Service belangrijk bij Sigarenspeciaalzaak Schimmel

  • Willem Schimmel. Tekst verschenen in Tabak & Gemak. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    Willem Schimmel. Tekst verschenen in Tabak & Gemak. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

In de prachtige nostalgische en monumentale binnenstad van Zutphen is al sinds 1919 in de Sprongstraat een sigarenzaak te vinden. Sinds 1972 is in dit historische pand Sigarenspeciaalzaak W. Schimmel gevestigd. Deze bijzondere winkel oogt authentiek. Drijvende kracht achter deze onderneming is Willem Schimmel, die destijds de zaak begon met hulp van zijn ouders. Zij waren al bekend met de rookwarenbranche vanwege hun eigen zaak in Doetinchem.

 

Willem Schimmel voelt zich op zijn plaats in Zutphen, waar meerdere in het oogspringende speciaalzaken zoals De Pelikaan Koffie en Thee gevestigd zijn. Zutphen ademt sfeer uit en trekt in de zomermaanden drommen toeristen die dan graag ook even bij hem komen binnenkijken. Hij is van mening dat speciaalzaken in de toekomst zeker zullen blijven bestaan. "De kracht van dergelijke winkels is dat je klanten kunt adviseren. Dat zullen zij altijd blijven waarderen."

 

De ondernemer vindt het belangrijk dat een klant zich gewaardeerd voelt door een vriendelijk woord en aandacht. Onder het genot van een kopje koffie wordt een zeer uitgebreid assortiment sigaren, pijpen en rokersbenodigdheden getoond en klanten kunnen alles vragen aangaande het vakgebied. Kortom in deze winkel draait het allemaal om service en staat klanttevredenheid hoog in het vaandel.

 

Complete speciaalzaak

De sfeervolle winkel bestaat uit drie etages en is onder meer Davidoff-depositaire en Havannaspecialist. Achter in de zaak is de klimaatkamer te vinden, waar de nodige Dominicaanse en Cubaanse longfiller-sigaren liggen. Op de eerste etage is er een speciale afdeling voor humidors. Schimmel: "Mijn bedrijf is een complete speciaalzaak dus wij willen een ieder die rookt een compleet assortiment sigaren, sigaretten, shag, tabak en rokersbenodigdheden aanbieden."

 

Pijpen

Het assortiment pijpen bij Sigarenspeciaalzaak W. Schimmel is groot met een voorraad van tussen de 600 en 700 stuks. Het aantal klanten dat komt voor pijpen en pijptabak is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Een belangrijke reden hiervoor is dat het aantal speciaalzaken dat pijpen verkoopt steeds verder daalt. Schimmel: "Naast Stanwell-, Butz Choquin-, Larsen-, Peterson-, Hilson-, Winslaw- en meerschuim-pijpen, worden er veel Big Ben-pijpen verkocht. Deze pijpen komen van Koninklijke Gubbels en Zonen uit Roermond, die nu nog de enige pijpenfabrikant in de Benelux is.

 

Sigarenassortiment

Willem Schimmel toont wat sigaren uit zijn zeer brede sigarenassortiment. "Dit is een De Hertogh, de vroegere De Graaff Sigaren. Maar natuurlijk verkopen wij ook veel andere merken zoals Hajenius, Van der Donk, De Olifant, Balmoral, Huifkar Sigaren, Justus van Maurik, Puro d'Arte, Cortes Sigaren en diverse eigen merk sigaren. Wij verkopen sigaren van goedkoop tot duur en klanten kunnen bij ons altijd rekenen op een goed advies. Zelf ben ik trouwens ook een sigarenliefhebber, maar als ik aan het werk ben dan weet ik mij te beheersen. Helaas hebben sigarenrokers het meest te lijden onder het rookverbod."

 

Loungeruimte

Sinds 2000 heeft Sigarenspeciaalzaak Schimmel op de eerste etage een lounge. Van deze loungeruimte wordt veelvuldig gebruik gemaakt door mensen die in alle rust willen genieten van een goede sigaar met een kopje koffie en een krantje. De linkerwand van deze ruimte hangt vol met ingelijste publicaties, die in de loop van de jaren verschenen zijn in diverse kranten, tijdschriften en andere media. In een van de artikelen staat onder meer: 'Willem Schimmel weet als geen ander vakmanschap, gastheerschap en warmte uitstekend te combineren. Kortom: het is voor velen een feest om een goede sigaar of pijp in deze zaak te kopen.' Van deze mooie woorden is niets gelogen, want ook tijdens dit interview toont de ondernemer zich bijzonder gepassioneerd. "Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en ik houd van gezelligheid. Als ondernemer heb je ruimte voor eigen initiatief. Ik ben dan ook zwaar tegen de betutteling van de overheid aangaande onder andere het roken. Om hiermee om te gaan vergt veel creativiteit van de ondernemers."

 

Maître Pipier

Willem Schimmel is lid van de 'Confrérie des Maîtres Pipiers de Saint-Claude' in Frankrijk. Deze confrérie werd in 1966 in Saint-Claude opgericht en Schimmel werd uitgekozen vanwege zijn passie voor de pijp. Na een proef van bekwaamheid mag hij zich Maître Piper noemen. Hij voert deze titel met trots op de voorzijde van het pand.

 

Sigarengenootschap Lewinsky

Het Zutphense Sigarengenootschap Lewinsky werd in 2000 opgericht. Willem Schimmel is hier beschermheer van. Het Sigarengenootschap Lewinsky heeft zich tot doel gesteld te genieten van de goede dingen des levens waarbij de sigaar centraal staat.

 

Tot slot

Sinds vele jaren verzorgt Sigarenspeciaalzaak W. Schimmel in samenwerking met Davidoff Cigars een instructie voor studenten van The International Butler Academy in zijn zaak. Deze academie, die eerder in Warnsveld (Gemeente Zutphen) gevestigd was, huisvest tegenwoordig in Slot Zeist. The International Butler Academy leidt haar studenten op in alle facetten van het butlervak. Studenten komen van over de hele wereld naar deze Butler Academy, die naast het opleiden ook een rol vervult in de plaatsing van de opgeleide butlers onder andere bij koningshuizen, in tophotels en op cruiseschepen.

 

OP DEZE TEKST RUST COPYRIGHT.