'Klanten verwachten steeds meer dienstverlening'

  • Foto: De Zwaluw Logistiek BV / Copyright tekst: Dirk Bosman
    Foto: De Zwaluw Logistiek BV / Copyright tekst: Dirk Bosman

Met een wagenpark van 34 'eenheden' en 11.000 vierkante meter tellende ruimte voor op- en overslag, is De Zwaluw Logistiek B.V. een middelgrote, maar zeker niet een onbekende dienstverlener in de logistieke branche.

 

De onderneming uit Enkhuizen vervoert en slaat op vooral food- en non-foodproducten voor de industrie en detailhandel. "Wij zijn actief in gehele bedrijfskolom. Dus van grondstof tot eindproduct. Bedrijven zijn bij ons aan het juiste adres voor transport, distributie, op- en overslag. Desgewenst verzorgen wij voor klanten ook het voorraadbeheer", begint directeur Dennis Tuitel enthousiast te vertellen. Sinds 1998 is De Zwaluw Logistiek te vinden aan de Trompet 25 op bedrijventerrein Schepenwijk. Daar heeft de 38 medewerkers tellende onderneming een modern geoutilleerd logistiek centrum. Tuitel: "Wij beschikken over hoogwaardige en isoleerde opslagruimten voor het opslaan van producten onder goed geconditioneerde omstandigheden. Het voorraadbeheer in onze eigen ruimtes bewaken wij op diverse manieren. Onder andere door het vastleggen van alle relevante informatie in het voorraadsysteem. Hierbij hanteren wij de FEFO (First Expired First Out)- en FIFO (First In First Out)-methodieken."

 

Aanvullende dienstverlening

Het valt de directeur op dat klanten in toenemende mate aanvullende dienstverlening van zijn bedrijf verwachten. "Hierbij denk ik aan het ver- of herpakken van producten, labellen of stickeren. Dat kunnen we. Daarnaast is het een feit dat tegenwoordig specifieke bewerkingen aan goederen in een steeds later stadium in de logistieke keten plaatsvinden." Automatisering Het volledige bedrijfsproces bij De Zwaluw is geautomatiseerd. "Vanaf de ontvangst van een opdracht tot en met het versturen van de factuur. Voordeel is dat wij op ieder gewenst moment beschikken over gedetailleerde managementinformatie op het gebied van: orderafwikkeling, transport (tracking en tracing met een eigen inlogcode via de website), warehousing en financieel beheer," aldus Tuitel.

 

Transport

Het Noord-Hollandse bedrijf is sinds 1979 eigendom van de familie Tuitel. De Zwaluw bestaat overigens al sinds het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Over de beginjaren van de onderneming is helaas niet veel informatie meer voorhanden. Tuitel: "Vanaf het moment dat onze familie eigenaar is van het bedrijf, zijn wij gespecialiseerd in het aanbieden van transport, al of niet geconditioneerd van levensmiddelen en zoetwaren. Vooral in de zomermaanden is het kunnen bieden van een dergelijk transport uitermate belangrijk, omdat bijvoorbeeld grote temperatuurverschillen voor chocoladeproducten fataal kunnen zijn."

 

Hecht verlengstuk

De directeur weet heel goed waarom producenten in de levensmiddelen- en zoetwarenindustrie geregeld kiezen voor zijn onderneming. "Wij zijn een betrouwbare en flexibele dienstverlener die zijn diensten tegen een goede prijs- en kwaliteitsverhouding verricht. We zien het als onze voornaamste taak te doen wat de klant van ons verwacht en er op een flexibele manier mee om te gaan. Wij fungeren als het ware als een hecht verlengstuk. De Zwaluw Logistiek is een middelgrote onderneming met een platte organisatiestructuur. Dit zorgt voor korte communicatielijnen."

 

Korte lead time

"In onze moderne en klimatologisch regelbare vrachtwagens vervoeren wij producten snel, efficiënt en zorgvuldig. Trots zijn wij op onze korte lead time. Dat is de tijd van order tot aflevering. Als grondstoffen niet tijdig worden aangeleverd, staan productieprocessen onherroepelijk stil. Wanneer eindproducten niet op tijd in de winkel staan, grijpen klanten mis en kost dit voor onze klanten omzet. In die context is transport in deze tijd een enorm belangrijk onderdeel van het huidige productieproces. Vandaar dat wij er trots op zijn dat we de lead time tot een absoluut minimum hebben weten terug te dringen. Afhankelijk van complexiteit en afstand varieert die nu tussen de 8 en 24 uur."

 

Certificering en keurmerk

De Zwaluw Logistiek bezit een HACCP certificaat. Daarnaast beschikt het bedrijf over het Keurmerk Distributievervoer. "Dit keurmerk, dat wij in december 2006 hebben gerealiseerd, biedt onze klanten de waarborg van een gestructureerde en inzichtelijke bedrijfsvoering, conform objectieve en meetbare kwaliteitseisen", zegt Tuitel.