Grontmij en volleybalbond ontwikkelen beachcourt concept

"De komende jaren wordt Beachvolleybal ongelooflijk groot, want het aantal beachvolleybalverenigingen groeit explosief", aldus sportbestuurder en voormalig volleybalcoach Joop Alberda. Mede hierdoor hebben Grontmij | Marktplan en de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) een beachcourtconcept ontwikkeld, dat bestaat uit het aanleggen van een GM Floor Beach en een activiteitenpakket van de volleybalbond voor scholieren en sporters.

 

Beachvolleybal is een zomersport dus de concurrentie van andere sporten is beperkt. De sport is populair bij de jeugd (vooral van twaalf tot achttien jaar) en er is een sterke groei te bespeuren in zowel het aantal competities als toernooien. In 2001 beoefenden ongeveer 12.000 beachvolleyballers de sport en werden er vierhonderd beachvolleybaltoernooien georganiseerd. In 2006 deden ongeveer 40.000 mensen aan beachvolleybal en stonden er achthonderd toernooien op het programma.

 

Grote sport

Volgens Joop Alberda, sportbestuurder én voormalig succescoach van het mannenteam volleybalteam dat op de Olympische Spelen in Atlanta in 1996 met de gouden plak huiswaarts keerde, wordt beachvolleybal ongelooflijk groot. "Het zou me niet verbazen wanneer beachvolleybal over vijf jaar veel groter is dan indoor volleybal. Beachvolleybal sluit namelijk perfect aan bij een aantal trends in onze samenleving en dat zijn: individualisering, life style, gezondheid en sporten waar en wanneer je het zelf wilt."

 

In het voorjaar 2007 is door NOC*NSF de ontwikkeling van de beachsporten in Nederland in kaart gebracht. Opvallende punten zijn: het brede pallet aan sporten dat over een eigen beachvariant beschikt en de explosieve groei van het beachvolleybal in Nederland. Ander onderzoek onder beachsporters heeft uitgewezen dat de huidige accommodaties in ons land ook kwalitatief onder de maat zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden de beachsporten niet alleen veel beoefend op locaties die gelegen zijn aan de kust. In landen als bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland zijn deze sporten de laatste jaren bijvoorbeeld enorm populair geworden.

 

Arjen Godthelp is bij Grontmij | Marktplan in dienst als Senior Adviseur Accommodaties. Na zijn opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie, specialiseerde hij zich in de onderwerpen Sport- en Welzijnsaccommodaties. "Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken, want vroeger vond ik het al leuk om sportaccommodaties te bezoeken en te bekijken." In zijn vrije tijd korfbalt de 32-jarige adviseur met veel plezier.

 

Samen met de NeVoBo ontwikkelde de adviseur het beachcourtconcept dat als naam GM Floor Beach heeft gekregen. "Wij zijn voor de volleybalbond interessant vanwege onze netwerken in de sportwereld, aan de andere kant is de volleybalbond voor ons de ideale partner als het gaat om sporttechnische input en het opzetten van de aan het concept gekoppelde beweegprojecten."

 

Basismaat

Het beachcourt dat de twee partijen ontwikkeld hebben, heeft een basisafmeting van 31 bij 41 meter en kan naar behoefte aangekleed worden. Dit is de maat voor beachsoccer en is geschikt voor vrijwel alle beachsporten. Het court wordt voorzien van GM Sportzand en dat is zand van een vrij grove korrel en dat moet gebruikt worden volgens de voorschriften van de Wereld Volleybalbond.

 

Het basismodel beachcourt wordt voorzien van een hoogwaardig geperforeerd drainagesysteem en dat zorgt voor een snelle afvoer van regenwater. Hierbij is rekening gehouden met het bijzondere Nederlandse klimaat in de zomer, waarbij stortbuien en zonneschijn elkaar is hoog tempo kunnen afwisselen.

 

Onlangs heeft Grontmij nog zand geleverd voor de nationale trainingsaccommodatie van Beach Team Holland in Den Haag (Lindobeach). Drie Nederlandse duo's hebben inmiddels evenzoveel nominaties op zak voor deelname aan de Olympische Spelen in Peking die in augustus gehouden worden. In samenwerking met Beach Team Holland en recreanten doet het ingenieursbureau overigens onderzoek naar de optimalisatie van het zand.

 

Honderd beachcourts

Grontmij wil de komende jaren in samenwerking met de volleybalbond honderd beachcourts realiseren. Godthelp: "GM Floor Beach is een basismodel. De beachcourts zijn bedoeld voor intensief gebruik en geschikt voor vrijwel alle beachsporten zoals beachsoccer, voetvolley, beachhockey, beachkorfbal, beachtennis en beachhandbal. De beachcourts kunnen daarnaast gebruikt worden voor niet-sportactiviteiten omdat ze multifunctioneel gebruikt kunnen worden."

