"Chocolade is een machtig mooi product"

  • "Chocolade is een product dat nooit gaat vervelen. Vroeger was chocolade een luxeproduct en nu maakt het onderdeel uit van de samenleving",zegt chocolatier Peter van der Griend. (Foto: Dirk Bosman) Tekst en foto zijn verschenen in Consudel van januari-feb / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    "Chocolade is een product dat nooit gaat vervelen. Vroeger was chocolade een luxeproduct en nu maakt het onderdeel uit van de samenleving",zegt chocolatier Peter van der Griend. (Foto: Dirk Bosman) Tekst en foto zijn verschenen in Consudel van januari-feb / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

Het werkzame leven van Peter van der Griend, staat tot zijn grote genoegen sinds een paar jaar volledig in het teken van chocola. Samen met zijn vrouw Nicoline (50) is hij eigenaar van Chocolaterie Zuccotto in IJsselstein.

 

Het echtpaar richtte begin 2007 het bedrijf op en Peter startte in een speciaal ingericht kamertje van negen vierkante meter in hun eigen huis met het produceren van bonbons. Workshops werden op locaties buitenaf gegeven. Een en ander verliep zo succesvol dat ze in oktober 2008 hun winkel openden. Chocolaterie Zuccotto is ondertussen hard op weg om in IJsselstein en omstreken een begrip te worden.

 

"Aan de Poortdijk beschikken wij over ruim voldoende verkoopruimte. Daarnaast heeft Peter hier de beschikking over een goede werkplek voor het produceren en hebben wij genoeg ruimte voor het geven van workshops", vertelt Nicoline enthousiast.

 

Contact

Rond zijn achttiende kwam Peter (52) voor het eerst in contact met chocolade. "Dat was toen ik werkte in een banketbakkerij. In 2004 raakte ik echt gepassioneerd door chocolade. Ik was op dat moment werkzaam bij een banketbakkerij in Putten en ik had daar een complete chocolaterie tot mijn beschikking", aldus Peter.

 

Combinatie

Van der Griend vindt het fantastisch om actief te zijn met chocolade."Chocolade is een machtig mooi product. Je kunt er echt alles van maken. Ik ben er bij wijze van spreken 24 uur per dag mee bezig. Het is een voorliefde van mij om mensen kennis te laten maken met de variëteiten van chocolade. Verder is het er creatief mee bezig zijn fantastisch. Ook spreekt het mij erg tot de verbeelding dat chocolade zo goed te combineren is met eten en drinken. Bij bepaalde wildgerechten smaakt het heel erg goed en ook bij stoofperen."

 

Assortiment

Chocolaterie Zuccotto telt 24 soorten eigen bonbons in zijn assortiment. "De hardlopers zijn Port, Hazelnoot, Caramel en Zeezout. Voor chocolate art weten klanten ons ook goed te vinden. Trots zijn wij op ons assortiment chocoladefikken en chocoladeplakken met typische IJsselsteinse afbeeldingen, die ook door twee andere winkels in de regio worden verkocht", zegt Nicoline. Ze vervolgt: "De kracht van Chocolaterie Zuccotto is dat wij inspringen op de wensen van klanten. De combinatie van workshops en de aparte smaken bonbons die Peter produceert, doet het erg goed. Daarnaast zijn Peter en ik van mening en hebben het gevoel dat mensen tegenwoordig weer meer geld over hebben voor het aanschaffen van ambachtelijke producten. Dat de prijs hiervan hoger ligt, vinden de meeste mensen geen probleem. Zij krijgen er immers kwaliteitsproducten voor terug. Een bos bloemen is tegenwoordig ook niet meer goedkoop."

 

Belcolade

De chocolade die gebruikt wordt in deze chocolaterie voor de productie van bonbons en andere chocoladeproducten, is afkomstig van Belcolade. Op dit moment verwerkt Van der Griend jaarlijks 3500 kilo aan chocolade tot bonbons en andere chocoladeproducten. "Wij doen zaken met Belcolade omdat de smaak van deze chocolade erg goed is en dat is natuurlijk erg belangrijk. Belcolade heeft verder een erg mooie range, waar wij een erg goed gevoel bij hebben. Over de ondersteuning van Belcolade zijn wij ook erg tevreden. De contacten onderling zijn erg goed", aldus Peter.

 

Mol d' Art

In de behoorlijke werkruimte staan in totaal drie mouleermachines opgesteld. Van der Griend: "Voor witte chocolade gebruiken wij een kleine machine en die is net als de andere twee mouleermachines afkomstig van Mol d' Art in België. Ik heb bewust gekozen voor mouleermachines van dit merk omdat deze machines volledig en niet alleen maar onderin verwarmd zijn. Prettig aan de machines van Mol d' Art is ook dat ze makkelijk zijn in te stellen. De twee grote mouleermachines zijn iets meer dan een jaar oud. Het kleine exemplaar heeft de leeftijd van ongeveer tweeënhalf jaar. Wellicht dat ik hem in de toekomst nog eens een keer ga vervangen voor een groter exemplaar."