De zaak van Houtkubus Parketvloeren in Apeldoorn

Aan de Arnhemseweg in Apeldoorn is al sinds jaar en dag Houtkubus Parketvloeren gevestigd. Drijvende krachten achter dit mooie en florerende bedrijf zijn de zwagers Rienk den Hollander en Ruud de Jager. "De kracht van onze zaak is het kwaliteitswerk en de service die wij leveren. Voor onze klanten lossen wij alles op. Er blijft niks liggen."

 

Dertig jaar geleden nam de vader van Ruud, Leen de Jager, Houtkubus Parketvloeren over. In de loop van de jaren groeide de onderneming gestaag. Den Hollander is er achttien jaar actief, en De Jager al twintig jaar de kar trekt van deze parketspeciaalzaak. "Wij zijn geen zakenmensen", begint Rienk te vertellen. "Ruud en ik zijn vakmensen uit de praktijk. Zelf hebben wij allebei zo'n veertien jaar vloeren gelegd dus wij weten van de hoed en de rand. Ons hoofddoel is dat onze klanten tevreden zijn. Wij en onze medewerkers willen al het werk zo goed mogelijk doen. Mijn vader had een transportbedrijf. Dat wilde ik niet overnemen. In mijn jeugd volgde ik de opleiding Fijnhout. De bedoeling was dat ik meubelmaker zou worden. Eindelijk werk ik wel met hout, want het is echt een mooi product om mee te werken." Ruud kwam op zijn negentiende in de zaak van zijn vader terecht. "Na mijn militaire dienst wist ik niet wat ik wilde gaan doen", aldus Ruud.

 

Taakverdeling

Den Hollander: "Ruud houdt zich voornamelijk bezig met de winkel en de inkoop. Ik verzorg de administratie en regel alles wat te maken heeft met personeel. De taken hebben we onderling uitstekend verdeeld, want iedereen doet bij ons waar hij het beste in is. Dat is mogelijk en een voordeel als een bedrijf wat groter is. In totaal hebben wij negen vloerenleggers in vaste dienst. We werken niet met freelancers om er voor te zorgen dat de vloer na onze maatstaven gelegd worden. Een van onze medewerkers schuurt het liefst de hele dag door vloeren en is daar dan ook echt goed in. Onze rechterhand is Nol Reinders. Hij verzorgt de planning, doet bestellingen en verkoopt. In totaal houden drie mensen zich bezig met de verkoop."

 

Gildevaart-leerling aangenomen

Van de recessie merkten deze ondernemers niks. "Bij ons is de economische neergang niet gekomen en die komt ook niet meer. De toekomst treden wij met een positieve blik tegemoet. In de toekomst gaan er ongetwijfeld weer meer huizen worden gebouwd. Het feit dat we vorig jaar een leerling hebben aangenomen van De Gildevaart en dat er in februari een legger bij in dienst is gekomen, illustreert dat de vlag er in ons bedrijf uitstekend bijhangt. In Apeldoorn zijn meer parketspeciaalzaken te vinden. Van concurrentie hebben wij geen last. Blijkbaar doen wij ons werk goed", vervolgt Ruud.

 

Ook kleine klussen

Dat het bij Houtkubus Parketvloeren zo voor de wind gaat komt volgens de zwagers onder andere doordat hun zaak heel bekend is in Apeldoorn en omstreken. "Wij hebben een uitstekende naam en mensen komen dan ook veelal bij ons terecht via mond-tot-mondreclame. Aan adverteren doen wij niet. Wel staan wij in De Telefoongids. Wel sponsoren we een paar sportclubs. De prijs-kwaliteitsverhouding van onze vloeren en het legwerk is goed te noemen. Wij zijn absoluut niet de goedkoopste parketspeciaalzaak, maar ook zeker niet de duurste. 90 procent van onze klanten zijn particulieren, terwijl 10 procent van onze omzet afkomstig is van zakelijke klanten. We werken veel samen met architecten en aannemers. Af en toe mogen wij bijzondere opdrachten uitvoeren. Niet zo lang geleden leverden en plaatsten wij bijvoorbeeld alle vloeren in Restaurant 't Soerel in Epe. Dit bedrijf behoort tot de betere restaurants van Nederland. Klanten waarderen het verder bijzonder dat ze ons ook kunnen inschakelen voor het plaatsen van vloeren van slechts een paar vierkante meter. Mijn vader deed ook kleine klussen. Hier staan wij ook absoluut achter, omdat mensen ons vervolgens, na goed geleverd kwaliteitswerk, opnieuw weten te vinden voor het leggen van een vloer met meer vierkante meters. Onze klanten komen voor een groot gedeelte uit Apeldoorn en omgeving, maar wij werken landelijk. Wij bedienen een zeer brede doelgroep. Wij bieden vloeren aan van 9,95 tot 199,95 euro per vierkante meter", vertelt Den Hollander.

 

Pvc momenteel veel gevraagd

Ruud: "Wij verkopen veel traditionele vloeren zoals Visgraat. Ook doen we heel veel in verouderde vloeren. Laminaat bieden wij aan van de merken Quick Step, Ambiant, Tarkett en Berry Floor. Veelgevraagde vloeren op dit moment zijn de Pvc-stroken die wij al vijf jaar verkopen van het merk M-flor. Dit zijn gemakkelijke vloeren. Daarom zijn ze nu zo populair bij consumenten. In totaal presenteren wij in onze zaak ruim vierhonderd monsterborden. Wij hebben het complete assortiment vloeroliën van Rubio Monocoat op voorraad. Die vullen wij wekelijks aan. Met Rubio Monocoat werken wij heel veel vloeren af. In onze winkel staat een kast met een compleet assortiment onderhoudsmiddelen."

 

Iedere maand een droomtrap

Dat consumenten in de huidige tijd veelvuldig gebruikmaken van internet heeft volgens deze ondernemers duidelijk invloed op de verkopen in hun parketspeciaalzaak. Rienk: "Mensen komen door internet meer voorbereid de winkel in. Een andere invloed van internet is dat wij de laatste jaren bijna geen ongelegde vloeren meer verkopen. Ook zijn er tegenwoordig geen klanten meer die zelf hun vloer gaan schuren." Houtkubus Parketvloeren heeft een website die De Jager goed up to date houdt. "Dit vinden wij bijzonder belangrijk, omdat wij weten dat klanten voordat ze naar een parketwinkel gaan eerst uitgebreid op internet kijken naar vloeren. Tot slot biedt Houtkubus sinds een paar jaar ook traprenovatie aan. "Onze klanten vinden hun droomtrap bij ons. Gemiddeld voeren wij op dit moment iedere maand een traprenovatie uit", besluit De Jager.

 

Eigenaren Rienk den Hollander (42) Ruud de Jager (44)

Gezin: Rienk getrouwd 2 kinderen en Ruud samenwonend 3 kinderen

Zaak bestaat sinds 1961

Oppervlakte showroom 300 m2

Openingstijden di. t/m vr. 10-17.30 uur; za. 10-16 uur

Werkweek 60-70 uur

Medewerkers 11

Specialiteiten: Rienk goed in organiseren en Ruud is een echt goede inkoper Thuis op de vloer beiden verouderde visgraat, dubbelgerookt wit (14 bij 56 cm)

Website www.houtkubus.nl

Tekst en foto's: Dirk Bosman

 

OP DEZE TEKST RUST COPYRIGHT.