'Zelfs mensen uit Amsterdam of Rotterdam kijken bij ons hun ogen uit'

Bij Tijdschriftenhandel De Berkel, gelegen aan de rand van de prachtige en historische binnenstad van Hanzestad Zutphen, vinden klanten een assortiment van maar liefst 1.200 tijdschriften. Dat trekt niet alleen klanten vanuit de hele regio, maar in de zomer ook volop dagjesmensen en Duitse en Engelse toeristen.


Tekst en foto’s: Dirk Bosman

 

Van Bloem & Plant, De Bassist en van Knutselwereld tot Haken. Het is maar een hele kleine greep uit wat ik allemaal zie op slechts een van de vele wanden lectuur in deze winkel. Over elk denkbaar onderwerp kun je hier wel een magazine vinden. Op alle muren, van voor tot achter, staan – op het tabakschap na – tijdschriften uitgestald met de meest exotische titels. “Zelfs mensen afkomstig uit Amsterdam of Rotterdam kijken bij ons hun ogen uit”, vertelt de 46-jarige ondernemer Toon van den Berg. Samen met zijn twee zussen Sylvia (49) en Isabel (44) runt hij de winkel, die is gelegen aan de voet van de Wijnhuistoren en is aangesloten bij Tabaronde.


Exclusieve tijdschriften

 

Zoals de naam van dit bedrijf al doet vermoeden, bestaat de hoofdbron van inkomsten van deze onderneming uit het verkopen van veelal exclusieve magazines. “Hiermee is voor ons een aardige boterham te verdienen”, begint Toon zijn verhaal. “Deze bladen zijn niet verkrijgbaar bij supermarkten. Op tijdschriften behalen we gemiddeld 20-25 procent marge. Maar vanzelfsprekend kunnen wij hier niet alleen van bestaan. Daarom verkopen we ook veel tabakswaren, rokersbenodigdheden, snoep, frisdrank, dvd’s, ijs en wenskaarten. Zo hebben we onder andere een onderscheidend assortiment Engelse kunstkaarten. Natuurlijk verkopen wij ook Staatsloten en Krasloten. Verder doen we veel in de Lotto/ Toto. Ze haken goed aan op het EK voetbal en er zal deze zomer nog wel meer komen.”


Buitenlandse kranten

 

Ook het aantal buitenlandse kranten in en voor de winkel vallen op. “Bijna alle Engelse en Duitse kranten hebben we voor de buitenlandse toeristen”, legt Toon uit. “Daarnaast zijn we dealer van Kiala Pakketservice. Hier trekken wij klanten mee die anders nooit in onze zaak komen. Sinds vorig zijn we ook aangesloten bij Western Union Money transfer. Met dit systeem kun je geld naar het buitenland overmaken. Hiermee behalen we een goede marge en we zijn nog groeiende.” Boeken verkopen ze trouwens niet, vertelt Toon: “Ik wil mijn boekverkopende collega’s in de stad niet voor hun voeten lopen.”

 

Omgaan met mensen

 

De vader van Toon van den Berg nam 22 jaar geleden Tijdschriftenhandel De Berk over van een stratenmaker die er geen zin meer in had. “Die man was meer tijd kwijt aan de winkel dan aan zijn eigen bedrijf”, vertelt Toon. “Ik werkte bij een boekbinderij, maar stond van het ene op het andere moment achter de toonbank. Ik houd echt van mijn werk. Lekker omgaan met mensen. Ik werk van maandag tot en met zaterdag van zeven uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds en de koopzondagen. Om zeven uur ’s ochtends begin ik met tijdschriften in en uitpakken. Gemiddeld ben ik daar zo’n drie uur per dag mee bezig.”


Te gezellig

 

Tijd voor een relatie heeft hij niet. “Mijn hele sociale leven speelt zich in de winkel af. Ik zorg er dan ook voor dat er hier altijd een gemoedelijke sfeer hangt. Zo bied mijn klanten vaak koffie aan. Het trekt mensen, al is het soms wel een beetje te gezellig. Sommige klanten, zoals Jan, komen wel drie keer op een dag. Kijk, daar zul je hem net hebben.” Een oudere man met een racefiets onder zijn arm en in racetenue stapt de winkel binnen. Toon loopt naar de zijruimte van de winkel en maakt een beker koffie klaar. Jan beklaagt zich over zijn rit: hij kwam toerfietsers tegen die nogal hard reden. De koffie doet hem goed. Terwijl hij even op verhaal komt, bekijkt hij een paar tijdschriften aandachtig. “Ik koop bij Toon altijd sportbladen”, zegt hij. Even later is de koffie op en is Jan voor even weer gevlogen. “Mensen waarderen het sociale wat wij ze bieden”, aldus Toon, “even een praatje en een luisterend oor.”

 

Drommen toeristen

 

Het merendeel van de mensen die Tijdschriftenhandel De Berkel bezoeken zijn vaste klanten uit Zutphen en de regio. Maar in de zomermaanden komen er ook drommen toeristen naar de Groenmarkt nummer 4. Aan dit karakteristieke plein vind je namelijk een echte bezienswaardigheid uit de Gouden Eeuw: de stadspakhuizen die dateren uit 1700. Bij Nederlandse, Duitse en Engelse toeristen en dagjesmensen is Zutphen met haar historische binnenstad vol monumenten, imposante kerken en verstilde hofjes erg populair. En vanaf deze winkel ben je slechts een paar honderd meter verwijderd van het stadshart met veel leuke winkeltjes en dito terrasjes. Van den Berg: “Wij zijn blij met de toeristen. Zij zorgen voor de slagroom op de taart.”


Geen grootse plannen

 

Voor de nabije toekomst van zijn zaak heeft Van den Berg geen grootse plannen. “Ik denk wel dat wij giftcards in ons assortiment gaan opnemen. Die zijn erg populair bij klanten en zorgen voor een goede marge. Daarnaast houden wij de prijsverhogingen van rookwaren – in oktober gaan de accijnzen weer omhoog – scherp in de gaten. Als we merken dat onze sigarettenomzet verder daalt, schromen wij niet om ons assortiment uit te gaan breiden met andere producten en of diensten.”