Grondstoffeninkopers: cacaoprijs omhoog, suiker daalt

  • Volgens vele grondstoffeninkopers uit onze branche neemt de cacaoprijs dit jaar weer toe. Tekst verschenen in Consudel April 2010.   / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    Volgens vele grondstoffeninkopers uit onze branche neemt de cacaoprijs dit jaar weer toe. Tekst verschenen in Consudel April 2010. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

De prijs van cacao is op dit moment hoog, onzeker en onstabiel en zet in het vervolg van dit jaar de stijgende lijn voort. Glucose en suiker vertonen daarentegen een aanmerkelijk stabieler prijsbeeld. Dit zijn enkele conclusies uit gesprekken met grondstoffeninkopers uit onze branche over de prijsontwikkeling dit jaar.

 

"De prijzen van grondstoffen zijn sky high en stijgen al een hele tijd. Iedereen wacht af wat de verdere prijsontwikkeling is", zegt een inkoper van een bedrijf uit Zuid-Holland dat suikerwerken produceert en liever anoniem zijn opinie wil geven. Hij vervolgt: "De prijs van suikerpoeder is door de vrije markt sinds oktober 2009 redelijk stabiel. Dat geldt niet voor de prijs van cacaopoeder, want die is schaars en dus duur. Mijn leveranciers raden aan om op korte termijn geen jaarcontracten af te sluiten." Deze inkoper geeft aan 'niks te doen' met duurzame grondstoffen of fairtrade. "Hier zijn wij niet in vertegenwoordigd en er zijn geen plannen dat we er iets mee gaan doen op korte termijn", legt hij uit.

 

Jaarafspraken

Jozua Lagendijk van Chocolagendijk verwacht eveneens dat de cacaoprijs dit jaar verder toeneemt. "Speculanten zien voldoende mogelijkheden om die omhoog te krijgen. Wij werken met jaarafspraken en moeten goed bekijken wanneer het de juiste tijd is om in te kopen." Chocolagendijk is bezig met de productontwikkeling van fairtrade chocolade. "Dit is inherent aan de markt. Je kunt er als producent van chocolade simpelweg niet meer omheen. Denk maar aan het initiatief Groene Sint", aldus Lagendijk.

 

"Wij hebben ons voor dit jaar al ingedekt", vertelt een inkoper van een chocoladefabriek in Noord-Holland. "Voor ons is het dus minder spannend of de prijzen van grondstoffen gaan stijgen. De prijs van cacao is de laatste maanden vrij stabiel, maar het zou mij niet verbazen als die eerdaags weer gaat stijgen." Alleen op het verzoek van een klant maakt deze chocoladefabriek producten van duurzame grondstoffen. "Maar hier zien wij geen stijgende lijn in." Deze inkoper is van mening dat je als bedrijf geen invloed hebt op de grondstoffen. "Investeringsfondsen en speculanten bepalen dat. Als inkoper van grondstoffen moet je proberen om op het juiste moment toe te slaan."

 

Kortere contracten

Een inkoper van een Gelderse taartenproducent in de buurt van Apeldoorn, verwacht dat de prijs van boter eerst licht daalt, om vervolgens te stijgen. Hierin heb ik de prijsverlaging van meel en suiker meegenomen. Dat de prijs van grondstoffen gaat toenemen, komt denk ik door de verbeterde wereldeconomie, later in 2010. Het probleem voor ons is dat de Albert Heijn's, Aldi's en Lidl's het niet meer accepteren wanneer wij de prijzen van producten door de duurdere grondstoffen omhoog duwen." Door de onzekere markt sluit dit bedrijf niet al te langdurige contracten af met leveranciers van grondstoffen. De inkoper: "Ook doen wij aan schaalvergroting bij inkoop. Hier bedoel ik mee dat wij over de landsgrenzen kijken. Daarnaast doen we zaken met meerdere leveranciers en wij vragen meer offertes op. Hierdoor is de klantenbinding met leveranciers wel minder." Als het gaat om het maken van producten op basis van duurzame grondstoffen, doet deze taartenfabrikant wel het een en ander. "Maar de duurzame producten worden minder goed in de winkels verkocht. De prijzen liggen hoger, omdat de duurzame grondstoffen duurder zijn. Wel is het zo dat de prijzen hiervan een stabieler beeld vertonen. Ik denk dat wij in de toekomst meer gebruiken gaan maken van duurzame grondstoffen, maar dan moet eerst de economie zich hebben hersteld. De producten moeten immers wel betaalbaar voor de consument zijn."

