"Camera's geven een veilig gevoel"

  • De aimabele ondernemer John Pijpers voor een kaartenrek in zijn winkel (Foto: Dirk Bosman).
    De aimabele ondernemer John Pijpers voor een kaartenrek in zijn winkel (Foto: Dirk Bosman).

Aan de Adelaarslaan in Apeldoorn in winkelcentrum Hart van Zuid is al sinds eindjaren zeventig van de vorige eeuw de tabaks- en gemakswinkel van de familie Pijpers gevestigd. Opvallend aan de winkel is dat eigenaar John Pijpers zijn zaak van diverse camera’s heeft voorzien.

 

Hoeveel camera's hij er precies in zijn 110 vierkante meter tellende winkel heeft hangen wil John liever niet zeggen, om slapende honden niet wakker te maken. "Sinds de verbouwing van de zaak en de overgang naar Primera in 2003 hangen ze er. Ik moet zeggen dat ik er erg blij mee ben. Ze geven mij en mijn personeel een veilig gevoel. Ik weet dat door de camera's veel gespuis buiten de deur blijft. Iedereen die de winkel betreedt ziet zichzelf direct live op het televisiescherm en daar gaat een preventieve werking vanuit. Cijfers kan ik niet geven, maar ik weet zeker dat de camera's mij al veel geld opgeleverd hebben."

 

Beelden bekijken

De 43-jarige ondernemer gebruikt de camera's overigens niet alleen om diefstal tegen te gaan. "Onlangs nog was het erg druk in de winkel en toen zei een klant na het afrekenen dat ze dacht dat ze niet met een briefje van twintig, maar met een van vijftig euro betaald had. Ik zei dat ze even moest wachten en dat ze dan mee kon lopen naar kantoor om samen met mij de digitale beelden te bekijken. Dat was niet meer nodig volgens haar, want ze had toch met twintig euro betaald. Dat klopte ook, want bij het kasopmaken hadden we niet te weinig geld in kas."

 

Als Pijpers dat wil dan kan hij vanuit zijn huis op een beeldscherm zien wat er in zijn winkel gebeurt. "Technisch is dat mogelijk. Dat weet ik. Toch wil ik niet als Big Brother over mijn personeel waken."

 

Rijschool

John's ouders, Jan en Martha Pijpers, begonnen hun tabakswinkel in 1954. "In de praktijk kwam het er op neer dat mijn moeder de winkel dreef. Mijn vader reed de hele week met zijn lesauto door Apeldoorn, want hij had een rijschool. De lesauto was voorzien van reclame van onze winkel. Zie de auto maar als een rijdende reclamezuil", zegt John met een brede glimlach op zijn gezicht.

 

Kansspelbalie

In eerste instantie bestond het assortiment puur alleen uit tabakswaren, rokersbenodigdheden en snoep. In de loop der jaren is de winkel diverse malen verbouwd en werd het aantal artikelgroepen steeds verder uitgebreid. John: "In 2003 vond de laatste verbouwing plaats en ik ben er trots op hoe de winkel er nu uitziet. Kijk maar eens. Als een van de weinige tabaks- en gemakswinkels in Nederland hebben wij een speciale kansspelbalie. Die ziet er mooi uit hè?"

 

Tegenslagen

Zoals iedere ondernemer heeft Pijpers ook wel eens te maken met tegenslagen. "Een paar jaar geleden gingen twee delen van Apeldoorn-Zuid waar wij gevestigd zijn tegen de vlakte. De huizen moesten gesloopt worden omdat er niks meer van te maken viel. Het gevolg was dat ik opeens zeshonderd tot achthonderd Staatsloten per maand minder verkocht. Daar was ik allerminst blij mee. Op zulke momenten laat ik me niet kisten en blijf ik door ondernemen. Het geeft me dan ook een kick dat ik nu weer kan zeggen dat mijn winkel nu weer op plaats tien staat van tabaks- en gemakswinkels in Nederland waar de meeste Staatsloten worden verkocht. Voor een dorp in een buitenwijk vind ik dat een uitstekend resultaat. Binnenkort hebben we trouwens ook iets te vieren. Wanneer er opnieuw bij mij in de Staatsloterij een prijs uitgaat boven de tienduizend euro dan is het exact de honderdste keer dat er een grote prijs bij mij uitgekeerd wordt en daar ga ik natuurlijk een feestelijk tintje aan geven. Nu we het toch over kansspelen hebben. Kansspelen vormen een erg belangrijk onderdeel van de omzet die mijn Primera genereert."

 

Luxe artikelen

Volgens John vormt de verkoop van tabak, sigaretten en sigaren de hoofdmoot van zijn zaak. "De verhouding is nog steeds tachtig tegen twintig." De winkel is te omschreven als een echte gemakszaak, want het aanbod is zeer divers. Naast een uitgebreide tijdschriften- en Hallmarkwand, ongeveer twintig molens met wenskaarten, verkoopt Primera Pijpers ook kantoorartikelen en is het openliggende gedeelte tussen tijdschriften- en kaartenwand opgevuld met slingers, ballonnen en andere feestartikelen. "Daar was vraag naar van mijn klanten en op een gegeven moment ben ik daar op in gesprongen. Ik durf het vaak wel aan om nieuwe artikelen in mijn assortiment op te nemen, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit op mijn muil ga. Natuurlijk gebeurt dat wel, maar als je vooruit wil komen met je winkel dan moet je ook wat durven te ondernemen is mijn mening." De ondernemer verkoopt naar eigen zeggen ook veel luxeartikelen. Hij noemt ze ook wel hebbedingetjes. "Shampoos en sleutelhangers voorzien van namen zijn daar een goed voorbeeld van. Nu het economisch allemaal weer wat beter gaat in Nederland, merk ik dat klanten meer geld over hebben voor luxeartikelen. Daar speel ik graag op in." Sinds vier maanden verkoopt John ook boeken. "Ik ben tevreden over de verkoopresultaten en blijf daar dus mee doorgaan."

 

Betuttelende overheid

Pijpers weet ook dat de overheid drukdoende is om het roken te ontmoedigen. Hij vindt het allemaal maar niks. "Ik word er een beetje misselijk van dat de regering iedereen een beetje aan het betuttelen is. Ik heb daar geen goed woord voor over."

 

Sociaal werker

Aan hard werken heeft John geen hekel. Werkweken van zestig uur zijn geen uitzondering. "Uit mijn werk haal ik veel voldoening. In mijn zaak kan ik mijn expressie kwijt en het geeft mij een goed gevoel om mijn eigen ideeën te verwezenlijken. Ik bedenk graag acties en laat klanten daar van mee profiteren. Ik ben blij dat ik in de meeste gevallen mijn privé leven goed met de winkel kan combineren. Naast ondernemer zie ik mezelf vaak als sociaal werker voor mensen hier in de buurt, want het is hier een echt volkswijkje. Sociale controle is hier eerder regel dan uitzondering en dat vind ik prettig. Ik voel me hier in Apeldoorn op mijn gemak en ben blij met mijn medewerkers", besluit winkelier.