Ondernemers zien het Handboek als toegevoegde waarde

  • Meta en Jan de Vries van Primera Triade in Assen. Jan: "Het Handboek zou ik niet graag willen missen. Regelmatig pak ik hem er bij." Tabak & Gemak Mei 2009. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    Meta en Jan de Vries van Primera Triade in Assen. Jan: "Het Handboek zou ik niet graag willen missen. Regelmatig pak ik hem er bij." Tabak & Gemak Mei 2009. (Foto: Dirk Bosman) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

Het jaarlijkse handboek van Tabak&Gemak 2009/ 2010 verschijnt weer in september. Wij belden een paar detaillisten van tabaks- en gemakswinkels door heel Nederland over het gebruik hiervan. Conclusie: het Handboek wordt er met regelmaat bij gepakt en vooral de assortimentspagina’s over tabakswaren worden veelvuldig geraadpleegd.

 

Harold Lensen van Lensen Tabak BV in Arnhem vindt het Handboek een waardevol naslagwerk. "Ik pak hem er met regelmaat bij. Vooral als ik op zoek ben naar bepaalde soorten pijptabak en/ of sigaren. Klanten komen regelmatig met vragen en dan is het handig dat ik van een desbetreffend merk de importeur kan opzoeken. Hiervoor gebruik ik dus de assortimentspagina's. Af en toe zoek ik het handboek ook merken luxe aanstekers op." In de algemene pagina's met marktinformatie is Lensen ook zeker geïnteresseerd. "Ik ben altijd erg nieuwsgierig hoe het gesteld is met de omzetten in onze branche. Ik vergelijk de marktcijfers vaak met onze eigen jaaromzet", aldus Harold die aangesloten is bij inkooporganisatie Compaenen.

 

"Ik gebruik het Handboek regelmatig. Ik pak hem er in ieder geval ongeveer zes keer per jaar bij", vertelt Herman Maat van Atlantic Sigarenmagazijn dat in Rotterdam gevestigd en aangesloten is bij Totaal Gemak. "Het Handboek is erg geschikt om vooral tabaksartikelen op te zoeken, want hiervoor gebruik ik hem het meest. Het boekwerk bevat veel informatie en als onze klanten vragen hebben die betrekking hebben op rookwaren en ik kan ze niet direct beantwoorden dan zoek ik het in het Handboek op. Klanten waarderen dat bijzonder en wij willen ze natuurlijk zo goed mogelijk informeren. De algemene pagina's met marktinformatie snuffel ik soms door. Dat doe ik vooral als ik nieuwe producten in ons assortiment wil opnemen. Als het Handboek in september weer in onze bus ligt dan ga ik het hele boek weer in zijn geheel doornemen. Reken daar maar op."

 

Handig boekwerk

Jan de Vries is eigenaar van Primera Triade in het stadshart van Assen. "Het Handboek zou ik niet willen missen. Regelmatig pak ik hem er bij. Er staat veel informatie in over producten, fabrikanten enzovoorts. Verder kom je er bij het doorlezen snel achter hoe de marktverhoudingen liggen. Ik vind het erg handig dat zoveel informatie in één boekwerk samengevat is. Het zou teveel tijd kosten om alle informatie over bijvoorbeeld sigaren apart op te moeten zoeken. De assortimentspagina's over tabakswaren gebruik ik trouwens het meest." "

 

Het Handboek is erg waardevol voor mij. Ik maak er heel regelmatig gebruik van. Hij ligt onder mijn kassa", zegt Mans Snijders van de gelijknamige tabaksspeciaalzaak die te vinden is in het centrum van Zwolle. "De assortimentspagina's gebruik ik het meest voor het opzoeken van merken pijptabak en sigaren. Soms is er bijvoorbeeld een wisseling van producent. Door het Handboek door te lezen kom ik er verder achter welke soorten verpakkingen er zijn. Het boekwerk verleidt mij overigens ook wel eens om artikelen te bestellen die ik normaal gesproken niet verkoop."