 

Palmolie

"Wij maken geen duurzame producten. Wel kijken we of duurzame grondstoffen zijn in te passen in ons productieproces. Het gebruik van palmolie is momenteel een populair onderwerp in onze branche", aldus de inkoper van een Brabantse producent van hartige koekjes. Dit bedrijf gebruikt als grondstof veel zuivelproducten. "De prijzen hiervan werden de afgelopen jaren erg ondoorzichtig. Uiteindelijk gaan de grondstofprijzen omhoog", verwacht de verantwoordelijke voor de inkoop. "De markt is instabiel, de prijsontwikkeling voor 2010 is hierdoor ondoorzichtig, oogstafhankelijk en onzeker. Wij proberen ons zoveel mogelijk in te dekken. Met leveranciers sluiten wij kortlopende contracten af. Dat doen wij trouwens altijd als de grondstofprijzen hoog zijn. Ons bedrijf opereert veel in de private label markt. Wij proberen de grondstofprijzen zo laag mogelijk te houden. Bij extreme prijsverhogingen van grondstoffen gaan we met onze klanten om de tafel."

 

Hetzelfde instabiele en onzekere beeld schetst inkoper Anita Verputten van Daelmans Banket uit Nieuwkuijk. "De grondstofprijzen blijven dit jaar sterk fluctuerend. Het is een moeilijke markt. De wereldmarkt van vraag en aanbod en oogstopbrengsten zijn uiteindelijk van invloed op de prijzen van grondstoffen. Meer dan vroeger is het nu in deze onzekere markt noodzakelijk om veel contact te onderhouden met leveranciers, om zodoende feeling te houden met de markt." Daelmans Banket is bekend met duurzame grondstoffen. "Duurzaamheid wordt steeds meer een issue. Wij hebben nog geen klanten die ons vragen duurzame grondstoffen te gebruiken. De vraag van onze klanten is bepalend. Als zij willen dat wij het gaan gebruiken, dan gaan we dat zeker doen", zegt Verputten.

 

Prijsstijgingen door krapte

De inkoper van een inkoopvereniging, die voor twaalf bedrijven grondstoffen inkoopt en zoals vele inkopers liever anoniem wil spreken, verwacht voor 2010 licht stijgende grondstofprijzen. "Dit geldt onder meer voor glucose en tarweproducten. Ook de prijs van verpakkingen gaat omhoog." De prijsgroei wijt hij aan een bepaalde vorm van krapte op de wereldmarkt. "Bijvoorbeeld door natuurrampen. Daarnaast gaan landen als India en China weer meer produceren door de aantrekkende economie. Hierdoor stijgt de vraag naar grondstoffen, er ontstaat schaarste op de markt en dan gaan de prijzen omhoog. Van schaarste is op dit moment echter nog geen sprake. Investeringsfondsen hebben dit wel het liefst. In vergelijking met 2007 zijn de grondstofprijzen overigens aanmerkelijk gedaald." Daar waar mogelijk gebruiken de aangesloten bedrijven bij deze inkoopvereniging duurzame grondstoffen. De inkoper: "Oxfam Novib zet hier druk op. De producenten komen er niet onderuit. De retail verlangt ook steeds meer van fabrikanten dat zij producten leveren die gemaakt zijn van duurzame grondstoffen. Doen ze dat niet, dan is dat een goede reden om over te stappen naar een ander."

 

Agenda

Het gebruikmaken van duurzame grondstoffen staat ook bij een Gelderse chocolade- en suikerwerkenfabriek hoog op de agenda. "Dat uit zich bij ons in het gebruik van palmolie en duurzame vetten. Als bedrijf staan wij vierkant achter een duurzame samenleving en daar hoort uiteraard het gebruik van duurzame grondstoffen in de productieprocessen bij", aldus de inkoper. Het maken van fairtrade producten wordt bij ons commercieel ondersteund. Naar mijn verwachting laten de grondstofprijzen in het vervolg van dit jaar een licht stijgende trend zien. Hierbij wil ik aantekenen dat glucose en suiker de afgelopen tijd aanmerkelijk goedkoper zijn geworden. De handel in glucose en suiker is veel stabieler dan die van cacao. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. Nieuwe markten zoals India en China, vragen meer cacao dan er is en hiermee wordt de prijs opgedreven. In de rest van dit jaar verwacht ik verder dat de prijzen van bijvoorbeeld hazelnoten en amandelen toenemen. Wij kopen trouwens meestal voor een jaar chocolade en hazelnoten in."

 

Tot slot komt een directeur van een banketbakkerij uit Overijssel aan het woord: "Ik verwacht dat de prijzen van dure grondstoffen zoals chocolade, amandelschaafsel, roomboter en rozijnen in de loop van 2010 verder gaan stijgen. Waar ik kan, probeer ik me bij de inkoop van grondstoffen in te dekken. Dat doe ik bijvoorbeeld door meer van een bepaalde grondstof in te kopen als de prijs relatief laag is." In deze bakkerij wordt er duurzaam gewerkt. "Wij werken chemovrij en gebruiken margarinesoorten van onverzadigd vet. Ons bedrijf produceert heel veel voor private labels. Het is maar net wat de klant wenst als het om duurzaamheid gaat."