SMG Groep: al uw druk- en printwerk gegarandeerd CO2 neutraal!

TEKST DIRK BOSMAN FOTOGRAFIE FRANS DAVIDS

 

De SMG Groep verzorgt al 60 jaar druk- en printwerk, de opslag en distributie voor grote en ook kleine bedrijven, door heel Nederland. Als specialist biedt deze onderneming een totaaloplossing in crossmedia. Daarnaast staat duurzaamheid bij SMG Groep centraal en daar profiteren partners van mee. U toch ook?

 

In de hoofdvestiging in Hasselt doen Arend Hartlief, algemeen directeur en Evert Feith, commercieel directeur hun verhaal. Feith steekt van wal. “Vanuit onze deskundigheid als aanbieder van totaaloplossingen in crossmediale concepten denken wij met onze partners mee. Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staan bij ons erg hoog in het vaandel. Hier komt bij ons ook steeds meer de nadruk op te liggen, omdat de SMG Groep zich bewust is van het feit dat een goed bedrijfsrendement moet worden gecombineerd met de aandacht voor de 3 M’s. Dat zijn de bescherming van het Milieu, het benutten van de talenten van Medewerkers en met een bijdrage aan de stabiliteit van de Maatschappij waarin mensen werken en leven. Daarnaast onderscheidt de SMG Groep zich met duurzaamheid en met MVO. We vinden het niet meer dan normaal om onze partners de mogelijkheid te bieden om hun drukwerk te verduurzamen. Van advies tot serviceconcept, op alle niveaus begeleiden wij onze partners naar een duurzaam eindproduct.”

 

Paradigm project in Kenia

Arend Hartlief neemt het woord over. “De SMG Groep reduceert zoveel mogelijk de uitstoot van CO2 door middel van een reductieprogramma in het complete productieproces. Denk daarbij aan het verminderen van papiergebruik en aan besparingen aangaande energie en afval. Het resterende deel compenseren wij door de CO2 uitstoot ergens anders in de wereld te reduceren. Hierdoor is de totale uitstoot nul en wordt het drukwerk van onze partners CO2 neutraal geproduceerd. Om dit gecertificeerd te realiseren hebben wij gekozen voor het Paradigm project in Kenia. Dit project voldoet aan de hoogste standaard in CO2 compensatie en is mede ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds. Via de Climate Neutral groep vindt de CO2 compensatie plaats. In het Paradigm project worden er in Kenia houtovens gebouwd en gedistribueerd. Hierdoor vermindert de CO2 uitstoot aanmerkelijk, in vergelijking van de traditionele kookmethode van veel Kenianen in de open lucht. Door onze medewerking aan dit project produceren wij gegarandeerd CO2 neutraal.”

 

Onderscheiden met duurzaamheid

Het is een feit dat het in het in veel branches de laatste jaren economisch gezien niet zo goed gaat. Hetzelfde geldt ook zeker voor de grafische sector. Evert Feith legt uit. “Het volume aan drukwerk is de laatste jaren afgenomen. Daarnaast is er sprake van een overcapaciteit en daar over heen kwam de economische crisis. Toch gaat het bij de SMG Groep wel goed. Wij zijn een bedrijf dat constant en volop in beweging is. Binnenkort nemen we in Hasselt op onze productielocatie, waar we in drie ploegen werken, nog een nieuwe printer in gebruik. SMG Groep produceert en levert druk- en printwerk tegen een uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding. Daarnaast onderscheiden wij ons zoals gezegd met duurzaamheid. Dit trekt nieuwe partners aan. Wij spreken trouwens nooit over klanten, maar partners. Dit komt omdat wij met onze partners een langdurige samenwerking willen aangaan. Daarnaast zijn wij geen verkopers, maar adviseurs van onze partners. Graag nemen wij bij onze partners een kijkje in de keuken, om te zien hoe processen verlopen, om daarna met suggesties te komen hoe het beter kan. In onze branche is er in Nederland geen enkel bedrijf die op dezelfde wijze actief is met CO2 neutraal werken. Alleen op ons vakgebied kunnen wij ons niet meer onderscheiden. In deze lastige economische tijd wordt steeds meer op geld gelet. Dat onderscheidende vermogen weten wij wel te realiseren door samen met onze partners CO2 neutraal te werken. Hierdoor gunnen nieuwe partners ons eerder opdrachten. Door zaken te doen met de SMG Groep kan een partner van ons zelfs zijn eigen CO2 reductie doelstellingen halen. Dat is zeer goed nieuws! Verder mogen onze partners het logo van de Climate Neutral Groep op hun drukwerk voeren.”

 

Van veel markten thuis

De meeste omzet behaalt de SMG Groep door het verzorgen van hoge kwaliteit druk- en printwerk. “Verder houden wij ons onder meer bezig met nieuwe media en direct mail. In totaal werken zo’n honderd mensen bij ons”, zegt Hartlief.

 

Certificeringen

De SMG Groep is gecertificeerd voor ISO 14001, ISO 9001, ISO 12647-2 en FSC. Feith: “Met deze certificaten zijn onze partners niet alleen verzekerd van een uitstekende kwaliteit druk- en printwerk. Ook hebben wij milieu geïntegreerd als onderdeel van het algemene managementsysteem.”

 

De bomen en het bos

De heren Hartlief en Feith begrijpen dat mensen door alle duurzaamheidstandaarden de bomen in het bos niet meer zien. “Daarom volgen wij de ontwikkelingen voor onze partners op de voet. Op deze manier verzekeren wij onze partners niet alleen van een uitstekende kwaliteit drukwerk, maar ook van een product dat tijdens het gehele productieproces een minimale impact heeft op het milieu en de natuur”, besluit Evert Feith.

 

SMG Groep

Randweg 12

8061 RW Hasselt

038-4778877

info@smg-groep.nl