Chocolade & Zo brengt graag liefde voor chocolade over

  • In de Oude Zuivelfabriek in het Drentse Nijeveen zit Chocolade & Zo. "Ik wil met mijn eenmanszaak onderscheidend zijn. Ook breng ik graag mijn liefde voor chocolade over op andere mensen", vertelt de enthousiaste chocolatier en patissier Jeroen Kikkert. C / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    In de Oude Zuivelfabriek in het Drentse Nijeveen zit Chocolade & Zo. "Ik wil met mijn eenmanszaak onderscheidend zijn. Ook breng ik graag mijn liefde voor chocolade over op andere mensen", vertelt de enthousiaste chocolatier en patissier Jeroen Kikkert. C / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

In de Oude Zuivelfabriek in het Drentse Nijeveen zit Chocolade & Zo. "Ik wil met mijn eenmanszaak onderscheidend zijn. Ook breng ik graag mijn liefde voor chocolade over op andere mensen", vertelt de enthousiaste chocolatier en patissier Jeroen Kikkert.

 

De ondernemer startte zijn bedrijf in 2007 en is al twintig jaar actief in de wereld van chocolade. In het verleden rondde Kikkert een opleiding tot specialist banketbakker met goed gevolg af. "In 2008 trad ik uit dienst als chef bij een chocolaterie/ patisserie in Zwolle, waar ik jaren met veel plezier werkte. Ik had het gewoonweg te druk met het verzorgen van workshops voor Chocolade & Zo."

 

Het geven van workshops en demonstraties is bij dit bedrijf een belangrijke bezigheid. Deelnemers komen uit heel het land. "In de Oude Zuivelfabriek bied ik workshops tot maximaal achttien en op locatie tot vijftig personen aan. Voor laatstgenoemde activiteit rijd ik geregeld heel Nederland door." Daarnaast levert Kikkert bonbons, truffels en andere chocoladeproducten aan diverse restaurants en (banket)bakkerijen. "De wat betere restaurants weten mij uitstekend te vinden voor net dat speciale bonbonnetje met die bijzondere smaak, dat zij nergens anders kunnen krijgen. Jaarlijks produceer ik ook nog zo'n veertig tot vijftig bruidstaarten. Naast deze activiteiten verkopen wij onder meer bonbons, truffels en overige chocoladeproducten vanuit ons winkeltje. Mijn vrouw Agnes assisteert mij parttime met de verkoop, organisatie en administratie. De omzet van de winkel vormt voor ons als het ware de spreekwoordelijke slagroom op de taart. Vooral in de zomermaanden verwelkomen wij - onder meer door vermelding in toeristische gidsen - veel toeristen. Nijeveen ligt tussen Giethoorn en Havelte, dus bij Hollands Venetië en de hunebedden."

 

Liefde overbrengen

Jeroen Kikkert brengt graag zijn liefde voor chocolade over aan anderen. "Chocolade spreekt veel mensen tot de verbeelding, maar menigeen weet niet precies wat chocolade is. Tot ze bij mij een workshop volgen. Naast het praktische gedeelte waarin we bonbons maken, is er in het begin van de workshop ruimte voor de theorie van het maken van chocolade. Mensen zonder kennis van chocolade en het productieproces snappen vaak niet dat er een behoorlijke prijs voor bonbons wordt gevraagd. De meeste deelnemers aan mijn workshops begrijpen dat nadien gelukkig wel. Zelf hebben ze immers ondervonden hoe arbeidsintensief de productie van chocolade en bonbons is," zegt Kikkert die jaarlijks ruim drieduizend kilo aan chocoladeproducten maakt.

 

Assortiment Het assortiment van Chocolade & Zo bestaat uit ruim zestig soorten bonbons en vijf verschillende truffels. "Goedlopende bonbons zijn de Walnoot Marasquin, Kirsch bonbon en de Honing bonbon. Laatstgenoemde is trouwens een glaceerbonbon, terwijl wij het meest vormbonbons produceren en verkopen. Op dit moment is de kleine bonbon van tien tot twaalf gram met een uitgesproken smaak een trend. Ik heb geprobeerd om exemplaren met kruiden aan de man te brengen, maar dat sloeg niet aan. Mensen willen bonbons graag zien als ze zijn verpakt. Doorzichtige en kartonnen verpakkingen zoals doosjes, zakjes en kokertjes, koop ik in bij Chocopack. Dit bedrijf is specialist op het gebied van verpakkingen voor chocolaterieën."

 

Callebaut

Kikkert zegt dat hij opgegroeid is met Callebaut. "Met dit bedrijf heb ik een contract en ben erg tevreden. De prijs- en kwaliteitsverhouding is gewoon goed. In het verleden deed ik wel zaken met andere leveranciers, maar kreeg nooit de indruk dat ik hierdoor meer bonbons en chocoladeproducten ging verkopen. Callebaut biedt een compleet pakket chocoladesoorten aan waarmee ik uitstekend uit de voeten kan." In de ruim bemeten productieruimte staan diverse machines. Kikkert: "Ik maak gebruik van drie mouleermachines voor de productie van melk, puur en witte chocolade. Het zijn Zilco-machines, evenals de warmhoudkast en snijwagen. Het bedrijf biedt een goede kwaliteit en service. Omdat ik meerdere machines tegelijk kocht, viel er ook wat te doen met de prijs. Vorig jaar investeerde ik in een nieuwe uitrolmachine van Fritsch bij Beko Bakkerij Techniek en die gebruik ik voor het uitrollen van marsepein op bruidstaarten."

 

Cacaoprijs

De prijs van cacao is momenteel erg hoog. "Hierdoor moet ik duurder inkopen. Helaas bereken ik dit door aan mijn klanten. Ja, de oorzaken van de hoge cacaoprijs zijn bekend. In Ivoorkust is de politieke situatie niet stabiel op het moment. Daarnaast drijft de termijnhandel in cacao de prijs op." Ondanks dat Nederland de laatste jaren in een flinke economische dip zat en nog wel zit, merkte Chocolade & Zo niks van de recessie. Kikkert heeft hier wel een verklaring voor. "Grote aankopen stellen mensen in economisch moeilijke tijden uit, maar consumenten blijven zichzelf verwennen. Voor mij is dat natuurlijk uitstekend nieuws."

 

OP DEZE TEKST RUST COPYRIGHT.