenwerkingsverband met verzekeraar Interpolis. Zie: http://www.preventiewinkel.nl/preventie-veilig-ondernemen-uw-bedrijfspand-inbraak-en-diefstal-anti-inbraakoplossingen-bandit-mistgeneratoren-mistgenerator.htm

 

Live demonstratie door de ogen van de beveiligingscamera

 

Nieuwsgierig naar hoe snel de generator een winkel in de mist zet? Kijk eens op YouTube en tik in het zoekscherm in: ‘bandit mist generator’. Op de website van Bandit (www.bandit.nl) vindt u onder demovideo’s nog meer filmpjes en informatie.