Vlaaien, noten en tapas

  • Het ondernemersechtpaar Koers wil de zoetwarenspeciaalzaak verkopen en er 'samen op uittrekken. (Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. Artikel verschenen in het MEI-nummer van Consudel. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.
    Het ondernemersechtpaar Koers wil de zoetwarenspeciaalzaak verkopen en er 'samen op uittrekken. (Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. Artikel verschenen in het MEI-nummer van Consudel. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

Aan de Adelaarslaan in Apeldoorn zit al dertig jaar een zoetwarenspeciaalzaak. Sinds vijf jaar drijft het ondernemersechtpaar Joop en Marietje Koers deze winkel, Smikkelland geheten. "Alleen van de snoepverkoop kan de vestiging niet bestaan. Vandaar dat we ook met succes vlaaien, noten en tapas verkopen", vertelt Joop (61).

 

Het echtpaar Koers was meer dan 25 jaar eigenaar van een Keurslagerij in Apeldoorn. De ondernemer: "Zo'n vijf jaar geleden hadden we een zakelijk conflict met onze compagnon. Onze dochter was in die tijd eigenaresse van Smikkelland, maar wilde uit de zaak stappen. Mijn vrouw en ik namen toen Smikkelland over. De winkel staat nu overigens te koop. Na meer dan 45 jaar te hebben gewerkt, vinden mijn vrouw en ik het welletjes. We willen leuke dingen doen en er samen op uit trekken. Wij zien het liefst dat Smikkelland in de huidige vorm wordt voortgezet, omdat de zaak van oorsprong een snoepwinkel is en wij er een goed gevoel bij krijgen als deze traditie in ere blijft. Er hebben zich inmiddels bij de makelaar al een paar overnamekandidaten voor de winkel gemeld."

 

Hardlopers

Engelse drop, droplullen, muntdrop, blauwe en roze geboortesnoepjes en handgemaakte bonbons, zijn bij Smikkelland de hardlopers. "Vooral bij dames die gezamenlijk een dagje uitgaan, zijn droplullen favoriet", aldus Koers. Voor schepsnoep is de klant in deze winkel ook op het juiste adres. Joop: "Ik heb net de bakken even geteld en het zijn er 238. Suikervrije artikelen bieden wij aan in twintig bakken."

 

Het hele snoepassortiment dat bij Smikkelland verkrijgbaar is, koopt Koers in bij groothandel Sweet & Candy in Deventer. "Dit is een bewuste keuze van ons geweest en het scheelt zeker tijd bij het inkopen. Sweet & Candy heeft een groot assortiment van kwalitatief goed snoep, ze hebben vaak aanbiedingen, het bedrijf is erg toegankelijk, flexibel, persoonlijk, coulant en hanteert korte levertijden. We hebben nooit problemen. Daarnaast is ons magazijn geen museum. Heel af en toe ga ik wel eens naar de Sligro, maar daar kom ik alleen als ik iets bij Sweet & Candy niet kan krijgen. In het verleden heb ik ook wel zaken gedaan met andere leveranciers en dan kwam het voor dat ik van een koude kermis thuiskwam. Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat de houdbaarheidsdatum van verpakte bonbons, die ik geleverd kreeg, al met drie dagen verstreken was."

 

Piekmomenten

Rond Sinterklaas, Kerst, Pasen, Valentijnsdag, de wandelvierdaagse, de eindexamenperiode en het einde van het schooljaar van basisschoolleerlingen, beleven Joop en Marietje de piekmomenten in hun winkel, die een oppervlakte van 86 vierkante meter beslaat.

 

Joop vertelt verder: "Onze concurrenten zijn HEMA, Zeeman, Kruidvat en de supermarkten Albert Heijn en Dirk van den Broek. Deze zaken hebben een behoorlijk groot assortiment zoetwaren. Wij onderscheiden ons onder andere met de verkoop van vulbare snoepblikken, champagneflessen en zelfs collectebussen, die te vullen zijn met suikerwerk. Maar ook voor snoep- en geboortetaarten en mokken met leuke afbeeldingen en teksten, kunnen mensen alleen maar bij ons terecht. Ondanks de felle concurrentie met de ketens, lukt het ons om het hoofd boven water te houden, maar rijk worden wij er niet van hoor."