Gemakswinkel de Smulbaai stapelt actie op actie

  • de Smulbaai in Heino werkt veel samen met collega-ondernemers. Eigenaar John van der Vegt: "Mijn vrijheid om te handelen is mij lief." (Foto: Dirk Bosman). / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.
    de Smulbaai in Heino werkt veel samen met collega-ondernemers. Eigenaar John van der Vegt: "Mijn vrijheid om te handelen is mij lief." (Foto: Dirk Bosman). / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

HEINO - John van der Vegt (46) drijft al twintig jaar in het Overijsselse dorp Heino gemakswinkel de Smulbaai. Hij is hiermee erg succesvol en de steun van een landelijke grote keten is volgens hem dan ook niet noodszakelijk."Klanten zeggen wel eens dat ik een uitstekende marktkoopman zou kunnen zijn, want volgens hen kan ik alles verkopen."

 

"Veel collega-ondernemers in mijn branche zetten niet allerlei grote acties op poten zonder de steun van een grote keten, misschien omdat ze bang zijn voor tegenvallende omzetten", begint John zijn verhaal. "Ik ben hier helemaal niet bang voor. In al die jaren dat ik mijn zaak heb, heb ik al diverse succesvolle acties georganiseerd met collega-ondernemers uit het dorp. Zo werkte ik ondermeer al samen met twee cafetaria's, een tankstation en de slager. Ondernemers komen ook regelmatig naar mij toe om te vragen om gezamenlijk een actie op poten te zetten. Afgelopen najaar werkte ik samen met een zalencentrum. Als klanten voor de maanden september en oktober een Staatslot kochten, dan kregen ze een flyer die ze moesten invullen. Uit alle ingevulde flyers werd vervolgens een winnaar getrokken en die kreeg gratis bij hem/ haar thuis een compleet verzorgde avond met eten en drinken voor dertig personen aangeboden door het zalencentrum. Deze actie was ronduit succesvol te noemen."

 

John houdt meestal acties in combinatie met Staatsloten. "Dat doe ik bewust omdat deze loten zorgen voor klantenbinding. Acties met andere producten zijn veel minder succesvol."

 

Vrijheid

In de twintig jaar dat hij eigenaar is van de Smulbaai, heeft Van der Vegt meerdere keren overwogen om zijn winkel aan te laten sluiten bij een landelijke keten zoals Totaal Gemak of Primera. "Dit is telkens niet doorgegaan omdat ik iedere keer van mening was dat ik teveel vrijheid moest inleveren en dat er teveel eisen werden gesteld waar mijn zaak dan aan diende te voldoen. Hier had ik helemaal geen zin in en zo denk ik er nu nog steeds over. Als ik ergens leuke producten tegenkom dan wil ik die nog dezelfde dag gaan verkopen. Een paar jaar geleden heb ik een tijdje houten parasols verkocht. De verkoop liep als een trein. Als je aangesloten bent bij een landelijk opererende keten dan krijg je hier zeker geen toestemming voor. Ik wil lekker mijn ding blijven doen en heb geen plannen om franchiser te worden of me aan te sluiten bij een inkooporganisatie. Dat ik hierdoor geen Ticketbox heb en bepaalde wenskaarten niet geleverd kan krijgen, vind ik jammer, maar neem ik voor lief."

 

Omzetmakers

De Smulbaai heeft een verkoopvloeroppervlak van ongeveer 45 vierkante meter. Omzetmakers zijn: schepsnoep (honderd soorten), wenskaarten, Staatsloten, tabakswaren en boeken. "Jaarlijks verkoop ik in de tijd rond sinterklaas maar liefst tweeduizend kilo pepernoten", vertelt Van der Vegt trots. Klanten die deze gemakswinkel bezoeken zijn afkomstig uit Heino, Haarle, Dalfsen, Lemelerveld Wijhe en Raalte. "Door mijn acties heeft mijn winkel een regionale functie. John van der Vegt wordt in de winkel bijgestaan door twee parttimers.