De zaak van Wouter van der Lee van WJ Parket in Zeewolde

Op een kleinschalige woonboulevard in Zeewolde zit sinds begin dit jaar WJ Parket. Eigenaar van deze parketspeciaalzaak is de 34-jarige Wouter van der Lee. "Het sterke punt van mijn bedrijf is de flexibiliteit. Want alles gebeurt in eigen beheer. Zo lever ik alles zelf, waardoor ik snel kan schakelen. Bovendien ik zeg nergens nee tegen, mits het verantwoord is."

 

Wouter van der Lee leerde het parketteursvak vanaf 1996 in de praktijk in het bedrijf van zijn vader Wout. "Vanwege gezondheidsredenen stopte mijn vader in 2001. Vijf jaar geleden is hij na een slopende ziekte helaas overleden. In 2001 ging ik als eenmanszaak verder onder de naam 'WJ Parket'".

 

Zo'n drie jaar werkte ik alleen maar met freelancers. Op een bepaald moment liep dit uit de hand. Ik had constant werk en als dat het geval is dan is freelancers inhuren duurder dan vast personeel. En moeilijker te plannen, want je bent er altijd afhankelijk van wanneer een freelancer tijd heeft. Ik besloot een vloerenlegger in vaste dienst te nemen. In de loop van de jaren is dit uitgebreid naar drie vloerenleggers op dit moment. Geen van mijn leggers woont overigens in Zeewolde. Eentje woont in Assendelft, een ander Leiden, het laatste personeelslid is woonachtig in Heerenveen. Doordat mijn vloerenleggers verspreid over Nederland wonen, kunnen ze gemakkelijker en dus rechtstreeks van huis naar de diverse klussen. Hierdoor zijn wij flexibeler en voeren wij werkzaamheden op grotere afstanden uit. Mijn werkgebied is landelijk. Vijftig procent van mijn klanten komen uit Zeewolde en omstreken. De andere helft zit in de rest van Nederland."

 

Samenwerking

Wouter werkt ook al twaalf jaar samen met freelance vloerenlegger Marc Visser uit Zeewolde. "Op een dag kwam hij onze zaak binnenlopen met de vraag of hij wij werk voor hem hadden. Sindsdien verricht Marc met regelmaat werk voor mij zoals schuur-, reparatie- en onderhoudsklussen aan vloeren. Onze samenwerking verloopt goed. We weten precies wat we aan elkaar hebben. Marc is netjes en secuur, hij is flexibel en komt zijn afspraken na", vervolgt Van der Lee zijn verhaal.

 

Stilstand is achteruitgang

WJ Parket is sinds januari van dit jaar gevestigd in een nieuwe showroom. Wouter: "Veel mensen vragen mij waarom ik in een slechte tijd een nieuwe showroom opende. In mijn ogen is stilstand achteruitgang. Door een nieuwe toonzaal te openen, zette ik weer een stap in de toekomst van mijn bedrijf. Voor het verhuizen naar Grootzeil 15 waren diverse redenen. De oude showroom zag er wat smoezelig uit. Ik moest dus kosten gaan maken voor een vernieuwing. Ze doen verder in deze buurt moeilijk met vergunningen voor detailhandel. Er mag op het industrieterrein in Zeewolde niet overal directe verkoop plaatsvinden aan particulieren. Op de oude locatie was het daarom onzeker of ik wel kon blijven. Op het huidige pand zit een blijvende vergunning. Daarnaast is het veel groter, waardoor ik meer mogelijkheden heb."

 

Laminaatmarkt stuk groter

WJ Parket heeft een brede klantendoelgroep. "Wij bedienen alle leeftijden en ik ben ook laminaatspecialist. Ik verkoop de merken Balterio, Berry Floor, Quick Step, Faus, Meister, Ambiant, Wicanders, Primasol en Krono. De laminaatmarkt is de laatste jaren mede door de economische tegenwind een stuk groter geworden. Er is meer keuze gekomen, de prijzen zijn aantrekkelijk en aan laminaat heb je geen onderhoud. Veel tweeverdieners hebben in de huidige tijd ook geen zin meer om een vloer in de was of olie te zetten."

 

Mensen erg voorzichtig

Net als veel parketspeciaalzaken heeft WJ Parket last van de recessie. "De verkoop van vloeren daalde de afgelopen jaren. Vooral de duurdere vloeren vinden minder goed aftrek. Het probleem is dat de huizenmarkt op zijn gat ligt en mensen hebben een smallere beurs. Onze werkzaamheden zijn de afgelopen jaren meer verplaatst naar onderhoud- en renovatieklussen. Dat is momenteel mijn omzetmaker. Denk hierbij aan het schuren van vloeren. Over de verkoop van vloeren ben ik nu niet erg tevreden. Mensen zijn nog erg voorzichtig. Al wordt gezegd dat de recessie voorbij is. Ik zie dat niet zo. Mijn overige assortiment vloeren bestaat uit kurk klik, traditionele vloeren zoals tapis, massieve planken, samengestelde vloeren zoals lamelparket. In hout verkoop ik deze vloeren het meest. De meeste houten vloeren werken wij tegenwoordig af in hardwaxolie, omdat dit een vloer een mooiere uitstraling geeft. Een vloer is hiermee makkelijk te onderhouden en er zijn in hardwaxolie veel kleurmogelijkheden. We werken het meest met Osmo. Dit is een makkelijk product. Sinds een jaar bied ik ook pvc vloeren aan van de merken Floover, Wicanders en Ambiant. De belangstelling hiervoor is redelijk. Ook voor dit soort vloeren geldt dat fabrikanten met steeds mooiere uitvoeringen komen. Pvc vloeren zijn daarnaast makkelijk in onderhoud en hebben een meer natuurlijke uitstraling dan laminaat."

 

Traprenovatie goede markt

Sinds een half jaartje verricht WJ Parket ook traprenovaties. "Hier is zeker een markt voor. Het begint meer in te komen. Harde vloerbedekkingen op trappen zijn tegenwoordig meer in, omdat mensen meer last hebben van allergieën. Tapijt op trappen begint dus op zijn retour te raken", zegt Van der Lee.

 

Mond-tot-mondreclame

Klanten komen veelal via mond-tot-mondreclame bij WJ Parket terecht. "Daarnaast adverteer ik af en toe in lokale blaadjes en op internet." De toekomst van zijn bedrijf ziet Van der Lee tot slot rooskleurig in. Ik hoop dat ik ga groeien door het assortiment wat te vergroten, door goed werk te leveren en daardoor onze werkzaamheden landelijk uit te breiden. Ik sta altijd open voor nieuwe uitdagingen!"

 

Zaak: WJ Parket

Zaakvoerder: Wouter van der Lee

Oppervlakte showroom: 120 m2

Openingstijden: woe-vrij 10-17 uur. Zaterdag 10-16 uur. Buiten openingstijden op afspraak

Werkweek: 50-60 uur

Website: www.wjparket.nl

Medewerkers: drie vloerenleggers

Thuis op de vloer: Duoplank 22 cm breed, toplaag 6 mm, gerookt wit geolied, 45 m2

Laatst verkochte vloer: Duoplank 22 cm breed, toplaag 4 mm, rustiek, kleur nog onbekend, 60m2