Mans Snijders: doorzetter, ondanks tegenslag

  • Foto: Dirk Bosman. Tekst verschenen in Tabak & Gemak.
    Foto: Dirk Bosman. Tekst verschenen in Tabak & Gemak.

Mans Snijders is in Zwolle en Ommen eigenaar van een tabaksspeciaalzaak en een Primera. Met hem vergelijken wij zijn twee winkels. Opvallend is dat Snijders in Ommen nu weer werkt onder paraplu van Primera. In de beginjaren van zijn winkel in Zwolle deed hij dat ook al.

 

Snijders (58) is al jaren actief in de wereld van tabak en sinds vijf jaar ook in gemak. In 1977 begon de Zwollenaar aan de Roggenstraat in de binnenstad van de hoofdstad van Overijssel Tabaksspeciaalzaak Mans Snijders. De winkel heeft een verkoopvloeroppervlakte van slechts 38 vierkante meter en is de meest specialistische tabakszaak die in Zwolle te vinden is. Snijders heeft een ruim assortiment sigaretten, tabak, pijptabak en speciale soorten sigaren, pijpen en aanstekers. Mensen die speciale wensen hebben als het gaat om sigaren, pijptabak en pijpen worden door de Zwolse collega-ondernemers veelal collegeaal door verwezen naar Snijders. "Ik vind dat fijn", zegt Mans. "Want ik hecht aan goede contacten met collega's. We hebben inderdaad het grootste sigarenassortiment van Zwolle. En daar heb ik destijds bewust voor gekozen omdat ik mij met mijn winkel wilde onderscheiden van de rest. Naast de verkoop van rookwaren verkopen we aanstekers, staatsloten, krasloten, wenskaarten, tijdschriften, snoepwaren en kranten. Ruimte voor de verkoop van andere (gemaks)artikelen hebben we niet. Ik durf wel te stellen dat in de zaak in Zwolle elke centimeter benut is. Ruimte voor acties is er daarom ook niet."

 

Tegenslag

Zo anders is het in zijn zaak in Ommen. In 2002 kreeg Snijders de kans om in het centrum van Ommen een Primera te openen. Mans en zijn vrouw, die wel toe waren aan een nieuwe uitdaging, besloten deze mogelijkheid aan te grijpen. Snijders: "We konden in Ommen in onze zaak het plaatselijke postkantoor opnemen, want die was eerder dat jaar gesloten. Daarnaast werd bij de winkel een Giromaat geplaatst. Hierdoor hadden we een stevige (financiële) basis om van start te gaan. Met mijn vrouw maakte ik de afspraak dat zij de winkel in Ommen draaiende zou houden en ik en mijn zoon onze aandacht vooral op de winkel in Zwolle bleven vestigen. Een paar jaar lang werkte dat uitstekend, maar toen kwam er een kink in de kabel. Mijn vrouw werd ziek, is nog steeds ziek, wordt behandeld, maar kan niet meer werken. Opeens moesten er wekelijks zestig uren opgevuld worden en in de beginperiode was dat best lastig om dat te regelen. Gelukkig was de omzet zo goed dat ik mensen kon aannemen om de uren van mijn vrouw op te vullen. In de beginperiode dat ons dit overkwam, heb ik er wel eens moeite mee gehad, maar ik ben de persoon er niet naar, om telkens negatief te denken. Op dit moment is de personele bezetting in Ommen goed geregeld. De zes personeelsleden vormen een uitstekend functionerend en leuk team."

 

Acties

De Primera met postagentschap heeft een verkoopvloeroppervlakte van 150 vierkante meter. "Omzetmakers zijn vooral wenskaarten, tabak, sigaretten, sigaren en kantoorartikelen. Boeken worden ook steeds meer verkocht. Blij ben ik ook met het postagentschap. In het begin kwamen de klanten vaak alleen maar voor posthandelingen langs, maar tegenwoordig nemen ze ook vaak sigaretten, wenskaarten, enveloppen en andere gemaksartikelen mee. Verder vind ik het ook fijn dat ik ruimschoots aandacht kan besteden aan de acties die Primera organiseert. In de decembermaanden doen we bijvoorbeeld veel met kerstkaarten", zegt de ondernemer.

 

Volgens Snijders komen klanten in zijn winkel in Zwolle erg gericht langs, terwijl de klanten van zijn Primera vaak aan het winkelen zijn en even in zijn zaak komen kijken en wat meenemen.

