De zaak van... De familie Kiefte van Naturo Vloeren Zutphen

  • Roel, Gon en Sjoerd (beker) Kiefte. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman
    Roel, Gon en Sjoerd (beker) Kiefte. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman

Sjoerd Kiefte van Naturo Vloeren Zutphen mag zich sinds eind maart Nederlands kampioen parketleggen noemen. Samen met zijn vader Roel en moeder Gon spreken wij hem aan een grote tafel in de mooie showroom van het familiebedrijf. “Ik was erg verrast dat ik Nederlands kampioen werd. Want ik deed voor de lol mee en wist daardoor niet wat ik precies kon verwachten. Mijn ouders en ik zijn dan ook erg blij met deze titel.”

 

Sjoerd (30) werkt sinds de start van zijn parketloopbaan in het familiebedrijf van zijn ouders. "Hij heeft eerst havo gedaan en daarna een tijdje Werktuigbouwkunde op de mts. Het probleem was dat Sjoerd niet stil kon zitten. Hij heeft het vak van parketteur/ vloerenlegger dan ook helemaal in de praktijk geleerd", vertelt zijn moeder Gon. Jan Roording, die ruim veertig jaar als parketteur bij Doetichem Parket heeft gewerkt, heeft hem de nodige kennis voor op de werkvloer bijgebracht. Na het winnen van de Rien Bouwmeester Bokaal heb ik Roording direct gebeld om hem het heugelijke nieuws te vertellen."

 

Om de overwinning te vieren is de familie Kiefte heerlijk uit eten geweest. De Nederlandse titel zorgde ook voor de nodige aandacht in vooral de weekbladen in en rond Zutphen. Sjoerd: Om die publiciteit vast te houden, hebben we onze bedrijfswagens voorzien van een foto waarop ik de beker in mijn hand houd. Ook gebruiken we de titel in advertenties en mijn ouders hebben stickers laten drukken met de titel: Nederlands kampioen parketleggen 2009!' Die plakken we op alle enveloppen die we versturen. Ik word in de zaak en op locatie dan ook nog regelmatig gefeliciteerd!" Of Naturo Vloeren Zutphen het drukker heeft gekregen door de overwinning van Sjoerd, is volgens zijn moeder moeilijk te zeggen."Feit is wel dat wij momenteel weinig merken van de recessie."

 

Uit jasje gegroeid

Roel en Gon Kiefte zijn rond de zestig en richtten Naturo Vloeren Zutphen in 1997 op. "Voor de start werkte ik als verkoopster in vloerenwinkels in Doetichem en Arnhem. "Op een gegeven moment lukte mij het om de omzet van de winkel fors te verhogen. Mijn man en ik besloten daarna na rijp beraad voor onzelf te beginnen. Ik dacht toen: wat ik voor een baas kan, kunnen we samen ook voor onszelf! We kozen ervoor ons bedrijf in Zutphen te vestigen, omdat hier nog niet veel parketwinkels waren." Nu trekt de parketspeciaalzaak vooral klanten in een straal van twintig kilometer rond Zutphen.Sinds januari 2008 is de onderneming van de familie Kiefte te vinden op de Gelderhorst 1C. "Daarvoor waren we gevestigd in de binnenstad van Zutphen. Helaas slibde de binnenstad dicht met verkeer. Ook waren wij daar uit ons jasje gegroeid. Op de huidige locatie konden wij een bedrijfspand huren van driehonderd vierkante meter en op sfeer gaan presenteren. We hebben ons toen ook aangesloten bij ParketGroep Nederland.. Die stimuleerde ons aan het Nederlands kampioenschap Parketleggen mee te doen", aldus Roel Kiefte.

 

Drie sfeerkamers

In de ruime, sfeervolle showroom presenteert Naturo Vloeren Zutphen zo'n honderd monsterborden, die veelal in bakken te vinden zijn. Gon die verantwoordelijk is voor de in- verkoop, planning en administratie: "Heel belangrijk vind ik dat de showroom rust uitstraalt. Wij presenteren op sfeer en niet op merk. In onze showroom hebben wij daarom drie sfeerkamers ingericht. Voor de inrichting werken we samen met een kachelleverancier, een verkoper van meubelen en een bedrijf dat raamdecoratie verkoopt. Grofweg kun je stellen dat onze omzet voor vijftig procent bestaat uit het verkopen van houten vloeren zoals tapis. Het omzetaandeel van kurk is veertig procent en tien procent realiseren we met laminaat in alle bekende merken, en andere vloeren als PVC. Parket voor buiten verkopen wij van het merk PiRi." Roel Kiefte doet vooral de vloercontroles en servicebezoeken. Sjoerd en twee vaste vloerenleggers doen het installatiewerk. In drukke tijden worden zij bijgestaan door vaste freelancers."

 

Trots op kurk

Mevrouw Kiefte is er trots op dat haar zaak gespecialiseerd is in kurk. "Hiervan zijn er niet zoveel in Nederland. Collega's komen geregeld bij ons vragen hoe wij de verkoop van kurk aanpakken. Wij verkopen en leggen zowel vloer- als wandkurk. Daarvoor hebben wij een lijmmachine, een lakcarrousel en een laktafel om kurk te kleuren. Kurk is een lekker warm product, geluidsdempend en isolerend."

 

"Het is maar net wat de klant wil", vult Sjoerd aan. Wij nemen alle opdrachten aan. Zo stellen wij klanten die vragen om rondingen in erkers niet teleur. Hetzelfde geldt voor het leggen van patroonvloeren." Het Gelderse bedrijf heeft bovendien een assortiment onderhoudsmiddelen om U te zeggen. Sjoerd: "Ook hiermee onderscheiden wij ons, want als je een vloer verkoopt, moet je het juiste onderhoudsmiddel in je assortiment hebben. Als wij een vloer bij een klant hebben gelegd, zetten wij altijd op de rekening hoe en waarmee de vloer is afgewerkt."

 

Vooral veertigplussers

Na jaren van succesvol ondernemen in Zutphen, weet Kiefte senior wel wat de kracht van het familiebedrijf is. "Wij zijn niet te groot, hierdoor zijn de lijnen kort. Kwaliteit leveren vinden wij uitermate belangrijk. Als je actief bent als parketteur is het verder gewoon een feit dat te maken krijgt met klachten. Die proberen we altijd direct naar tevredenheid op te lossen. Dat zorgt voor positieve mond-tot-mondreclame."

 

Toekomst

De familie Kiefte ziet een goede toekomst weggelegd voor hun parketspeciaalzaak, die zich richt op het midden en hogere segment en vooral veertig plussers trekt. Zijn moeder:"Binnen afzienbare tijd is het de bedoeling dat Sjoerd en zijn vriendin Annemieke het bedrijf gaan overnemen. Annemieke gaat zich dan bezighouden met de verkoop.Maar voorlopig gaan mijn man en ik nog niet met pensioen! We beleven nog erg veel plezier aan ons werk."