Paul Koldewijn maakte zijn droom waar

  • Paul Koldewijn. Consudel SEPTEMBER 2011. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman
    Paul Koldewijn. Consudel SEPTEMBER 2011. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman

In het pittoreske Hindeloopen, een van de Friese Elfsteden, zit Chocolaterie Koldewijn. Dit bedrijf bestaat acht jaar. Drie jaar geleden nam ondernemersechtpaar Paul (40) en Grietje (43) Koldewijn een winkel over - waar naast de chocolaterie - ook serviesgoed, thee en Oud-Hollandse snoep wordt verkocht. De eerste vijf jaar was het atelier van Chocolaterie Koldewijn in Heeg gevestigd.

 

De recessie heeft volgens Koldewijn niet zoveel invloed op de verkoop van chocolade. "Mensen willen altijd wat te snoepen hebben en ze willen gewoon genieten van lekkere dingen. Niet zelden lopen klanten drie keer langs onze winkel, om de vierde keer binnen te wandelen om bonbons te kopen."

 

Tijdens het interview is Paul (40) druk bezig met het maken van reuzebonbons voor de winkel. "Ik kom van oorsprong uit Amsterdam. Ik werkte in de jaren voordat ik mijn eigen zaak begon bij verschillende luxe banketbakkerijen. Het was altijd al mijn droom om een eigen chocolaterie te beginnen. Als je een droom hebt dan moet je die een keer realiseren", zegt de ondernemer.

 

Passie

Chocolade betekent veel in het leven van Paul. "Het is mijn passie. De veelzijdigheid van het vak maakt mijn werk zo leuk. Als je je fantasie in je vingers kan krijgen dan kun je alles met chocolade maken. Omgaan met mensen is ook leuk. Ik ben het beste in mijn element als ik mooie en lekkere chocoladeproducten mag maken, om ze als ze klaar zijn mijn verhaal te doen naar mensen toe. Je moet het zo zien. Een timmerman loopt warm voor een stuk hout. Ik vind het echt fantastisch om met chocolade bezig te zijn. Iets creëren vind ik prachtig en daar hoort ook het ontwikkelingen van nieuwe smaken bij."

 

Klanten

Deze chocolaterie moet het niet alleen hebben van de vele toeristen die Hindeloopen jaarlijks aandoen. Paul: "Natuurlijk komen mensen bij ons langs die met hun boot in de haven liggen afgemeerd. Ook campinggasten weten ons bedrijf goed te vinden. Hetzelfde geldt voor mensen uit Hindeloopen en regio. In deze buurt is geen andere chocolaterie te vinden. Maar toch halen we een niet te missen deel van onze omzet uit het leveren van bonbons en andere chocoladeproducten aan restaurants, hotels en een vijftal bakkerijen in de regio. Sinds een paar maanden is onze website online en dit zorgt ook voor extra aanloop. Gemiddeld verzorgen we een tot twee workshops per week. Zo nu en dan werkt Grietje mee in de productie. Onze taakverdeling is goed. Dat moet ook wel, want naast dat mijn vrouw meewerkt in ons bedrijf, is zij actief in de onderneming van haar ouders. Daarnaast hebben we een achtjarige zoon die natuurlijk aandacht nodig heeft. Mensen in onze omgeving zeggen wel eens dat we ook ijs moeten gaan verkopen. Ik wil dat niet, want dat gaat ten koste van de productie van ambachtelijke chocolade. Aan personeel aannemen willen we niet denken. Daar hebben wij niet voor gekozen. Rond Sinterklaas, Kerst en Pasen is het drukker dan gebruikelijk bij ons. In de rest van het jaar kennen wij geen echte piekmomenten."

 

Assortiment

Chocolarie Koldewijn biedt zijn klanten 28 tot 30 soorten bonbons. "Ons assortiment bestaat 9 soorten vorm- en 17 soorten glaceerbonbons. Van beide soorten verkopen we even veel. Voor een ons bonbons vragen we 3,25 euro. Slagroom truffels kosten 3,75 per 100 gram. De smaken Kokos en Nootmuskaat zijn erg in trek bij onze klanten. Omzetmaker bij ons is het Boomstammetje. Deze bonbon is gevuld met een heerlijke en romige hazelnootvulling. Naast de productie van diverse soorten bonbons doen we ook best veel in logobonbons. Verder produceren we chocoladeletters. Ook maken we op bestelling chocoladewerken. Onlangs maakte ik een Abraham, die ik op verzoek heb afgemaakt met marsepein. Jaarlijks verwerken wij zo'n 1500 kilo chocolade tot bonbons en andere chocoladeproducten", aldus Paul.

 

Callebaut

Koldewijn koopt al zijn chocolade al vanaf het begin van zijn bedrijf in bij Barry Callebaut. "De chocolade van Callebaut is de beste die er te verkrijgen is. Callebaut onderscheidt zich door smaak en verscheidenheid. We gebruiken altijd de Kumabo Blend van 80 procent. Deze duurzame chocolade komt van individuele plantages in Tanzania en Ghana. In goed overleg met de vertegenwoordiger van Callebaut kwamen we hier op uit. Deze chocolade heeft een goede bittere en zure smaak. De contacten met Callebaut zijn goed."

 

Machines

In het atelier achter de winkel waarover Koldewijn sinds twee jaar beschikt, staan drie mouleermachines. Paul: "Over die van Mol d' Art zijn we zeer te spreken. Hij is van puur RVS, er kan 50 liter chocolade in en je kunt de snelheid bepalen. Daarnaast gebruiken we twee mouleermachines van Koenen. Een is gereviseerd. Het oorspronkelijke merk is JKV. Ook staat er een tafelmodel van Koenen in de werkruimte. Als deze machines niet meer goed werken gaan we weer naar Mol d' Art. De kwaliteit van deze mouleermachines is beter en ze zijn compacter. Ook bieden ze een uitstekende service. "

 

Kracht

De ondernemer weet waar de kracht van zijn chocolaterie ligt. "Wij zijn altijd eerlijk over onze productieprocessen en daarnaast staat de kwaliteit van de chocoladeproducten bovenaan ons lijstje. Als ik niet tevreden ben over een product dan maak ik het gewoon niet meer. Hetzelfde geldt voor grondstoffen. Als ik bijvoorbeeld niet tevreden ben over noten dan zoek ik een betere leverancier. Ook al zijn ze duurder. Ik wil kwaliteit. Behalve met mijn vrouw ben ik met niemand getrouwd."

 

Oud-Hollandse snoep en Oosterhoutse kaneelstokken

In de winkel van Chocolaterie Koldewijn wordt Oud-Hollandse snoep verkocht. "Dit is succesvol. Veel mensen houden van Oud-Hollands snoep. Helaas zie je het bijna nergens meer. Wie bieden onze klanten tussen de twaalf en vijftien soorten aan zoals Duimdrop, Kiezelstenen, Laurierdrop, Kandij op touw, aardbeitjes, peertjes, kaneelstokken en kaneelstokjes." Het Oud-Hollands snoep koopt de familie Koldewijn in bij Ringers Import en Visser Zoetwaren. Ook Paul heeft gehoord dat Joosen Suikerwerken BV, onder ander bekend van de Oosterhoutse kaneelstokken onlangs failliet is verklaard. "Wij krijgen de kaneelstokken nog steeds via een groothandel geleverd. We hebben nooit rechtstreeks zaken met Joosen gedaan. Hopelijk blijven de Oosterhoutse kaneelstokken leverbaar, want ze zijn echt van een zeer goede kwaliteit. Je proeft echt kaneel."

 

www.chocolateriekoldewijn.nl