 

Toeristen

In de periode april tot en met september trekt Primera Snijders veel toeristen. In Ommen en omstreken zijn veel campings te vinden. Snijders: "Het klinkt misschien een beetje oneerbiedig en zo is het echt niet bedoeld, maar rond Pasen begint altijd de 'grijze golf' in onze winkel op gang te komen. Daarmee bedoel ik de senioren die op vakantie zijn en onze winkel bezoeken voor wenskaarten, tijdschriften, kranten en wat al niet meer. In en voor de winkel hebben we ongeveer vijftien molens met wenskaarten staan. Vier molens zijn ingericht met wenskaarten die betrekking hebben op toeristenplaats Ommen. De verkoop hiervan gaat echt als een speer." Volgens Mans loopt de omzet in Ommen in oktober meestal korte tijd wat terug. De toeristen zijn immers dan weer naar huis vertrokken. Over het algemeen is Mans één dag per week in de Primera aan het werk. "In de zomermaanden ben ik er vaak meerdere dagen, maar dat heeft meestal te maken met het feit dat het personeel ook graag met vakantie wil."

 

Kantoorpersoneel

Zoon Ralph (29) is bedrijfsleider in Zwolle en wordt daar bijgestaan door zijn vader, twee parttimers en twee zaterdaghulpen die bij toerbeurt een dag werken. Ralph moet even nadenken wanneer hem gevraagd wordt wat voor type klanten zijn winkel bezoekt, maar samen met zijn vader weet hij deze vraag goed te beantwoorden. "In Zwolle hebben we in al die jaren een leuk vast klantenbestand opgebouwd, die bestaat van jong tot oud. Deze mensen komen lang niet allemaal uit Zwolle, want in de regio is het ook goed bekend dat wij een ruim assortiment pijptabak en sigaren hebben." Tussen de middag is het vaak doorwerken geblazen volgens de vader en zoon. "In en rond het centrum van Zwolle zijn een groot aantal kantorencomplexen te vinden en 's middags tussen twaalf en een, loopt het personeel vaak in groepjes een rondje door de stad en daar pikken wij altijd een graantje van mee", aldus Snijders senior.

 

Rookverbod horeca

Als het aan Mans Snijders ligt dan wordt op 1 juli het rookverbod in de horeca niet ingevoerd. "Ik ben slecht te spreken over de betutteling van de overheid. Sinds een paar jaar mag er niet meer op kantoren gerookt worden. Nou dat hebben we gemerkt in onze sigarenomzet. Omdat kantoorpersoneel in veel gevallen buiten moet staan om te roken, werden er lange tijd veel meer kleinere soorten sigaren verkocht. Op zich is dat begrijpelijk, want het is natuurlijk zonde om een half opgerookte sigaar weg te gooien. Inmiddels gaat het overigens wel weer beter met de sigarenomzet en worden er weer meer duurdere merken verkocht." Zoals gezegd zien Mans en zijn zoon het rookverbod in de horeca niet zitten. Mans: "Laat mensen toch lekker genieten van hun rokertje. Daarnaast treft het aankomende rookverbod ons ook direct in de portemonnee. Wij leveren aan diverse cafés en restaurants in Zwolle assortimentskisten sigaren. Die omzet lopen we vanaf juli mis. Je begrijpt vast wel dat we daar niet blij mee zijn."

 

Toekomst

Snijders wil zoals eerder in dit interview te lezen is, niet negatief denken. "Toch kan ik over de toekomst van tabaksspeciaalzaken niet super positief zijn. "Denk maar eens aan de prijsverhoging van rookwaren die er weer aan te komen zit. Ik ben benieuwd wat de overheid in de toekomst nog voor ons in petto heeft. Ik denk daarnaast dat er de komende jaren minder gerookt gaat worden en dat is voor de speciaalzaak natuurlijk ook geen goed nieuws." Mans wil graag positief afsluiten. "Over de toekomst van tabaks- en gemakswinkel ben ik wel positief. Op wenskaarten en boeken, om zo maar twee goed renderende artikelgroepen te noemen, is een goede marge te behalen. Als ondernemer in deze sector moet je proberen om mensen aan je winkel(s) te binden. Die uitdaging ga ik de komende jaren ook graag met mijn zoon en personeel aan.