'Collectief winkelverbod werkt enorm stigmatiserend'

  • Foto is in scene gezet. Bron: Levensmiddelenkrant.
    Foto is in scene gezet. Bron: Levensmiddelenkrant.

De 35-jarige Marco staat al een paar jaar op posters met veelplegers die in meer dan tweehonderd winkels in Zwolle te zien is. Hij vindt het een zeer slecht idee dat alle 23 Zwolse supermarkten winkeldieven binnenkort een collectief winkelverbod gaan opleggen van een jaar.

 

Marco is naar eigen zeggen een ex-veelpleger en doet zijn uitlatingen exclusief tegen deze krant. "Ik heb al een tijdje niet meer gestolen in supermarkten, maar ik sta nog steeds op de veelplegersposter. Ik ondervind hier heel veel hinder van. Ik ben al drie keer opgepakt voor diefstallen en een beroving, terwijl ik er niks mee te maken had."

 

Luxeproducten

Hij geeft zelf overigens toe dat hij in het verleden vaak stal in Zwolse supermarkten. "Ik deed dit om mijn heroïneverslaving te bekostigen . Vooral luxeproducten zoals geurtjes, toiletartikelen, wasmiddelen en koffie, drukte ik achterover. Het gevolg was dat ik nu in ongeveer vijf supermarkten in Zwolle niet meer welkom ben. Dat zijn: Jumbo, Albert Heijn en drie filialen van Super de Boer. In de drie winkels van Super de Boer heb ik zelfs een winkelverbod voor het leven."

 

Stigmatiserend

Hoewel Marco zelf ook vindt dat dat winkeldieven moeten worden vervolgd, vindt hij het een slecht idee dat foto's van winkeldieven op een website worden geplaatst waar ondernemers, filiaalmanagers en personeel op kunnen inloggen. Dat is enorm stigmatiserend, want het systeem zal nooit waterdicht zijn", aldus Marco die denkt dat ook onschuldige mensen in het systeem terecht zullen komen. "Winkeldieven worden digitaal aan de schandpaal genageld. Daarnaast wordt de politie door dit initiatief onnodig belast. Het aantal huisvredebreuken in supermarkten gaat vast fors toenemen."

 

Winkelverbod

De ondernemer van C1000 Holtenbroek, Ewout Groeneveld, is een van de initiatiefnemers van het collectieve winkelverbod in Zwolse supermarkten voor winkeldieven. Hij is het niet met Marco eens. "Pas na de tweede winkeldiefstal krijgt een winkeldief een collectief supermarktverbod van een jaar. Nadat de winkeldief voor de eerste keer betrapt is, geeft de desbetreffende supermarkt de winkeldief een winkelverbod voor een jaar en wordt hem gemeld dat hij bij herhaling een jaar lang geen enkele supermarkt in Zwolle meer binnen mag. Dat de dief na een tweede winkeldiefstal de stempel van winkeldief krijgt opgedrukt en op de website komt te staan, heeft hij dan volledig aan zichzelf te danken. Ook dat de politie onnodig belast gaat worden, spreek ik tegen. De politie participeert zelfs in het project, net zoals de stadswacht, de gemeente Zwolle en de brandweer."

 

Uniek

Groeneveld liep al een tijdje rond met het idee om winkeldiefstallen in Zwolse supermarkten collectief aan te pakken. "Iedere supermarktondernemer en filiaalmanager loopt immers tegen dit ernstige probleem op. Een tijdje geleden namen twee filiaalleiders van Super de Boer en Albert Heijn in Winkelcentrum Aalanden contact met mij op over het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Op dat moment besloot ik door te pakken en heb ik alle ondernemers en filiaalleiders en de genoemde participanten bij elkaar geroepen voor een overleg. Het resultaat is het collectieve winkelverbod voor supermarktdieven dat uniek is in Nederland. Momenteel wordt hard gewerkt aan de website waar op winkeldieven met een foto komen te staan." Binnen een maand starten de Zwolse supers met het uitdelen van collectieve supermarktverboden.

 

Marco is een gefingeerde naam.