ALUMINIUM De wereld van zagen volgens Behringer

  • Vakblad Aluminium ZOMER 2013.
    Vakblad Aluminium ZOMER 2013.

Dirk Bosman

 

Promatt uit Haaksbergen is de Nederlandse en Belgische importeur van Behringer band- en cirkelzaagmachines voor het zagen van aluminium en staal. Op uitnodiging van Behringer en Promatt, was Vakblad Aluminium onder uitstekende klimatologische omstandigheden twee dagen aanwezig op de open huisdagen. Zaken als een natje en een droogje waren naar goed Duits gebruik dik in orde. Evenals de typisch Duitse gemoedelijkheid en gastvrijheid. De gasten werden door de gastdames van Behringer hartelijk en bovenal vriendelijk ontvangen in een witte partytent aan het begin van het bedrijfsterrein. Na aanmelding kon een ieder een gepersonifieerde badge opspelden. Recht tegenover de witte ontvangsttent stond een vele malen grotere professionele witte tent waar in Behringer zijn nieuwste zaagmachines bestemd voor de staalindustrie showde. Bij elke machine was een medewerker van het bedrijf aanwezig om geïnteresseerden te woord te staan om een demonstratie te verzorgen. In de moderne productiehallen kon je terecht om het assortiment zaagmachines te bekijken die bestemd zijn voor de aluminiumindustrie. Later natuurlijk meer hierover. 

 

MARKTLEIDER IN DE WERELD 

Als het gaat om de productie en de verkoop van band- en cirkelzaagmachines voor de staalindustrie is Behringer marktleider in de wereld. Daarnaast heeft het Zuid-Duitse familiebedrijf een assortiment aan band- en cirkelzaagmachines voor het zagen van aluminium. Hoewel Behringer van oorsprong een onderneming is die gericht is op de productie en verkoop van zaagmachines voor de staalindustrie, is de vraag naar aluminium zaagmachines de laatste jaren sterk gestegen. De laatste jaren wint het gebruik van aluminium zoals de lezer van dit vakblad ongetwijfeld weet door de positieve producteigenschappen wereldwijd steeds meer aan populariteit. Als gevolg hiervan is het programma aan aluminium zaagmachines bij Behringer de laatste jaren sterk uitgebreid. Dit onderwerp gaan wij zo ook nog even verder uitdiepen. 

 

BEHRINGER: EEN ECHT DUITS FAMILIEBEDRIJF

Behringer is een echt Duits familiebedrijf dat in 1919 is ontstaan. In 1977 ontwikkelde en produceerde Behringer zijn eerste productie bandzaagmachine voor de staalindustrie. Inmiddels staat met de directeuren Rolf en Christian Behringer de derde generatie Behringer aan het roer van deze onderneming, die in al die jaren in de eigen regio en mondiaal gezien een uitstekende naam heeft opgebouwd. Anno 2013 is Behringer over de hele wereld actief. Naast de hoofdvestiging in Kirchardt, heeft Behringer in Duitsland nog een vestiging in Weilheim an der Teck dat de naam Behringer Eisele GmbH draagt. De andere Duitse vestiging staat in Sinsheim en heet Behringer Anlagenbau GmbH. In Frankrijk is Behringer te vinden in Dijon (Vernet Behringer). In Amerika heeft de onderneming de vestiging Behringer Zagen in Morgantown. Tot slot is Behringer ook in China te vinden onder de naam Behringer GmbH. Hier is de vestigingsplaats Shenyang. Behringer mag met recht dus een wereldspeler van formaat genoemd worden op het gebied van band- en cirkelzaagmachines. Op dit moment werken er ongeveer 550 mensen bij het Duitse bedrijf. De betrokkenheid van de familie Behringer bij het bedrijf en bij de werknemers en vertegenwoordigers is naar wederzijdse tevredenheid erg groot te noemen. Binnen de onderneming is hierdoor naar verluid bijna geen sprake van verloop van personeel. Veel mensen werken dan ook al tientallen jaren voor het bedrijf. In Kirchardt, een dorp met een paar duizend inwoners, kent iedereen wel iemand die bij Behringer werkzaam is. Ook in deze Zuid-Duitse regio speelt de familieonderneming een belangrijke maatschappelijke rol als het gaat om de werkgelegenheid. Zoals dat in een echt familiebedrijf hoort te zijn maakt iedere werknemer deel uit van de familie. In een van de partytenten op het terrein konden bezoekers en werknemers alle drie de open huisdagen van ’s ochtends tot ’s avonds terecht voor een natje en een droogje. Een cateringbedrijf zorgde er op professionele wijze voor dat het niemand aan eten en drinken ontbrak. Werknemers van de firma aten en dronken gewoon mee.

