Keppel Verolme: 'Je persoonlijke vorming is erg belangrijk'

  • Sander Zwijnenburg , medewerker Sales van Keppel Verolme. Foto: Keppel Verolme. Maritiem Nederland, mei 2010. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties
    Sander Zwijnenburg , medewerker Sales van Keppel Verolme. Foto: Keppel Verolme. Maritiem Nederland, mei 2010. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties

Keppel Verolme is gespecialiseerd in het verbouwen, repareren en onderhouden van offshore industrie zeegaande objecten zoals boorplatforms en FPSO’s. Sander Zwanenburg werkt nu drieënhalfjaar bij dit bedrijf in Rotterdam-Botlek, eerst als projectmanager en nu op de afdeling Sales.

 

"Ik werk met veel type klanten in de offshore business”, vertelt Sander Zwanenburg. “Zij zijn allemaal verschillend en dat maakt mijn werk zo leuk. We zijn meestal in een vroeg stadium al betrokken bij een project om mee te denken over de mogelijke oplossingen.” De Rotterdammer studeerde van 1999 tot 2003 Scheepsbouwkunde op de HTS in Haarlem en voltooide in de jaren daarna de studie Technische Bedrijfswetenschappen op de Rijksuniversiteit Groningen. “De laatste opleiding was breed. Dat kwam goed uit, want ik ben graag breed georiënteerd. In de dagelijkse praktijk heb ik indirect veel aan mijn studies. Tijdens je studie leer je de basiszaken. In vergaderingen en gedurende een werkoverleg, komt dat goed van pas. Tijdens mijn tweede studie heb ik goed geleerd om hoofd- van bijzaken te onderscheiden. In mijn werk is het de bedoeling dat ik het overzicht houd. Je bent verantwoordelijk voor uiteenlopende zaken, zoals een uitstekende technische afsluiting van een project, het financiële eindresultaat, de oplevering volgens planning, het waarborgen van een veilige werkomgeving voor de mensen en de klant haar schip en als laatste het waarborgen van een ‘tevreden klant relatie’. Daarom is je persoonlijke vorming erg belangrijk. Het blijft mensenwerk."

 

DROOMBAAN

Zwanenburg komt oorspronkelijk uit Sneek. “Op jonge leeftijd was ik altijd al met bootjes en zeilen bezig. Mijn vader werkt al jaren offshore. Ik kreeg de mooie verhalen dus al met de paplepel in gegoten”. In december 2006 ging Sander aan het werk bij Keppel Verolme. “Hier heb ik echt mijn droombaan gevonden”, zegt hij enthousiast en vertelt verder. “Het eerste half jaar heb ik een traineeship gevolgd. Dit vooral om bekend te worden met de procedures. Tijdens dat half jaar kreeg ik ruim de gelegenheid om de verschillende afdelingen in het bedrijf te ontdekken. Je krijgt prachtige mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Het hangt van je eigen initiatief af welke functie je vervolgens gaat vervullen. Sommige worden project engineer, anderen projectmanager, en weer anderen gaan zich verdiepen bij een ondersteunende afdeling zoals bijvoorbeeld Productie of Veiligheid. Ik ging voor het projectleiderschap. Na het traineeship mocht ik beginnen als projectmanager van relatief kleine projecten in scheepsreparaties. Gaandeweg kwamen er steeds grotere projecten op mijn pad van heel verschillende aard. Sommige duurden een paar weken, terwijl ik ook wel een jaar aan een project heb gewerkt. Op grote projecten worden vaak meerdere projectmanagers toegewezen, die ieder verantwoordelijk zijn voor een onderdeel ‘area’. Vorig jaar was ik als areamanager betrokken bij de aanpassing aan een accommodatieplatform. In mijn area werkten meer dan honderd man. Voor hen was ik het aanspreekpunt.” Contact met klanten Tot en met augustus vorig jaar was Zwanenburg actief als projectmanager. In september stapte hij over naar de Sales en vanaf 1 maart zit hij officieel in het Business team. “Ik heb een zijstap gemaakt. Als businessmanager ben je de spil tussen de klant en de werf. Vooral het klantcontact vind ik leuk. In de Sales draait het hier allemaal om. De klanten komen vaak uit het buitenland . In de Sales is het essentieel om over een goed netwerk te beschikken. Het opbouwen hiervan heeft tijd nodig. Recentelijk was ik voor zaken in Schotland en Scandinavië en in januari verbleef ik in Singapore. Hier is ons moederbedrijf Keppel gevestigd. Daar ben ik aan het sparren geweest over toekomstige projecten.”

 

CARRIEREKANSEN

Volgens Zwanenburg zijn er goede carrièrekansen bij Keppel Verolme en in de offshore. “Op dit moment zie je dat de investeringen worden verhoogd door oliemaatschappijen. Er worden nog steeds nieuwe olievelden ontdekt in diep water. De huidige boorplatformen moeten worden gemoderniseerd om de olie uit de bodem te krijgen. Verder wordt er veel geïnvesteerd in nieuwe pijpleidingen voor het transport van olie en gas. Pijpenleggers komen naar ons voor een volledige refit van hun complexe installaties. Daarnaast wordt een heel andere markt aangeboord. Engeland en Duitsland zijn nu gigantisch aan het investeren in offshore windparken op de Noordzee. Het voordeel is dat de wind hier veel constanter waait. De uitdaging om de windmolens meer dan honderd kilometer uit de kust te installeren biedt grote kansen. Onze faciliteiten en expertise in de offshore zijn daarom een welkome toegevoegde waarde.”