'Goedkope merken zijn populair'

  • De Kiosk in Hoogeveen. Gepubliceerd in Shops out of Home juli 2008. / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman.
    De Kiosk in Hoogeveen. Gepubliceerd in Shops out of Home juli 2008. / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman.

HOOGEVEEN - Sylvia van Dalen nam twaalf en half jaar geleden De Kiosk over van haar schoonmoeder Henny van der Veen, die op haar beurt de opvolgster was van haar vader die de winkel in 1948 begonnen is. De Kiosk is te vinden aan het begin van de Hoofdstraat (de belangrijkste winkelstraat van Hoogeveen) Bijzonder aan de winkel is dat het slechts 25 vierkante groot is. Het is een echte tabaksspeciaalzaak met maar een heel beperkt assortiment kranten en verpakt snoep. Voor staatsloten, andere loterijen, tijdschriften en wenskaarten, verwijst de onderneemster haar klanten door naar twee andere tabaks- gemakswinkels die eveneens in de Hoofdstraat van Hoogeveen zijn te vinden.

 

"Ik zie de andere twee tabaks-gemakswinkels en dat zijn 't Rokertje en Totaal Gemak 't Centrum niet als mijn concurrenten. Ik houd met er niet mee bezig. Het is druk in mijn winkel of het is niet druk. Ik vraag me nooit af of mijn collega's het op een voor mij rustige dag wel druk hebben of niet", zegt Sylvia (43) terwijl ze geniet van een kopje koffie in een piepklein hoekje achter in de winkel. Verschillende keren wordt het vraaggesprek onderbroken, want ondanks dat het nog vroeg in de morgen is, komen er diverse (vaste) klanten langs voor sigaretten, shag, sigaren en rokersbenodigdheden .

 

Drijfveren

"Ik voel me heel erg thuis in mijn winkeltje. Het gaat er hier erg gemoedelijk aan toe. Ik vind het altijd leuk om met mijn klanten een kort praatje te houden en ik merk dat zij dat vaak ook erg op prijs stellen. Wat mijn drijfveren zijn? Ik wil onder goede omstandigheden werken en een leuke dag hebben. Daarnaast levert het ondernemerschap mij in financiële zin meer op dan dat ik voor een baas zou werken. Ik zeg maar zo: De Kiosk is klein, maar het er werken vind ik fijn."

 

Vaste toeristenklanten

Op donderdagen en zaterdagen vormt De Kiosk een heus onderdeel van de weekmarkt die dan in de Hoofdstraat wordt gehouden. "Op donderdag, vrijdag en zaterdag is het hier het drukst. Tot mijn klantenkring kan ik veel vaste klanten rekenen, maar er komen ook erg veel passanten in mijn zaak. Vooral zomers begroet ik veel toeristen, omdat er in de buurt van Hoogeveen veel campings zijn. In de loop van de jaren heb ik zeker ook vaste klanten gekregen die als toerist telkens weer naar Hoogeveen komen. Zelf werk ik op dinsdag, donderdag en zaterdag. De andere dagen nemen drie parttimers de werkzaamheden voor hun rekening en op drukke momenten werken we met z'n tweeën. Ik heb een kind van zes jaar en toen hij geboren is heb ik besloten om drie dagen per week te blijven werken. Dit bevalt me zo goed dat ik het voorlopig zo houd. Ik vind namelijk dat er meer in het leven is dan alleen maar werken", aldus de onderneemster.

 

Verbazingwekkend

Behalve het gebruikelijke assortiment sigaretten, shag en rokersbenodigdheden, heeft de kleinste tabaksspeciaalzaak van Hoogeveen een verbazingwekkend ruim assortiment premium sigaren, waaronder veel bekende merken. Sylvia: "Mijn assortiment longfillers is beperkt, omdat er bij mij niet zoveel vraag naar is. Sigaren van Oud Kampen, Balmoral en Justus van Maurik verkoop ik erg veel. Pijprokers zijn bij mij ook aan het juiste adres. Ik heb een assortiment van rond de vijftig pijpen en een aardige sortering pijptabak. Ook verkoop ik drie soorten pruimtabak en dat wordt nog best aardig verkocht."

 

Duur

Als het om de sigarettenverkoop gaat merkt Van Dalen dat klanten blijven vragen naar de goedkope merken. "Pall Mall, L&M en John Player Special zijn echte hardlopers. Ik snap dat heel goed. Roken is tegenwoordig gewoon ontzettend duur. Mensen stoppen denk ik niet met roken vanwege hoge prijzen van tabak. Wel geven ze er de brui aan vanwege hun gezondheid."