Mensen met een arbeidsbeperking goed voor buurtsupers

  • Gerben (23): Ik heb het hier erg naar mijn zin." (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman
    Gerben (23): Ik heb het hier erg naar mijn zin." (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman

WIJSTER - Dankzij ondermeer de inzet van medewerkers met een arbeidsbeperking, lukt het op dit moment een dertiental kleine buurtsupers in Nederland om toch hun hoofd boven water te houden.

 

Voordat deze winkels werden overgenomen door Support & Co kampten zij met sterk dalende omzetcijfers en waren of dreigden failliet te gaan. DOOR DIRK BOSMAN Voordat deze winkels werden overgenomen door Support & Co kampten zij met sterk dalende omzetcijfers en waren of dreigden failliet te gaan. In november 2007 opende Support & Co in het Groninger dorp Holwierde zijn eerste winkel, waar naast personeel zonder een beperking ook een paar medewerkers actief zijn op de winkelvloer met een lichamelijke, verstandelijke of een sociale beperking.

 

Geen loon

Projectmanager Jan van der Meer van Support & Co: "Op dit moment wordt er op dertien locaties in het land met ons concept gewerkt en de winkels zijn stuk voor stuk rendabel. Het personeel met een arbeidsbeperking zetten wij in via het geld dat beschikbaar is voor hun dagbesteding. Hierdoor hoeven wij deze medewerkers geen loon te betalen."

 

Doorstromen

Support & Co werkt met leer- en werktrajecten. Het is de bedoeling dat een groot deel van de medewerkers na enige tijd doorstroomt naar reguliere banen. In sommige gevallen gebeurt dit ook daadwerkelijk. In de Attent van Support & Co in het Drentse Wijster volgen vijf medewerkers een leer- en werktraject. Gerben (23) werkt er al ongeveer anderhalf jaar, twee dagen per week. Hij staat klanten te woord en houdt zich bezig met vakken vullen. "Ik heb het in deze supermarkt erg naar mijn zin. Henk is een lekker ding." Hiermee doelt Gerben op Henk Boev die is naast bedrijfsleider van de Attent in Wijster dat ook is van de gelijknamige supermarkt in Geesbrug. Henk: "Onze medewerkster Yvonne heeft een SPW opleiding en zorgt samen met mij voor de begeleiding van de medewerkers."

 

Positieve geluiden

Volgens de projectmanager zijn in alle plaatsen waar Support & Co supermarkten heeft geopend of heropend, louter positieve geluiden te horen van inwoners en bestuurders. "Het mes snijdt aan twee kanten. De heropende supermarkt zorgt voor leefbaarheid in een dorp en mensen met een arbeidsbeperking doen werkervaring op. Dorpsbewoners doen vaak graag hun boodschappen bij ons, omdat zij vierkant achter ons concept staan en omdat het verlenen van service in onze winkels, bijzonder hoog in het vaandel staat."

 

Support & Co

Support & Co is het initiatief van zeven instellingen voor mensen met beperkingen, die lid zijn van Zorgcoöperatie Nederland. De zorginstellingen bevinden zich in Groningen, Friesland, Drenthe, de kop van Overijssel, 't Gooi, Midden West Nederland, Haaglanden, Stadsregio Rotterdam, Zuid-Hollandse eilanden, West-Brabant en Zeeland. Partners van Support & Co zijn Spar Van Tol, SW-bedrijven zorginstellingen, woningbouwcoöperaties en gemeenten. "Onze ambitie is om een landelijke dekking te realiseren en om dit jaar van 13 naar 25 winkels te groeien. Of dit gaat lukken is nog niet helemaal zeker. Banken staan in deze moeilijke economische tijd niet te springen om leningen te verstrekken", vertelt projectmanager Jan van der Meer van Support & Co.