 

TWEE NEVEN AAN HET ROER

De twee neven, Rolf en Christian Behringer hebben hun werkzaamheden onderling goed verdeeld. Dat vertelt PR-medewerkster Kerstin Besemer. “Christian Behringer houdt zich dagelijkse bezig met technische zaken, terwijl Rolf alle werkzaamheden op managementniveau op het gebied van administratie en financiën uitvoert. Zestig procent van de omzet realiseert Beheringer met export. Veertig procent van de omzet behaalt de zaagmachinefabrikant in Duitsland.” Besemer zegt op eigen initiatief dat Behringer graag samenwerkt met Promatt. “Onze Nederlandse en Belgische importeur is erg actief en betrokken bij ons. De langjarige contacten zijn erg goed. De lijnen zijn kort en afspraken worden uitstekend nagekomen.” 

 

KLANTEGERICHTHEID EN CUSTOM MADE

Besemer vervolgt in het Engels: “Een van de sterkste punten van Behringer is dat wij oren hebben naar de markt. Een klant vraagt, wij denken mee, wij gaan produceren en leveren onze klant de gewenste zaagmachine. Wij werken dus custom made. Wij vinden klantgerichtheid enorm belangrijk. Dit zorgt er onder andere voor dat Behringer een sterk merk is. Behringer heeft een grote eigen onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling voor een continue doorontwikkeling van bestaande machines. Maar ook voor de nieuw te ontwikkelen zaagmachines en technieken, zoals de recente Speed Cutting Technology . Ook aan service besteden wij hier veel aandacht. Wij hebben een wereldwijd dealer- en servicenetwerk op hoog niveau voor ondersteuning ter plaatse. Vanuit Kirchardt wordt het servicenetwerk intensief geschoold en ondersteund. In deze plaats is ook het Europese magazijn met onderdelen voor onze machines ondergebracht.” 


AVONDVULLEND PROGRAMMA MET MUZIEK

Voor de vele Duitse en buitenlandse gasten van de open huisdagen zorgde Behringer zelfs voor een avondvullend programma. Op woensdagavond speelde een muziekkorps uit de buurt urenlang vrolijke noten. Af en toe zongen een man en vrouw live mee. De gasten genoten met volle teugen van de heerlijke zomeravond, de muziek en al dan niet in combinatie met een hapje of een drankje. Een door Behringer in het leven geroepen pendeldienst in de vorm van een touringcar bracht alle bezoekers aan het einde van de avond naar een van de gereserveerde hotels in de buurt van Kirchardt. 

 

DE UNIEKE PRODUCTEIGENSCHAPPEN VAN BEHRINGER

Samen met één van de Belgische vertegenwoordigers van Promatt, de Antwerpenaar Toni Marques, liepen we door de productiehallen. Hier stonden een aantal band- en cirkelzaagmachines bestemd voor de aluminiumindustrie opgesteld. “Behringer bandzaagmachines en Behringer Eisele cirkelzaagmachines beschikken over diverse unieke eigenschappen die de zaagmachines onderscheidend maken. Behringer zaagmachines zijn onder andere te herkennen aan de hoge productiviteit, dus de snelheid van werken, de hoge mate van nauwkeurigheid en de lage kosten per zaagsnede. Ook is het merk sterk in het bieden van systeemoplossingen aangaande de logistiek rondom de zaagmachines, met andere woorden: de aan- en afvoer van materiaal. Bepalend hierbij is de noodzaak om de ‘Total Cost of Ownership’ voor onze klanten te verlagen”, legt Toni Marques uit. “Alleen zo kunnen onze klanten de toekomstige concurrentiestrijd aan en hun positie veilig stellen. Zo dragen de flexibele opslagsystemen van Behringer bijvoorbeeld bij tot een hoog rendement en een hoge bezettingsgraad van de zaagmachine. Hoe meer manloos de zaagmachine zijn werk doet, hoe goedkoper er immers kan worden geproduceerd.  Verder kunnen de machines, dankzij de omvangrijke softwarematige oplossingen eenvoudig worden gekoppeld aan uiteenlopende MRP-, ERP- en CAD- systemen. Maar dat is nog niet alles. Behringer kijkt niet alleen naar het zaagproces. Maar ook naar de integratie met andere bewerkingen, zodat klantspecifieke oplossingen gemaakt kunnen worden waarbij een beperking plaatsvindt van de logistieke handelingen en materiaalbewegingen tot het minimum. De productie van zaagmachines vindt bijna voor honderd procent inhouse plaats. Behringer benadert zagen vanuit functionaliteit en techniek. Waarden als functionaliteit, productieverhoging en kostenbesparing staan voorop.” 

