'Toenemende margedruk tabak goed op te vangen'

  • De Primera aan de Luttekestraat in Zwolle ligt op een drukke looproute naar het NS-treinstation. (Foto: Dirk Bosman)Tekst en foto's zijn verschenen in SHOPS, oktober 2009. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.
    De Primera aan de Luttekestraat in Zwolle ligt op een drukke looproute naar het NS-treinstation. (Foto: Dirk Bosman)Tekst en foto's zijn verschenen in SHOPS, oktober 2009. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

ZWOLLE - Aan de Luttekestraat, aan de rand van de Zwolse binnenstad, is begin oktober Primera Max open gegaan. Eigenaresse is de 33-jarige Judith Grandjean-Flik. Dit is haar tweede Primera, want in de Zwolse Vinex-wijk Stadshagen is ze ook onderneemster van een soortgelijke winkel. "Afgeschrikt door de druk op de tabaksmarge? Nee, ik niet. Ik heb gekozen voor het openen van nog een zaak, omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging."

 

Tijdens de tweede openingsweek van Primera Max en dat is winkel nummer 403, maakte coöperatie uitstekende cijfers bekend over het derde kwartaal. De omzet steeg met 11 procent, voornamelijk door de assortimenten tabak en loterijen. De klantenaantallen lieten een groeipercentage zien van ruim 2%. Ondanks deze positieve berichten, uitte Primera-directeur Harry Jol, deze maand zijn ongenoegen over de toenemende margedruk in de assortimentsgroep tabak. "Op dit moment is een prijzenoorlog aan de gang en er dreigt er weer een aan te komen. Pall Mall gaat weer in prijs omlaag en dan gaan de andere merken natuurlijk weer mee. Voorzitter Jos Zuijdwijk van de NSO, de brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel, en zelf tabakswinkelier in Leidschendam, zegt er in hetzelfde artikel het volgende over: "We overwegen naar de NMA te stappen. De marge duikt omlaag en wij kunnen er niets aan doen. In deze markt bepaalt de industrie immers de consumentenprijs."

 

Grandjean is ook zeker niet blij met de toenemende margedruk op tabak. "Dit gaat ten koste van onze marge en die is al niet hoog." Toch gooit de Hattemse de handdoek niet in de ring. "Ik weet in mijn winkels de toenemende margedruk op tabak goed op te vangen met de verkoop van boeken, tijdschriften, wenskaarten, cadeauartikelen en frisdrank. Al is en blijft het een feit dat mensen steeds goedkopere merken gaan roken en er vaker dan voorheen vanwege kostenoverwegingen voor kiezen om weer zelf sigaretten en shag te gaan draaien."

 

Looproute

Primera Max, die vernoemd is naar de tweeënhalfjarige zoon van de onderneemster, is gevestigd in een prachtig historisch hoekpand met glas in loodramen, dat jarenlang dienst deed als verkooppunt van tabakswaren. "Vanwege het faillissement van de vorige eigenaar, stond de winkel al enige tijd te huur. Ik heb er voor gekozen om hier mijn tweede zaak te openen, omdat in dit gedeelte van de binnenstad nog geen gemakswinkel te vinden was. De locatie leent er zich uitstekend voor, want de zaak, met een verkoopvloeroppervlakte van 90 vierkante meter, ligt op de looproute van en naar het station. Daarnaast is vlak in de buurt een verzamelpunt van buslijnen gevestigd, die veelal wordt gebruikt door passagiers die uit Zwolle vertrekken of er juist naartoe komen. Dit zorgt overdag voor veel wandelend verkeer in onze straat. Buskaarten verkoop ik nu al erg veel. Om het historische karakter van het winkelpand te benadrukken, heb ik blauwe markiezen laten aanbrengen", aldus Grandjean.

 

Jammer vindt de onderneemster het dat haar zaak door TNT niet ingericht wordt tot TNT Servicepunt. "Hier is duidelijk behoefte aan. Ik heb al mensen met pakketjes moeten wegsturen. TNT is echter niet om te praten. Het bedrijf is namelijk van mening dat consumenten met één TNT Servicepunt in het hart van de binnenstad en één aan de rand van de binnenstad, voldoende worden bediend."

 

Ruim assortiment

Deze winkel biedt het gebruikelijke assortiment aan dat in alle Primera's te vinden is. Niet standaard aan de inrichting is de boekenwand links achter in de zaak. Grandjean: "We verkopen zo'n honderd titels. Verder verkoop ik humidors (Een opbergsysteem voor sigaren DB). In Stadshagen had ik daar geen plaats meer voor. Frisdrank bied ik bovendien voor in de winkel te koop aan."

 

Judith biedt in haar zaken werk aan negen dames en gaat er vanuit dat door hard werken ook Primera Max topomzetten gaat draaien. "Ik heb mezelf geen doel gesteld. Wel betrap ik mezelf er op dat ik de omzetten van beide winkels telkens met elkaar vergelijk. Eigenlijk moet ik dat niet doen, want dat is onrealistisch."