De zaak van Benno Broen Hout van Hout Oldenzaal

  • Benno Broen in zijn zaak Hout van Hout in Oldenzaal. Foto: Dirk Bosman. Artikel verschenen in Parketblad JANUARI 2012. Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.
    Benno Broen in zijn zaak Hout van Hout in Oldenzaal. Foto: Dirk Bosman. Artikel verschenen in Parketblad JANUARI 2012. Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

Benno Broen nam per 1 oktober jl. Hout van Hout Oldenzaal over van de Dutch Floor Group (DFG). Tot deze datum zat Broen in het managementteam van DFG. Hij opende en runde al sinds 2009 de winkel op de Van Gils Woonpromenade in Oldenzaal.

 

De ondernemer vertelt: "Zoals veel bedrijven in onze branche krijgt ook DFG te maken met bezuinigingen in deze economisch mindere tijd en dan heb je een schip die zwaar te water ligt. En dan moet er ballast uit. Ik was natuurlijk best een zwaargewicht, ook financieel. Op zo'n moment moet je eieren voor je geld kiezen om het schip te laten drijven. En doordat jezelf de ervaring en de kracht wel hebt, ga je op eigen benen staan."

 

Hout van Hout Oldenzaal is de enige vestiging die een zelfstandig ondernemer drijft. De andere Hout van Hout-parketwinkels en dat zijn er twee in Enschede en één in Almelo vallen onder het franchiseconcept van DFG. Meester Parketteur Benno Broen (42) is al 23 jaar actief in de parketwereld. "Mijn opa en mijn vader waren dat ook. In het begin werd me afgeraden om in het parket te gaan werken. Ik volgde de opleiding model en instrument maker. Ik heb een paar jaar mallen en matrijzen gemaakt bij een modellenmakerij. Ik startte mijn loopbaan in de wereld van parket bij Bruynzeel, daarna werkte ik bij Doetinchem Parket en later nog bij een paar andere gerenommeerde parketbedrijven. De afgelopen jaren was ik werkzaam bij DFG. Ik was naast Marco Smit een van de medebedenkers van het Hout van Hout-concept. Het Hout van Hout-concept houdt in dat de fabrikant zijn eigen retail opzet tegen marktconforme prijzen. Je gaat als ware een winkel maken waarin je je eigen producten die je in je eigen fabriek maakt of distribueert verkoopt aan de consument. Naast andere fabrikanten heb ik uiteraard ook vloeren van DFG in mijn assortiment."

 

Multibrandstore

Hout van Hout Oldenzaal is een zogenaamde multibrandstore. Broen: "Multibranding wil zeggen dat je per productgroep twee of maximaal drie merken presenteert en verkoopt. Je kiest als ondernemer voor een paar partijen waarmee je samenwerkt. Op deze manier komt de klant niet in een parketzaak terecht waar houten vloeren worden aangeboden van zes fabrikanten en waar tien laminaatmerken worden gepresenteerd. In een multibrandstore krijgen specifieke fabrikanten veel aandacht, en kun je als ondernemer naar buiten toe laten zien dat je achter het product staat." De zakenman geeft toe dat bij multibranding de consument gedeeltelijk wordt beperkt in zijn keuzevrijheid. "Maar als ondernemer dien je de klant een uitgebalanceerd en overtuigend programma vloeren aan te bieden."

 

Assortiment

Het assortiment in deze speciaalzaak bestaat grotendeels uit houten vloeren en die verkoopt Broen het meest. "Ik ben natuurlijk een houtman. Ik verkoop de moderne brede planken vloer van gerenommeerde merken zoals Terra Antica en Combi Wood. Dit zijn tevens vloeren die hier in Twente worden geproduceerd. Dit werkt heel gemakkelijk en via hele korte lijnen. Voor het assortiment in lamelparket ben ik nog in onderhandeling met Ter hürne Parket uit Duitsland. Laminaat vloeren bied ik op dit moment alleen aan van Meister. Als aanvulling ben ik in onderhandeling met Pergo. PVC vloeren verkoop ik van de merken Comodo en VivaFloors." Hout van Hout Oldenzaal doet af en toe ook projecten. "Momenteel schraap en behandel ik de oude vloeren in kasteel Het Nijenhuis te Diepenheim", zegt Benno.

 

Woonpromenade

Broen vindt het een voordeel dat zijn parketwinkel op een woonpromenade zit. "Hierdoor komt je zaak enorm onder de aandacht van het kooppubliek. Hier gevestigd zijn heeft natuurlijk ook een nadeel. Een overall publiek bezoekt mijn winkel, terwijl als je ergens separaat gevestigd bent je klanten in de winkel krijgt die specifiek voor een vloer komen."

 

Doar krie`j proat van

Hout van Hout Oldenzaal richt zich op het midden en hogere segment. "Mijn verzorgingsgebied is heel Nederland en Duitsland. Dat ik door heel Nederland werk komt niet alleen door internet. Mijn bedrijf zit hier op de Van Gils Woonpromenade en het gebeurt dikwijls dat mensen van heinde en ver ook een bezoekje aan mijn winkel brengen als ze in het Twentse land zijn. Ik vind concurrentie een groot woord. Ik heb natuurlijk veel concollega's, maar ben er niet zo mee bezig. Mijn aandacht richt ik op hoe ik mijn bedrijf naar buiten toe positioneer en hoe ik werk genereer. Ik werk met de vaste reclameslogan en dat is: 'Doar krie`j proat van'. Dit is echt Twents, en het betekent dat mensen over mijn bedrijf moeten praten. Je maakt een vloer en tijdens het leggen geef je niet 100, maar 200 procent. Je haalt het maximale er uit zodat de klant aan het einde van de rit super tevreden is. De kracht van mijn zaak is mijn vakkennis en die is zeer breed."

 

'One man show'

Benno Broen heeft geen personeel in dienst. "Wat ik doe is een 'one man show'. Door mijn ervaring in de branche ken ik natuurlijk een heleboel freelancers en alleen als ik het te druk heb schakel ik deze in. Ondanks de recessie kan dit bedrijf goed zijn hoofd boven water houden. Broen: "Ik zit leuk in het werk, maar je moet wel vol gas geven voor nieuwe opdrachten. Die komen niet meer aanwaaien. Ik ben dan ook druk met netwerken. Ook houd ik me bezig met social media. Ik zie de toekomst positief in. De parketbranche komt zeker uit de dip, maar dat gaat wel een paar jaar duren."

 

Blokje

Eigenaar: Benno Broen (42). Hij is getrouwd, heeft 3 kinderen en 3 honden Zaak bestaat sinds: oktober 2009 Oppervlakte showroom: 150 m2, vanaf maart 2012 Openingstijden: ma 13-18 uur, di-woe 9.30-18, don 9.30-21, vrij 9.30-18 uur, zat 9.30-17 Werkweek: 70-80 uur Medewerkers: geen Thuis op de vloer: Afzelia Doussie, visgraatmaat 12x60 en een 12cm wengé band Specialiteiten: vakkennis en netwerk in de parketbranche

 

Website: www.houtvanhoutoldenzaal.nl