 

COMPLEMENTEREN AANBOD

Zoals al al vermeld is Promatt uit Haaksbergen in Nederland en België de importeur van Behringer. Marco Toebes van Promatt houdt zich naar eigen zeggen zijn hele werkzame leven al bezig met zaagmachines en zaagtechniek. “Sinds lange tijd zijn wij de importeur van Behringer en Eisele machines in Nederland en België en bedienen uiteenlopende klanten met heavy-duty zaagtechniek voor non-ferro en staal. Daarnaast zijn we in januari gestart met de verkoop van FOM aluminium zaag- en bewerkingcentra. Naast de Behringer bandzaagmachines voor de grote afmetingen, platen en blokken en de Eisele aluminium cirkelzaagautomaten voor zware profielen en volmateriaal, kunnen we nu ook machines voor aluminium profielbewerking en aluminium bewerkingscentra van FOM aanbieden. We hebben hiermee het volledige programma voor aluminium in huis en kunnen voor uiteenlopende bewerkingen de juiste machine aanbieden; van een enkelvoudige zaagsnede tot volledig geautomatiseerde boor-zaaglijnen en bewerkingscentra met 3 tot 5 CNC gestuurde assen, met een bewerkingslengte tot 24m (X-as). Hiermee complementeren wij ons aanbod.” 

 

GASTEN UIT NEDERLAND

In Kirchardt is Promatt goed vertegenwoordigd. Naast directeur Toebes, zijn er ook vier vertegenwoordigers van deze firma van de partij. Diverse genodigden van Nederlandse en Belgische bedrijven in de staal- en aluminiumindustrie zijn op één of meerdere dagen op uitnodiging van Promatt op de open huisdagen aanwezig. Zij krijgen een uitgebreide rondleiding door de fabriek en de gieterij en de vertegenwoordigers vertellen hen alle ins en outs over de zaagmachines die het beste bij hun bedrijfsvoering aansluiten. Ook is er natuurlijk alle gelegenheid voor het stellen van vragen. Zo is de eigenaar van een metaalproductiebedrijf uit Leeuwarden met 35 man personeel er samen met zijn productieleider. Ook een echtpaar van in de veertig uit Wijchen is aanwezig. Zij hebben ook een metaalbedrijf. Bij deze onderneming staan acht mensen op de loonlijst. Toebes vertelt dat hem en zijn vertegenwoordigers er alles aan is gelegen om klanten van een goed en eerlijk advies te voorzien, betreffende de aankoop van een zaagmachine. “Wij hebben er niks aan om aan onze klanten zomaar iets te verkopen. Bedrijven gaan in deze tijd ook niet over een nacht ijs bij het aanschaffen van een nieuwe zaagmachine. Natuurlijk begrijpen wij dat. Door de aanschaf van een zaagmachine gaat een onderneming met Promatt een verbintenis aan van vaak wel dertig jaar, want ook het oplossen van storingen en het onderhoud van de zaagmachines nemen wij helemaal voor onze rekening. Er is ons dan ook alles aan gelegen om een goed klantcontact op te bouwen dat is gebaseerd op wederzijds vertrouwen.”


