Tonzon: de andere manier van isoleren

Ton Willemsen is eigenaar van Tonzon BV in Enschede en dit bedrijf ontwikkelt, produceert en monteert sinds begin jaren tachtig van de vorige eeuw, innovatieve isolatiematerialen en isolatiesystemen en kan worden gezien als de pionier in Nederland als het gaat om vloerisolatie. Naast het bedienen van de particuliere markt is Tonzon veelvuldig aan het werk voor woningbouwverenigingen. De Overijsselse onderneming heeft speciale montageteams aan het werk die zich dagelijks bezighouden met het plaatsen van isolatiemateriaal. “Wij kunnen ook parketspeciaalzaken ons vloerisolatiemateriaal leveren, want het is ook erg geschikt voor houten vloeren. Zij kunnen het dan aan doe-het-zelvers verkopen Desgewenst hebben wij ook de kennis in huis om mensen op te leiden hoe het isolatiemateriaal het beste aangebracht kan worden. Na de cursus krijgen de deelnemers een diploma. Wij claimen het beste vloerisolatiemateriaal ter wereld te hebben. Dat zorgt voor de warmste vloeren. Kortom: uitstekend materiaal om als parketwinkelier te verkopen.”

 

Bekend is Tonzon vooral van de Thermokussens en Bodemfolie. Willemsen: "Als het om vloerisolatie gaat zijn we al 27 jaar de onbetwiste koploper in Nederland, want de Thermokussens en Bodemfolie bieden de hoogste isolatiewaarde en ook de grootste energiebesparing. Ook zorgen de kussens en de folie voor de warmste vloeren en de droogste kruipruimtes en zijn hierdoor de meest complete oplossing voor veel voorkomende vochtproblemen." Volgens de ondernemer zijn de Thermokussens en Bodemfolie absoluut veilig voor houten vloeren en wordt zelfs betonrot een halt toegeroepen. "Als de isolatiematerialen aangebracht zijn, komen de vloeren bijna op kamertemperatuur. Het is zelfs te merken dat betonvloeren warmer aanvoelen. Onze unieke vloerisolatie combineert de genoemde goede eigenschappen met veruit de laagste milieubelasting."

 

Droge kruipruimte

Voordat de Thermokussens en de Bodemfolie worden aangebracht, wordt eerst de kruipruimte aangepakt. Die verandert van een vieze, natte ruimte in een droge schone plaats. Willemsen: "De kussens en de Bodemfolie doen vanaf het moment dat ze aangebracht zijn niks anders dan het vocht reguleren in de kruipruimte. De bodemfolie (een stevig zeil) stopt de verdamping van vocht en houdt radioactief gas tegen. De Thermokussens brengen de vloer op kamertemperatuur vanwege de extreemhoge isolatiewaarde." 

 

Langere levensduur vloer

Tonzon pretendeert de enige fabrikant van isolatiemateriaal te zijn die kan garanderen dat de isolatie droogt blijft in de kruipruimte als de verdamping van vocht uit de bodem maar voldoende is afgeremd met bijvoorbeeld Tonzon Bodemfolie. "Parketteurs weten als geen ander dat een droge isolatie zeer bevorderlijk is voor de levensduur van een houten vloer. Ook is het veel fijner om te kruipen in een kruipruimte met een droog plafond en een schone, droge en gladde bodem. Pluspunt van een droge kruipruimte is verder dat je daar minder vaak hoeft te zijn dan wanneer die nat is. In een vochtige kruipruimte staan ophangbeugels en leidingen vaak langdurig bloot aan de corroderende werking van de condensatie, met alle gevolgen van dien", aldus Willemsen.

