Parketblad DE MENING VAN Vragen uw klanten naar groene producten?

  • Eigenaar Benno Broen, van Hout van Hout Oldenzaal. Publicatie in Parketblad, SEPTEMER 2014.
    Eigenaar Benno Broen, van Hout van Hout Oldenzaal. Publicatie in Parketblad, SEPTEMER 2014.

Steeds meer parketfabrikanten werken met PEFC- en FSC-gecertificeerd hout. Sommigen zijn om ecologische redenen gestopt met tropisch hardhout. Ook lijmen, lakken en oliën worden steeds groener. Niet alleen om het milieu te sparen. Ook de gezondheid van de verwerkers en eindgebruikers staat centraal. Maar vragen die nu ook om groene producten?

“Mijn klanten vragen nauwelijks naar groene vloeren en milieutechnisch verantwoorde lakken en lijmen”, zegt Lucas de Smedt die zaakvoerder is van een parketzaak in Gent. “Ik denk dat mensen in België zich hier veel minder mee bezighouden dan in Nederland. Voor het lakken en oliën van vloeren gebruik ik al geruime tijd oplossingsvrije producten. Mijn klanten vragen er niet naar dat ik deze producten gebruik, maar ik werk hier wel mee vanwege gezondheids- en milieuredenen.”

Specialist in ecologisch werken

Volgens ondernemer Benno Broen van Hout van Hout in Oldenzaal vinden zijn klanten het vooral belangrijk dat vloeren na het lakken of oliën niet zo stinken. “Dat komt goed uit want ik werk al jarenlang alleen maar met oplossingsvrije producten voor het lijmen, lakken en oliën van vloeren. Als het om vloeren gaat dan vraagt tegenwoordig meer dan de helft van mijn klanten naar vloeren waarvan het hout FSC-gecertificeerd is. Mensen zien en lezen veel en zijn in deze tijd gewoon veel milieubewuster bezig. PVC vloeren verkoop ik uit principe niet, omdat deze vloeren uit zeer milieubelastende bestandsdelen bestaan. Als PVC gaat branden dat komt onder andere een zeer gevaarlijk en buitengewoon schadelijk zenuwgas vrij. Mensen bij die mij komen voor het aanschaffen van een PVC vloer, weet ik vaak met zeer goede argumenten er van te overtuigen om bijvoorbeeld te kiezen voor een houten vloer. Hout van Hout Oldenzaal is er in gespecialiseerd om zo ecologisch mogelijk te werken, door gebruik te maken van de juiste producten die niet schadelijk zijn voor mens en milieu.”


Weinig vraag

“Naar groene producten is in mijn bedrijf weinig vraag. Als het om vloeren en lijmen gaat helemaal niet. Belgen vinden dit denk ik veel minder belangrijk dan Nederlanders”, aldus eigenaar Frank de Meyere van Houtstudio de Meyere in Roeselare. Bij het lakken van vloeren gebruiken wij zeker milieuvriendelijke/ oplossingsmiddelvrije producten die minder ruiken. Hier vragen klanten wel naar omdat ze vaak een hekel hebben aan de sterke geur van lakmiddelen en oliën.”

Tot slot belden we even met Pieter van Es van ’t Vloerenhuis in Putten. “Bij ons is de vraag naar groene vloeren minimaal. Dat komt door het feit dat veel van onze klanten wel een groene vloer willen hebben, maar er niet voor willen betalen. In de vestiging van de Rabobank in Putten hebben we een paar jaren geleden wel een vloer gelegd van FSC-gecertificeerd hout. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is bij deze bank erg belangrijk, dus de hogere prijs van de vloer vormde geen enkel probleem. Als het om lakken en oliën gaat dan vragen onze klanten vaak wel naar milieutechnische verantwoorde materialen. Met betrekking tot lijmen is dat niet het geval.”

STREAMER Benno Broen, Hout van Hout Oldenzaal: “Meer dan de helft van mijn klanten vraagt naar vloeren waarvan het hout FSC-gecertificeerd is”