Talamini Zwolle biedt meer dan ijs alleen

  • "Ik ben een ijsproduct. Ijs betekent voor mij geschiedenis en traditie", zegt Gianna Talamini. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman
    "Ik ben een ijsproduct. Ijs betekent voor mij geschiedenis en traditie", zegt Gianna Talamini. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman

ZWOLLE – “Ik ben een ijsproduct. IJs betekent voor mij geschiedenis en traditie. Van kinds af aan kom ik al met ijs in aanraking. Vriendinnen op de lagere school zeiden altijd dat ik zo lekker naar ijs rook”, zegt Gianna Talamini. Zij is eigenaresse van IJssalon Talamini Zwolle, die op de Grote markt in hartje centrum gevestigd is. Het bedrijf beschikt over een zeer ruim terras met tweehonderd zitplaatsen.

 

IJssalon Talamini is een begrip in Zwolle en ver daarbuiten. Dat geldt ook voor het grote terras dat in de zomermaanden op dagen met mooi weer altijd goed gevuld is. De 53-jarige onderneemster: "Talamini is een echt familiebedrijf. Wij exploiteren naast in Zwolle ook ijssalons in Deventer en Zutphen. In Deventer is mijn broer de ondernemer en een goede vriend van hem exploiteert op franchisebasis Talamini Zutphen."

 

Rijke historie

Talamini kent een rijke historie. De eerste vestiging opende in 1932 in Deventer, de opa van Gianna Talamini stond hier aan het roer. Zijn broer startte er een in Zwolle in 1934. Talamini Zutphen bestaat ook sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Het verschil tussen de zaken is dat er in Deventer veel meer ijs wordt verkocht dan in Zwolle. Hier verkopen we door de uitstekende terraslocatie daarentegen veel meer frisdranken en broodjes, terwijl in Zutphen koffie erg geliefd is bij onze gasten. Onze zus in Twello is verantwoordelijk voor de ijsproductie. Dagelijks krijgen alle vestigingen vers ijs geleverd."

 

Natuurlijke producten

Talamini die sinds 1984 eigenaresse is van de Zwolse vestiging, hoeft niet lang na te denken als haar naar de kracht van haar bedrijf wordt gevraagd. "Wij bieden onze klanten verse en goede ijsproducten tegen een goede prijs- kwaliteitsverhouding. We maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke producten. Aan kunstmatige kleurstoffen heb ik echt een bloedhekel." Het assortiment van de Talamini ijssalons bestaat uit 35 soorten ijs. Talamini: "Hardlopers blijven toch altijd de klassieke soorten zoals aardbei, banaan, vanille, malaga, karamel, chocolade, stracciatella en citroen. Wij verkopen het lekkerste citroenijs van Nederland. Als je bij ons een citroenijsje bestelt krijg je er een die smaakt naar een net uitgeperste citroen."

 

Trends

Talamini introduceert ieder jaar nieuwe ijssoorten. "Zo hebben we in het verleden cactusijs, after eight ijs, dropijs en mintijs op de markt gebracht. Bij een introductie houden wij goed in de gaten hoe de verkoop verloopt. Als een bak niet binnen twee dagen leeg is halen we het uit ons assortiment. Populair bij onze klanten is dit jaar roomijs met een vulling van fruit of chocolade er door", aldus Gianna. IJscoupes vinden ook gretig aftrek in deze ijssalon. Omzetmakers zijn onder andere de Fragola Speciale en de Frutta di Bosco. Gianna Talamini: "Vorig jaar hebben wij ijs op schaaltjes geïntroduceerd. Dit is echt iets voor de fijnproevers, want het ijs kunnen ze afzonderlijk proeven op smaak."

 

Recessie

Over het ijsseizoen tot nu toe is de Zwolse tevreden. "We hebben een goed voorjaar met mooi weer gehad. Hopelijk krijgen we een goede zomer." Het is volgens haar opvallend om te zien dat iedereen tegenwoordig op vaste momenten in de week ijs gaat eten. "Dat heeft met de recessie maken. Mensen kiezen nu steeds meer bewust een dag uit voor het consumeren van een ijsje. Als ze er een op zaterdag nemen dan slaan ze die van maandag over. Daarnaast is het bij ons nu rustiger op dagen, dat het slecht weer is."

 

Seizoenswerk

Het verkopen van ijs is seizoenswerk. Na de herfstvakantie gaat Talamini Zwolle dicht tot maart."Vanaf dan gaan we weer in de weekenden open. Klanten weten ons dan gewoon weer massaal te vinden. Dat komt doordat we op het drukste plein van de stad gevestigd zijn", zegt Talamini overtuigend.

 

Parttimers

Talamini Zwolle heeft vijf vaste medewerkers. Daarnaast heeft de ijssalon vijftig parttimers in dienst. "Dit zijn vaak scholieren/ studenten die met het bedienen van onze klanten op het terras een zakcentje bijverdienen. Wij coachen ze zelf. Ik was trots dat we vorig als vierde eindigden in de Terras Top 100. Ik vond het enorm leuk voor het personeel. Het is hun verdienste. De hoge klassering is mede gekomen door de snelle en vriendelijke bediening."