Heel hard werken, Sallandse plaatham en stampwerk

  • John van Broekhuizen werkt al twintig jaar lang honderd uur per week. (Foto: Dirk Bosman)Tekst en foto zijn verschenen in Supervisie, voorjaar 2008.
    John van Broekhuizen werkt al twintig jaar lang honderd uur per week. (Foto: Dirk Bosman)Tekst en foto zijn verschenen in Supervisie, voorjaar 2008.

SNIJVLAK Supermarkten steken op veel gebieden - omzet, assortiment, vvo - met kop en schouders uit boven andere foodretailers. Toch kunnen supermarkten nog wel wat leren van hun kleinere concurrenten. Elk nummer nemen we in Snijvlak een lokale ondernemer onder de loep die op zijn of haar manier onderscheidend actief is in de foodretail en zo de concurrentie met de supermarktbranche aangaat.

 

John van Broekhuizen is al sinds 1989 eigenaar van John van Broekhuizen Slagerij/ Worstmakerij in Balkbrug. De ondernemer werkt al twintig jaar honderd uur per week. "Wij onderscheiden ons van supermarkten door helemaal zelf bijzondere en heerlijke kwaliteitsproducten te maken", vertelt hij enthousiast.

 

Geen concurrenten

In de directe omgeving van de winkel van Van Broekhuizen (54) is een Plus Supermarkt en zijn twee slagerijen te vinden. In het naburige dorp Dedemsvaart zijn supermarkten van C1000, Aldi, Super de Boer en Jumbo gevestigd. John: "Ik reken zowel de slagerijen als de supermarkten niet tot mijn concurrenten omdat wij zelf nog slachten (in Lutten) en er zijn in Nederland niet veel slagers meer die dat nog doen. Supermarkten en ook de slagerijen in het dorp, krijgen het vlees aangeleverd van slachthuizen. Dat willen wij niet. Wij maken liever zelf een product. In Staphorst en Wythem laten wij bijvoorbeeld varkens afmesten voor onze zouterij en worstenmakerij. Hierdoor krijgen onze producten een unieke smaak en daar onderscheiden wij ons ook mee."

 

Perfect stukje vlees

Bij deze slagerij annex worstenmakerij vinden klanten een breed en diep assortiment vlees, vleeswaren en worstsoorten. "Prijzen hebben we in de afgelopen jaren gewonnen met onze gekookte ham, gedroogde rauwe ham, droge worst, uienworst en verschillende soorten leverworst. Onze specialiteiten zijn: Sallandse Plaatham, Salamibolletjes, huisgemaakte Hausmacher en Berliner en Saksische Leverworst met bieslook. Ons assortiment droge worst (veertien soorten) en salamisoorten is bijzonder groot", vertelt John trots. Van Broekhuizen is aangesloten bij het Worstmakers Gilde en dat is een stichting voor ambachtelijke slagers die zelf vleeswaren, worst en specialiteiten maken. "Maar mensen zijn bij ons ook van harte welkom voor een perfect stukje rund-, varkens-, kalfs en/ of lamsvlees hoor en vaak zijn wij hiermee goedkoper dan supermarkten", volgens de ondernemer.

 

Ambachtelijke kwaliteitsproducten

Van supermarkten moet Van Broekhuizen die net als zijn 23-jarige zoon honderd uur per week aan het werk is, niet veel hebben. "Mensen komen daar om hun kar vol te gooien en willen zo snel mogelijk weer naar huis. Ik vind verder dat in een heel groot gedeelte van de foodsector stampwerk plaatsvindt. Daarmee bedoel ik dat vandaag het product gemaakt en morgen verkocht wordt. Al onze producten krijgen bij ons de tijd om rijp te worden. Onze visie is namelijk dat tijd smaak aan een product geeft. Bij ons in de winkel hangen gedroogde hammen aan het plafond die veertien maanden oud zijn. Supermarkten moeten meer ambachtelijke kwaliteitsproducten gaan verkopen. Ik merk steeds meer dat onze klanten voor kwaliteit gaan."

 

Vaste groep landelijke klanten

Van Broekhuizen ziet de toekomst van zijn onderneming rooskleurig in. "De zaken gaan goed. De omzet is in de jaren 2000-2008 met twintig procent gestegen. We zijn erg specialistisch, we maken ambachtelijke kwaliteitsproducten. Mensen uit de wijde regio zijn klant bij ons. Ook hebben we een vaste groep landelijke klanten. Het merendeel hoeft niet op een paar centen meer of minder te kijken."

 

Zorgen

Toch is er één belangrijk ding die de ondernemer voor de toekomst zorgen baart en dat is het vinden van goed gekwalificeerd personeel. "Het is een drama om daar aan te komen. Wat dat betreft hebben supermarkten een veel grotere vijver waarin ze kunnen vissen. Gelukkig hebben we voor de door de week al vijf jaar een vast winkelmeisje in dienst, dat goed functioneert. Op de zaterdagen worden we bijgestaan door drie studerende winkelbediendes. Ik vind dat er meer jongeren opgeleid moeten worden voor de ambachtelijke beroepen. Het vak dat ik uitoefen vind ik fantastisch. Ik werk liever honderd uur per week met veel plezier dan dertig uur met tegenzin. Op mijn zestigste wil ik het wel kalmer aan gaan doen."