Vrijheid, rauwmelkse kaas en Naegelhol

  • Harry Schonewille in zijn kaaswinkel in Zwolle-Zuid. (Foto: Dirk Bosman) Tekst en foto verschenen in Supervisie februari 2008.
    Harry Schonewille in zijn kaaswinkel in Zwolle-Zuid. (Foto: Dirk Bosman) Tekst en foto verschenen in Supervisie februari 2008.

SNIJVLAK Supermarkten steken op veel gebieden - omzet, assortiment, vvo - met kop en schouders uit boven andere foodretailers. Toch kunnen supermarkten nog wel wat leren van hun kleinere concurrenten. Elk nummer nemen we in Snijvlak een lokale ondernemer onder de loep die op zijn of haar manier onderscheidend actief is in de foodretail en zo de concurrentie met de supermarktbranche aangaat.

 

Harry Schonewille (37) is eigenaar van De Kaasspecialist in winkelcentrum Zwolle-Zuid. Na een loopbaan in de supermarktbranche (De Boer) en gewerkt te hebben als vertegenwoordiger voor onder andere Heinz Foodservice, koos de Zwollenaar vijf jaar geleden voor het zelfstandige ondernemerschap. "Vooral de vrijheid vind ik heerlijk. De winkel loopt als een trein en ik weet me goed te onderscheiden van supermarkten", vertelt Schonewille.

 

Supermarkten zorgen voor traffic

In Winkelcentrum Zwolle-Zuid zijn twee supermarkten te vinden: Albert Heijn en Plusmarkt. "Ik zie deze supermarkten niet echt als mijn concurrenten", vertelt Harry. "Supermarkten heb je nodig om de mensen naar het winkelcentrum te krijgen. Daarnaast moeten in een winkelgebied natuurlijk ook speciaalzaken gevestigd zijn. Hierdoor wordt een winkelcentrum aantrekkelijker om te bezoeken. Ik richt me met mijn speciaalzaak voornamelijk op de kaasliefhebbers."

 

Breed en diep assortiment

Bij De Kaasspecialist vindt de klant een breed en diep Nederlands kaasassortiment zoals de Boeren Goudse Oplegkaas, Remeker kazen en Machedoux. Schonewille: "Daarnaast verkopen we ook veel, voornamelijk rauwmelkse buitenlandse kazen en niet te vergeten bijzondere streekkazen die wij rechtstreeks inkopen bij boeren. Ons assortiment wordt aangevuld met wijnen, olijven en tapas, salades, mosterd, nootjes, thee, boerenzuivel en bijzondere streekproducten zoals Naegelholt (vleeswaren), de echte Zwolse balletjes en soep van De Kleinste SoepFabriek."

 

Onderscheidend vermogen

Het onderscheidende vermogen van De Kaasspecialist in Zwolle-Zuid ten opzichte van supermarkten is volgens Harry het feit dat hij zijn klanten veel producten aanbiedt met een unieke smaak. "Dat zijn voornamelijk de kwalitatief betere producten. Mensen willen steeds vaker weten waar een product vandaan komt en vanwege mijn goede productkennis kan ik ze daarover veel vertellen. In supermarkten schort het daar nog wel eens aan." Schonewille laat zijn klanten ook altijd proeven. "Dat vind ik heel belangrijk. Klanten vertrekken vervolgens met een stuk kaas die lekkerder is dan in de supermarkt en komen dan meestal terug. Ook verricht ik graag extra handelingen voor mijn klanten, want ik weet dat ik er vroeg of laat wel iets voor terug krijg. Wanneer een klant een paar plakken kaas bestelt dan bied ik bijvoorbeeld aan om even de korsten eraf te snijden en dat waarderen ze enorm."

 

Toekomst

Schonewille: "Speciaalzaken die oog hebben voor hun klanten, hun assortiment regelmatig vernieuwen en net dat extra stukje service bieden, hebben naar mijn mening een goede toekomst." Over de omzet van zijn bedrijf is Harry tevreden. "Het afgelopen jaar hebben we een omzetstijging van tien procent geboekt. De eerste jaren was de omzetstijging hoger en bedroeg die tussen de 20 en 25 procent. Ik zie de toekomst van mijn winkel rooskleurig in. Inmiddels hebben wij een leuk vast klantenbestand opgebouwd. Ook breiden wij onze markt uit. We leveren nu ook producten aan de horeca. Gasten vragen dan na het tafelen waar die lekkere kaas vandaan komt en worden doorverwezen naar ons, want wij verkopen dat product als enige. Sinds vorig jaar kunnen mensen bij ons ook producten bestellen via de website www.deliweb.nl. Bestellingen in Zwolle bezorgen wij zelf. Voor de bezorging in overige plaatsen in Nederland, schakelen wij een pakketdienst in."

 

Ideeën en initiatieven

Zeventig uur per week is Harry werkzaam in zijn zaak en doet dat met veel liefde. "Op dit moment heb ik voor door de week een personeelslid in dienst voor 29 uur en op zaterdag word ik bijgestaan door drie meiden. Ik ben van plan om in de nabije toekomst iemand aan te nemen voor de woensdag. Ik wil mezelf op die dag dan vrij plannen zodat ik tijd heb om collega-ondernemers te bezoeken en te kijken hoe zij werken. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën en initiatieven. Ik vind dat iedere ondernemer zo zou moeten denken."

 

Slow Food Zwolle

De ondernemer is medeoprichter van Slow Food Zwolle. "Slow Food is een onafhankelijke organisatie die inzet voor lekker, puur en eerlijk eten. In Zwolle zijn we met vijf leden begonnen en dat zijn er nu bijna honderd. Ik was vorig jaar overigens de initiatiefnemer van 'De smaak van Zwolle' en dat is een jaarlijks terugkerend evenement in een Zwolse kerk, waar tal van food speciaalzaken uit deze stad zich presenteren. Dit jaar word ik met de organisatie bijgestaan door een paar collega's. Ik zie ondernemers die in mijn stad ook een speciaalzaak in food hebben, overigens ook niet als concurrenten. Waar mogelijk zoek ik samenwerking, want op deze manier sta je ook sterker ten opzichte van supermarkten."