Esther Poorter maakt droom waar

  • Tekst en foto verschenen in Tabak & Gemak, februari 2010. (Foto: Dirk Bosman / Copyright tekst en foto's Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    Tekst en foto verschenen in Tabak & Gemak, februari 2010. (Foto: Dirk Bosman / Copyright tekst en foto's Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

Poorter's Tabak aan de Stationslaan in toeristenplaats Nunspeet bestaat sinds maart vorig jaar. Ondanks dat deze tabaks- koffie- en theespeciaalzaak dus nog maar kort open is, loopt de winkel als een trein. "Het aantal klanten stijgt hier per dag. Eigenlijk groeit de zaak te hard", vertelt Esther Poorter. Naast ondernemer is zij alleenstaande moeder van drie kinderen.

 

Een paar jaar geleden werkte Esther vrijwillig in de tabaksspeciaalzaak van Chris Wilmers in Delft, waar ze toen woonachtig was. "Daarvoor heb ik jarenlang in de horeca gewerkt. Daar kwam ik in aanraking met sigaren en koffie en is de liefde voor deze twee productgroepen begonnen", zegt Esther terwijl ze een paar pakjes sigaretten aan het afrekenen is. "In Delft had ik het plan al om ooit een tabak- koffie en theespeciaalzaak op te gaan zetten. Met behulp van Chris Wilmers (opa Chris voor de kinderen) en vrienden heb ik deze winkel opgestart. Mijn doel was om een winkel te openen waar mensen over praten op verjaardagen en feestjes. Zo van: ben je daar al geweest? Dat is me gelukt. Het komt er op neer dat ik mijn droom heb waargemaakt en dat geeft mij een bijzonder goed gevoel."

 

Kracht

Volgens Esther is de kracht van Poorter's Tabak dat zij altijd de tijd neemt voor mensen. Bij mij is de klant zeker geen nummer. Ik vind het belangrijk dat zij met een goed gevoel de deur uitgaan. Daarnaast staan klantvriendelijkheid en deskundigheid bij mij hoog in het vaandel. Esther drijft de winkel helemaal alleen en is ongeveer zeven dagen per week in touw. "Op zondag is de winkel gesloten, maar dan ben ik altijd nog wel even bezig met bestellingen en de boekhouding. Toch staan de kinderen op deze dag voorop. Voorlopig ben ik nog niet van plan om personeel in dienst te nemen. Ik wil het zolang het nog kan allemaal alleen doen. Ik denk dat ik op een bepaald moment wel overstag moet, omdat klanten anders te lang moeten wachten voordat ze geholpen worden."

Assortiment

Het assortiment dat Poorter's Tabak voert is zeer divers. Klanten kunnen er terecht voor een zeer uitgebreid assortiment sigaretten, shag, sigaren en natuurlijk pijptabak Ook de waterpijp is hier erg populair. Daarnaast verkoopt Esther chocolade, likeuren, koffie, thee, espressomachines, bonenmalers, kop en schotels, theeglazen en nog veel meer accessoires. "Verder maken we ook leuke cadeaumanden voor elke gelegenheid. Hiermee is het plaatje compleet. Sinds eind april heb ik een klein terras voor de winkel ingericht dat goed bezet wordt door de vele toeristen die Nunspeet in de periode van april tot en met oktober aandoen. Hier kunnen klanten genieten van een versgezet kopje koffie, cappuccino, espresso of thee. De koffie betrek ik onder andere van Illy en De Eenhoorn. De laatste levert een mooi en eerlijk product. De koffie is versgebrand. Als ik op de woensdag bestel, krijg ik de koffie op vrijdag geleverd. De Eenhoorn levert uitsluitend kwaliteitskoffie. En dat proef je!"

 

Hardlopers

"Ik heb ze even geteld en ik verkoop rond de twintig merken sigaren. Bekende merken in mijn sigarenassortiment zijn Olifant en Hajenius. Nunspeetse Poorters (Cadena) verkoop ik het meest. Dit is mijn eigen private label. Op de verpakking staat een wild zwijn. Dit past goed bij de omgeving waarin ik mijn zaak heb. Mijn persoonlijke favoriet is de Macanudo Maduro. Dit is een mooie sigaar. Hij is vol van smaak en brandt mooi." Poorter's Tabak heeft met honderd pijpen een pijpenassortiment om u tegen te zeggen. "Ik verkoop ze veel. Ook heb ik vaste klanten voor pruimtabak. Een daarvan is de Ko de Boswachter. Hij is wereldberoemd op de Veluwe."

 

Gemoedelijker

Esther vindt de mensen in Nunspeet gemoedelijker dan in Delft. "Dat merk je al als ze aan de toonbank bestellen. Bij mij zeggen klanten eerst goedemiddag voordat iets kopen."

 

Toeristen

Het doet de oorspronkelijke Harderwijkse een deugd dat toeristen massaal naar Nunspeet komen in de zomermaanden. "Toeristen zorgen bij mij voor veel omzet. De waterpijpen waren vorig jaar gewoonweg niet aan te slepen. Dus daar heb ik er nu veel van in voorraad. Daarnaast heb ik tijdens het toeristenseizoen ook andere merken in bestelling speciaal voor de toeristen die hier hun vakantie doorbrengen en hun eigen merk willen blijven roken. Dat gaat vaak met sloffen tegelijk. Ook weten steeds meer toeristen de weg naar mijn winkel te vinden voor kleine cadeautjes zoals likeurtjes en chocolaatjes."

 

Poorter's Tabak is bewust niet aangesloten bij een inkoop- of franchiseorganisatie. Poorter: "Ik heb geen zin in inkoopregels. Voor tabak ontvang ik wel schapvergoedingen en ik doe ook mee aan toonbankacties via Smaakgilde. Klanten zijn bij mij aan het juiste adres voor kansspelen zoals Lotto, Toto, Lucky Day en krasloten. Vanaf september 2009 verkoop ik ook Staatsloten. De nieuwe terminals komen dan en ik hoop op akkoord van de Staatsloterij."

 

Rooskleurige toekomst

Esther Poorter is dolbij met haar winkel en ziet de toekomst rooskleurig tegemoet "De zaak krijgt steeds meer naamsbekendheid, er komen steeds meer klanten, dus de omzet blijft maar stijgen. Ik vind dit redenen genoeg om positief te zijn. Om up-to-date te blijven binnen mijn branche houd ik de ontwikkelingen van nieuwe producten goed in de gaten via internet. Zo heb ik niet alleen altijd verse tabak, koffie en thee, maar ook verse informatie!"