Altrex denkt mee

Op industrieterrein Hessenpoort in Zwolle is sinds 2003 Altrex gevestigd. Altrex is een producent en leverancier van klimmaterialen in de breedste zin van het woord en is actief in zowel de maritieme wereld als offshore. Het bedrijf profileert zichzelf als een A-merk én wereldspeler. En dat al meer dan zestig jaar.

 

Jan Keizer (24) is sinds drie jaar werkzaam bij Altrex als project- en productmanager. Hij is afgestudeerd in de Commerciële Economie, maar heeft naar eigen zeggen veel technische affiniteit. "Sinds jaar en dag is ons bedrijf ook actief in de maritieme sector en in offshore. Zo bieden wij materialen aan voor het onderhouden van poten van boorinstallaties, hangbruggen voor het reinigen en schilderen van schepen en boorplatforms en hangbruggen om een laaddox van een schip schoon te maken of het onderhouden van een ballasttanksysteem. Daarnaast leveren wij aluminium toegangsladders om hogere plekken op boorplatforms te bereiken. Kortgezegd komt het er op neer dat Altrex de toepassingen produceert en levert om op een vaak behoorlijke hoogte te komen."

 

Altrex is van vele markten thuis. De onderneming levert onder meer huishoudtrapjes aan doe-het-zelfzaken voor de consumentenbranche. Voor de professionele sector zoals die van bouwbedrijven en installateurs levert Altrex een breed assortiment via een groot aantal dealers. "Ook leveren wij veel producten aan de verhuurbranche in binnen- en buitenland. Daarnaast houden we ons bezig met export. Ongeveer tien weken paar jaar ben ik op reis in het buitenland om onder andere dealers voor onze producten te vinden. Recentelijk verbleef ik tien dagen in Zuid-Amerika. In Noord-Amerika doen wij ook veel zaken. Hier zijn wij marktleider op het gebied van hangbruggen. Doordat Altrex van vele markten thuis is, is het ons goed gelukt om het bedrijf door de economische crisis te loodsen. De productie vindt grotendeels in Zwolle plaats", aldus Keizer.

 

CONSERVATIEF

Het Zwolse bedrijf ontwikkelde voor een klant die actief is in offshore een hangbruginstallatie voor het onderhoud en de inspectie van poten van boorplatforms. "De kracht van Altrex is het meedenken met de klant. Onze ontwerpafdeling kreeg van een klant in India de opdracht om het systeem zo praktisch mogelijk te maken. Helemaal in offshore is tijd geld. Vandaar dat wij met een economische en snelle oplossing moesten komen en dat is ook gelukt." Keizer weet dat in offshore normaal gesproken veel gebruik wordt gemaakt van steigers om bij voorbeeld zijkanten van boorplatform te schilderen. "Het in de steigers zetten van een poot van een boorplatform neemt drie weken in beslag, terwijl het plaatsen van een hangbrug binnen twee dagen kan geschieden. Aan het gebruikmaken van een hangbrug kleven veel voordelen. Ten eerste heb je de geld- en tijdbesparing, ten tweede is het plaatsen van een hangbrug veiliger dan het bevestigen van een steiger. Als laatste punt is het aanmerkelijk veiliger werken vanuit een hangbrug dan vanaf een steiger. De maritieme sector is over het algemeen vrij conservatief. Zo van we doen het al 25 jaar op deze manier. Waarom zouden we het vanaf nu anders doen? Als wij de voordelen daadwerkelijk laten zien dan gaan ze gelukkig wel overstag", vervolgt de product- en projectmanager.

 

DRIE PIJLERS

De drie pijlers van Altrex zijn veiligheid, verantwoordelijkheid en vernieuwing. Voor klimmaterialen gelden strenge wetten en normen, want veilig werken op hoogte kent veel risico's. Voor professioneel gebruik van bijvoorbeeld hangbruggen gelden extra strenge regels. Keizer: "Dit is logisch omdat het materiaal intensief wordt gebruikt. In diverse normen en wetten is vastgelegd aan welke eisen arbeidsmiddelen zoals hangbruggen, rolsteigers, vouwsteigers, triangelbruggen, ladders en trappen moeten voldoen. Altrex besteedt veel aandacht voor het veilig werken op hoogte omdat er jaarlijks in Nederland vele duizenden ongevallen plaatsvinden. Vaak met ernstige gevolgen. Onze doelstelling is veilig werken op hoogte." Vernieuwing/ innovatie staat bij Altrex eveneens hoog op de agenda. De product- en projectmanager: "Wij zijn constant bezig om producten te vernieuwen om ze beter te maken. Onze klanten eisen dit. Wij zijn gedwongen om goede producten in de markt te houden en om onze innovatieve naam te behouden. Wij hebben een eigen ontwikkelafdeling, die voor maatwerk zorgt voor speciale situaties. Recentelijk hebben wij een nieuwe takel voor een hangbrug op de markt gebracht. Takels worden gebruikt om met een hangbrug van boven naar beneden te gaan. Deze nieuwe takel is veel makkelijker in bediening en onderhoud." Duurzaamheid is ook belangrijk vertelt Keizer. "We houden er rekening mee waar wij aluminium weghalen. Bij de aankoop van kunststof onderdelen kijken we of er geen kinderarbeid heeft plaatsgevonden en of de toeleveranciers werken volgens geldende normen. Voor de verplichte periodieke of jaarlijkse keuringen of na een bijzondere gebeurtenis, beschikken wij over een team van gespecialiseerde en deskundige keurmeesters."

 

LASNORMEN

Later verzorgt Keizer een uitgebreide rondleiding door de fabriek van 10.000 vierkante meter. "Het productieproces is ISO-9001 gecertificeerd. Sinds 2002 voldoen wij al aan de huidige lasnormen. Op dit moment zijn er ongeveer zestig productiemedewerkers aan het werk. Personeel kan flexibel worden ingezet tijdens drukke tijden. Wij zijn heel flexibel in het vergroten of verkleinen van de productie. Rechts in fabriekshal produceren wij de producten die in de catalogus staan. Links maken wij de klantspecifieke oplossingen. Kijk, hier zijn de lasrobots aan het werk. Alle materialen gaan in een mal en de robot last het product. Hierdoor zijn alle producten van een constante hoge kwaliteit. Dagelijks trekken vijftien vrachtwagens met onze klimmaterialen het land in." De jonge product- en projectmanager toont ook even de trainingsruimte. "Hier verzorgen wij trainingen aan klanten uit de hele wereld voor het opleveren van een project."

 

ALTREX

Altrex bestaat 61 jaar en was tot 2003 gevestigd in Nunspeet. In Zwolle is de hoofdvestiging te vinden. Van hieruit vindt levering van producten over de hele wereld plaats. Dochters van de specialist in klimmaterialen zijn gevestigd in Zweden, België en Spanje. Er zijn 140 mensen in dienst bij Altrex.

 

OP DEZE TEKST RUST COPYRIGHT.