 

Conserverende werking

Op een vloerconstructie van hout werkt Tonzon vloerisolatie conserverend volgens de Twentse ondernemer. "Wij hebben al meer dan 25 jaar praktijkervaring in Nederlandse kruipruimtes. De meeste andere vloerisolatiematerialen worden vochtig of nat. Onze Thermokussens blijven droog en dat is uniek. Iemand die wel eens een Nederlandse nieuwbouwwoning van onderen heeft bekeken is er van op de hoogte dat er vaak condensdruppeltjes hangen aan het isolatiemateriaal. Mensen hebben nog steeds niet in de gaten dat dit ook gebeurt als achteraf isolatiemateriaal aangebracht wordt in een kruipruimte die droog lijkt, maar dat in de praktijk helemaal niet is. Tegen de onderkant van de planken treedt ook condensvorming op wanneer de vloer aan de bovenkant geïsoleerd is. Condensdruppeltjes kunnen dan gemakkelijk ontstaan omdat de planken zo koud zijn."

 

Geen condensvorming

Vraag blijft hoe het kan dat Thermokussens droog blijven terwijl andere isolatie nat wordt. Willemsen wil hier graag antwoord op geven. "Zomers komt warme en vochtige lucht van buiten de kruipruimte binnen. Warme lucht gaat naar boven en koelt af tegen het isolatiemateriaal, dat aan de onderkant bijna net zo koud is als de kruipruimtebodem. Het vocht wordt hierbij afgezet in het isolatiemateriaal. Houtzwam of houtrot krijgen een kans als het natte isolatiemateriaal in contact staat met hout. Thermokussens blijven zelfs in de zomer droog, omdat de folie waarvan de kussens gemaakt zijn, direct de temperatuur aanneemt van de lucht die er tegenaan blaast. Omdat deze lucht nauwelijks afkoelt, blijft condensvorming achterwege. Wel is het mogelijk dat in kruipruimtes met een geringe hoogte de warme buitenlucht in contact kan komen met de relatief koude Bodemfolie. Dan komt er tijdelijk een film van condens op de Bodemfolie te staan. Maar wanneer het weer wat kouder wordt dan droogt het zeil op de bodem weer op. Vocht dat door ventilatie naar binnen is gebracht, wordt ook weer afgevoerd."

 

Compact formaat

De Thermokussens en Bodemfolie zijn zeer compact van formaat en gemakkelijk te vervoeren voor iedereen. Volgens Willemsen is het Thermokussen het eerste opvouwbare isolatiemateriaal ter wereld. De bodemfolie is verkrijgbaar in diverse afmetingen. "De compacte volume van de Thermokussens en de Bodemfolie is zeer handig, vooral als je aan het werk bent in vaak krappe kruipruimtes. Ieder luikje is er groot genoeg voor."

 

Kunststofolie

De Thermokussens en Bodemfolie van Tonzon zijn gemaakt van kunststoffolie die zeer sterk is en zijn aan beide kanten voorzien van een reflecterend oppervlak dat bescherming biedt tegen oxidatie. De Bodemfolie kan een temperatuur tot 260 °C aan. Het Thermoskussen met drie luchtkamers geeft aan houten en betonnen vloeren een extra isolatiewaarde van Rd=4,60 m²K/W en weegt toch maar 60 gram per m². Het aandeel aluminium hierin bedraagt slechts 0,4 gram. Het Thermoskussen kreeg in 1994 in de Consumentengids, na een test van isolatiematerialen het predikaat 'beste koop'.

 

Meer omzet?

Willemsen nodigt parketspeciaalzaken van harte uit om de Thermokussens en Bodemfolie van Tonzon in hun assortiment op te nemen. "Zij kunnen zeker voor extra omzet zorgen. Vanuit Enschede verzenden wij de pakketjes met Thermokussens en Bodemfolie door heel Nederland. Wij kunnen voor parketspeciaalzaken een presentatie verzorgen van onze producten." Tot slot de prijs van de isolatiematerialen. "Bekijk daarvoor onze zeer uitgebreide en informatieve website. Er staan ook diverse filmpjes op. Een gemiddelde particulier haalt binnen twee jaar de investering er uit", besluit Willemsen.

 

www.tonzon.nl