ACTIVITEITEN

Tijdens de open huisdagen vonden er verschillende activiteiten plaats op het terrein en in de fabriek. Zo konden bezoekers bijvoorbeeld lezingen bezoeken over het zagen van aluminium. Op de donderdag en dat was de laatste open huisdag, waren er de hele dag door gasten welkom in de eigen gieterij van Behringer. Behringer beschikt over een nieuwe en hypermoderne gieterij. Voordat die gieterij er kwam had dat veel voeten in aarde, want de milieuwetgeving bij onze oosterburen is nogal streng. Het belang van de gieterij is echter zeer groot volgens Toebes. “Door het toepassen van gietijzer met verschillende legeringen worden trillingen die ontstaan tijdens het zagen geabsorbeerd. Hierdoor verbetert de standtijd van de zagen en kunnen hogere voedingssnelheden worden toegepast. Met andere woorden: de gereedschapskosten gaan omlaag en er is sprake van kortere doorlooptijden.”

 

DE POPULARITEIT VAN ALUMINIUM

De markt voor aluminium is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit komt door de specifieke eigenschappen die het product zo aantrekkelijk voor de industrie maken. Aluminium zit overal in. Denk bijvoorbeeld maar aan vliegtuigen, auto’s, meubels, trailers, vrachtwagens en lichtbakken. Toebes legt uit waarom dit het geval is. “Aluminium heeft zijn populariteit te danken aan het feit dat het een mooi product is. Daarnaast is het decoratief, licht, sterk, goed verspaanbaar en het biedt een goede weerstand tegen corrosie.” 

 

ASSORTIMENT ZAAGMACHINES VOOR ALUMINIUM

Zowel Marco Toebes als zijn werknemer Toni Marques neemt uitgebreid de tijd om de diverse zaagmachines te laten zien en geven alle benodigde en relevante informatie. Toebes vertelt dat veel zaagmachines van Behringer gebruikmaken van servo gestuurde voeding. “Hierdoor kan niet alleen sneller worden gezaagd, maar kan ook een veel betere controle plaatsvinden van de spaandikte. Dat vertaalt zich vervolgens weer in een lager zagenverbruik. Behringer is gewoon heel sterk in het beheersten van het zaagproces en daarmee de kosten.”

 

HARDMETAAL CIRKELZAAGMACHINES

In de productiehallen valt al snel het oog op de VA-L- 560 NC1 (26 kW) en de VA-L-350 NC 15. Dit zijn hardmetaal cirkelzaagmachines voor industriële toepassingen en deze zaagmachines ontwikkelde Behringer Eisele voor het seriematig afkorten van grote volumes stafmateriaal, met een zaagbereik tot 300 cm breed en 150 cm hoog. Deze machines kenmerken zich door de hoge nauwkeurigheid en de snelheid van zagen en zijn dus uitstekend geschikt voor massaproductie. 26 kw (zaagvermogen) is ongekend hoog en nodig voor om ook op hoge snelheid over voldoende kracht te beschikken. 


HBM-SERIE

Niet ver van de VAL-range, treffen we de HBM-serie horizontale bandzaagmachines aan. Dit zijn de HBM-400-ALU, de HBM-500-ALU en de HBM-800-ALU. Deze machines zijn ontwikkeld om seriematig en nauwkeurig aluminium stafmateriaal tot respectievelijk Ø 400, Ø 500 of Ø 800 mm te kunnen zagen. Met zaagsnelheden tot 2.000 m/min en voedingssnelheden tot maar liefst 2.000 mm/min zijn dit volwaardige aluminium zaagmachines. 

 

HPS 1000-2200 T

Op een beeldscherm in de buurt van de twee HBM-machines toont de zaagmachinefabrikant de horizontale bandzaagmachine die in werking is. Dit is de HPS 1000-2200T, een horizontale bandzaagmachine voor het zagen van platen uit grote blokken. Hierbij wordt het aluminium blok op een materiaaltafel gecontroleerd tegen de horizontaal gerichte zaag geduwd. Door de 52 kW aandrijving en bandsnelheden tot 3.000 m/min kunnen verspaningscapaciteiten tot 6.000 cm²/min worden bereikt.

De maximale afmeting van de blokken bedraagt 2.200 x 1.000 x 8.000 mm (B x H x L)

 

PRODUCTIEPROCES DOOR DE ZAAG

Tot slot brengen wij samen met Toebes een bezoekje aan de LPS 60 T ALU. Dit is een verticale bandzaagmachine die wordt gebruikt voor het zagen van platen en blokken. “Het voordeel van een verticale bandzaagmachine is dat je de volledige bewegingsvrijheid hebt op de tafel om complete werkstukken op te spannen of te klemmen”, aldus Toebes.