'Chocolade is alles voor mij'

  • Chocolatier Hans Borrel, naast een medewerkster en zijn collega Hung Vam. (Foto: Dirk Bosman). / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman
    Chocolatier Hans Borrel, naast een medewerkster en zijn collega Hung Vam. (Foto: Dirk Bosman). / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman

Hans Borrel is eigenaar van Bonbonnerie Borrel uit Zwolle. "Mijn eerste herinnering in mijn leven heeft zelfs met chocolade te maken. In een uitzending van 'Bij Doris op schoot', geeft Tom Manders een klein kind een reep chocolade. Binnen korte tijd zit de peuter onder de chocolade." Borrel's zaak is in de jaren dat hij zeer succesvol was als cateraar, blijven bestaan. In 2004 deed de voormalige horecaman van het jaar 1997 zijn cateringbedrijf met een miljoenenomzet, vanwege gezondheidsproblemen, noodgedwongen van de hand. Sindsdien is hij fulltime actief in zijn bonbonatelier, bijgestaan door Hung Vam (36).

 

"Chocolade betekent alles voor mij", vertelt Borrel (57), terwijl hij bonbons aan het maken is. "Chocolade is voor mij pure romantiek. Daarnaast is het product erotisch, erg verslavend en symbool van gulzigheid. Ook is chocolade van oudsher een van de lekkerste lekkernijen. Uit de historie blijkt dat chocolade over mysterieuze krachten beschikt. Het mooie aan chocolade is verder dat dit de enige verslaving is die in alle landen ter wereld is toegestaan."

 

Hans vindt het geweldig om met chocolade te werken. "Chocolade leeft, is gevoelig voor weer en temperaturen en maakt mensen gevoelig. Hung Vam, die al zo'n tien jaar voor Bonbonnerie Borrel werkt en net zoals zijn baas begonnen is als banketbakker, is ook verslingerd aan het werken met chocolade. "Ik vind het een geweldig product. Je kunt er veel mee doen. Elk seizoen heeft iets met chocolade. Denk aan Pasen, kerst, vader- en moederdag. Deze maand begin ik weer met het geven van workshops liefhebbers."

 

Andere leverancier

In het bonbonatelier verwerken Hans en Hung jaarlijks maar liefst vijfduizend kilo chocolade. "En daar komt minimaal nog net zoveel aan vulling bij. Dit jaar zijn we overigens van leverancier veranderd. We kopen de chocolade nu in bij Belcolade. Van deze echte Belgische firma krijgen we meer ondersteuning. Begin oktober gaan we overigens naar de fabriek van Belcolade voor een interne cursus van twee dagen." Het assortiment van Bonbonnerie Borrel bestaat uit ongeveer honderd verschillende bonbons.

 

Binnenkort gaat Borrel zijn mouleermachines vervangen voor drie tempereermachines van Chocolate World. Het werken met een tempereermachine heeft volgens hem voordelen. "Het roerwerk pakt alle chocolade en je kunt met het voetpedaal doseren." Hoelang Hans nog werkzaam blijft als chocolatier weet hij niet. "Ik beleef nog erg veel plezier aan mijn werk. Zolang mijn gezondheid het toelaat, ga ik door. Volgend jaar bestaan we trouwens 25 jaar. Speciale plannen om dit te vieren heb ik niet."

 

Het Walhalla van Chocolade

Volgend jaar op 18, 19 en 20 maart organiseert Hans Borrel samen met Banketbakkerij Van Orsouw 'Het Walhalla van Chocolade'. Dit driedaagse evenement, dat onder meer plaatsvindt in een evenementenkerk in Zwolle waarvan Borrel eigenaar is, is bedoeld om Zwolle op de kaart te zetten als chocoladestad. Hans: "De Librije, het driesterren restaurant van Jonnie Boer en het tweesterren restaurant De Lindenhof, zegden hun medewerking al toe. Het is de bedoeling dat de horecabedrijven in samenwerking met chocolatiers gerechten koken met een knipoog naar chocolade."