 

Kwaliteit is bij beachvelden een belangrijke voorwaarde voor een optimaal gebruik. Het gaat hierbij om zowel de sportvloer, het zand, als de uitstraling. Bij dit laatste moet worden gedacht aan landschappelijke inpassing en aankleding van de accommodatie. Daarnaast is een afdekconstructie van het zand zeker aan te bevelen. "Het is belangrijk dat het zand schoon blijft. Afzien van het feit dat zand gebruikt wordt van een goede kwaliteit, moet je er geen organische processen in hebben. Bijvoorbeeld door bladeren in de herfst. Het onderhoud van het beachcourt hangt samen met de locatie van het beachveld. Maakt het onderdeel uit van een sportpark, ligweide van een zwembad of openbaar park? Voor iedere locatie stellen wij een onderhoudsplan op maat samen. Om het zand schoon te houden moet het jaarlijks gezeefd worden", aldus de medewerker van Grontmij.

 

Bezettingsgraad

Het is bedoeling dat er op de beachcourts na realisatie een uitgebreide 'kick-start beachvolleybal' is met een driejarig scholen- en wijkproject, de oprichting van een vereniging en een gratis trainerscursus. Ook worden de mogelijkheden voor andere beachsporten geïnventariseerd.

 

Godthelp: "Met een beachcourt dat sporttechnisch aan de eisen voldoet en waarbij direct een complete bezettingsgraad aanwezig is kan een gemeente actief inspelen op het beleid om met nieuwe sportvormen de jeugd meer te laten bewegen. Een belangrijk punt voor gemeenten is dat een beachveld relatief snel realiseerbaar is, want de planologische procedures zijn overzichtelijk."

 

Kosten

Dan de kosten van een beachcourt. Die vallen volgens de adviseur mee. "De investeringskosten zijn met bedragen van 35.000 tot 50.000 euro per beachcourt relatief beperkt te noemen. Zeker wanneer je dit met een stukje verhuur- en reclameopbrengsten terugrekent naar jaarlijkse kosten. Een beachveld is in principe kostendekkend te exploiteren. Wanneer de opdrachtgever een breder eisenpakket heeft met bijvoorbeeld halve tentconstructies of een beachhouse dan nemen de investeringskosten toe, maar dat spreek voor zich, denk ik." Indien gewenst kan het ingenieursbureau de ontwikkeling van een beachcourt in een gemeente in zijn geheel of deels voor zijn rekening nemen. "Wij kunnen desgevraagd een concept ontwikkelen en de exploitatie inzichtelijk maken. Met andere woorden: wat kost de realisatie van een beachcourt en wat levert het een gemeente en/ of een sportclub op. Assistentie verlenen bij de aanvraag van vergunningen kunnen wij verder ook verzorgen. De door ons gerealiseerde velden voldoen aan het KwaliteitsKeurmerk van de NeVoBo", aldus Godthelp.

 

Spektakel

De officiële openingen van de beachcourts in Nederland moeten een waar spektakel worden. De adviseur: "Hiervoor is een plan ontwikkeld, waarbij Beach Team Holland onder andere bij betrokken is. Telkens is het de bedoeling dat een volleybalcoryfee de openingshandeling voor zijn of haar rekening neemt. Ook gaan topsporters op de bewuste dag clinics organiseren en wordt een ruime vertegenwoordiging van toekomstige gebruikers en vertegenwoordigers van de plaatselijke politiek uitgenodigd bij de opening. Om het bestaan en opening van een beachcourt in een plaats en regio aan het grote publiek kenbaar te maken, wordt contact gezocht met de media. Wij hopen dat zij er doormiddel van persberichten en nieuwsartikelen voor kunnen zorgen dat iedereen voortaan weet dat er in de buurt een beachcourt te vinden is en dat daar met grote regelmaat tal van activiteiten gaan plaatsvinden."

 

Zwolle

Het is de bedoeling dat het eerste beachcourt later dit jaar op Sportpark De Pelikaan in Zwolle open gaat. De exacte datum is nog niet bekend. Dit sportpark is door sportkoepel NOC*NSF uitgeroepen tot Nationaal Proeftuinproject (zie ook www.sport.nl) en heeft hiervoor subsidie gekregen. Het beachveld wordt een verbindend onderdeel van het sportpark, waarin verenigingen door middel van de beachsport met elkaar kunnen kennismaken. Godthelp: "Op sportpark De Pelikaan is sinds vorig najaar trouwens een verenigingsmanager actief. Zijn naam is Diederik Meijntjes en een van zijn taken is dat het subsidiebedrag van NOC*NSF op een nuttige wijze besteed wordt en hij is verder ook nauw betrokken bij de realisatie van het beachcourt op het sportpark."