De zaak van Magro Parket Emmeloord

  • MARTIN DE GROOTE: "VOOR EEN ONDERNEMER IS HET FUNEST OM ACHTEROVER TE GAAN ZITTEN." (FOTO: DIRK BOSMAN) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    MARTIN DE GROOTE: "VOOR EEN ONDERNEMER IS HET FUNEST OM ACHTEROVER TE GAAN ZITTEN." (FOTO: DIRK BOSMAN) / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

Op een bedrijventerrein in Emmeloord is sinds tien jaar de parketspeciaalzaak van Martin (41) en de 44-jarige Monique de Groote-de Jager gevestigd. "De afgelopen jaren hebben wij in de Noordoostpolder een goede naam opgebouwd. Klanten komen meestal via mond-tot-mondreclame bij ons terecht", vertelt Martin trots.

 

Deze parketteur leerde het vak zo'n twintig jaar geleden in het westen van Nederland van zijn schoonvader Wim de Jager uit Zoetermeer. "Ik had destijds in Amsterdam een fulltime baan als technisch administrateur bij een bedrijf dat vliegtuigonderdelen reviseert. In de avonduren en weekeinden legde ik dan parket. Ook nam ik daar wel eens hele weken vrij voor. Ik had er zo'n plezier in, omdat ik het toen al fijn vond om met mijn handen te werken. Mijn schoonvader leerde mij de fijne kneepjes van het vak. Hier pluk ik nu nog dagelijks de vruchten van. Ik heb bijvoorbeeld van hem geleerd om elke klant hetzelfde te behandelen. Op een dag kwam er een klant binnen in de winkel waarvan ik en mijn schoonvader dachten dat hij niet veel te besteden had. Dat hadden wij helemaal fout. Toen de klant na een paar uur de winkel verliet, had hij een bestelling geplaatst van rond de 20.000 gulden. Als ik er zo op terug kijk, heb ik mijn lesjes al geleerd voordat ik voor mezelf begon. Mijn vrouw en ik zijn altijd eerlijk naar klanten toe. Zo zijn wij en het is ook noodzaak. De Noordoostpolder is immers niet zo groot."

 

Anders door internet

Als jongen van zeven jaar oud streek Martin neer in de polder, om vervolgens op zijn negentiende naar Alphen aan den Rijn te verhuizen. "In 1994 ben ik samen met mijn vrouw Monique weer naar Emmeloord verhuisd. Het voelde een beetje als thuiskomen, vooral omdat ik een groot deel van mijn jeugd in de polder heb doorgebracht. Na overleg besloten mijn vrouw en ik in 1999 om Magro Parket op te richten. Ik wilde dolgraag voor mezelf beginnen door van mijn hobby mijn beroep te maken. Monique neemt sindsdien de verkoop en administratie voor haar rekening en zonodig spring ik met veel plezier bij. Want ik vind het verkopen van een vloer een leuke bezigheid. Vooral het begeleiden van mensen in een aankoopproces vind ik interessant. Vroeger gebeurde het regelmatig dat er klanten langskwamen, die vrijwel geen kennis over vloeren hadden. Tegenwoordig is dat toch anders. Ik denk dat het komt internet", vervolgt Martin zijn verhaal.

 

Knokken

In zijn kantoor Monique en Martin tevreden terug op de eerste tien jaar van het bestaan van Magro Parket. "Het gaat uitstekend met onze zaak. In de polder is geen andere parketspeciaalzaak te vinden. Dat werkt absoluut in ons voordeel. Toch hebben wij wel het nodige voor onze kiezen gehad.Toen we net drie jaar bezig waren, ging een bedrijf in Meppel failliet. Hier hadden wij net een vloer geplaatst van 27.000 euro. Wij konden fluiten naar ons geld. Maar ik heb mezelf terug geknokt. Door al het werk aan te pakken wat ik krijgen kon. Ik werkte met regelmaat tachtig tot negentig uur per week."

 

Punt en komma

Van de recessie heeft Magro Parket vooralsnog geen last. Martin: "Mijn vrouw en ik hebben geen personeel in dienst. Wij zijn een klein bedrijf en hoeven bijvoorbeeld niet iedere week vijf vloeren te verkopen. Dat het zo goed met ons bedrijf gaat, komt doordat wij kwalitatief goed werk leveren. Ook denken wij mee en komen afspraken goed na. Ik ben een mannetje die de punt en de komma goed wil hebben staan! Alle vloeren die ik plaats worden goed, dus kant-en-klaar afgewerkt. Inclusief plinten, profielen, mat en onderhoudsset. Dit wordt erg gewaardeerd! Hiervoor ben ik vaste klant bij de Plinten en Profielen Centrale. Daarnaast staat het verlenen van service erg hoog bij ons in het vaandel. In de beginjaren werkten we ook af en toe buiten de polder, maar dat is nu nog slechts sporadisch het geval. Onze werkgebied bestaat uit Emmeloord en de tien dorpen die behoren tot de gemeente Noordoostpolder. Alle mensen die op zoek naar een kwalitatief goede vloer voor een redelijke prijs, rekenen wij tot onze doelgroep."

 

Samenwerkingsverband

Op dit moment verkoopt deze parketspeciaalzaak het meest meerlaagsparket. Monique en Martin betrekken dat van Dennebos Flooring in Raalte. "Het meeste meerlaagsparket dat wij verkopen, bestaat uit een berken-multiplex onderlaag, met een toplaag van 3 tot 6 mm van echt hout. Bekend staan wij om onze brede delen lamelparket tot wel 40 cm. Toch kiezen de meeste klanten voor de breedtemaat van 24 cm. Laminaat bieden we aan in vier merken: Meister, Quick-Step, Parador en Krono. Al het traditionele parket betrekken we van Lieverdink en de planken vloerdelen komen eveneens allemaal van Dennebos Flooring", vertelt Martin.

 

Als het gaat om het onderhoud van vloeren hebben Monique en Martin een goede naam opgebouwd. Martin: "Meubelzaken in Emmeloord sturen klanten vaak door naar mij. Werkzaamheden als repareren, schuren en aanhelen, voer ik vaak uit. Hetzelfde geldt voor verzekeringswerk na schades."

 

Met Oosterwechel Houten Vloeren in Raalte heeft Magro Parket een samenwerkingsverband. In het geval dat ik teveel werk of een grote klus heb, dan kan ik gebruikmaken van de vloerenleggers van dit bedrijf. Andersom sta ik Oosterwechel bij als zij teveel werk of een groot project hebben. Deze manier van samenwerken bevalt van beide kanten erg goed."

 

Toekomst

Martin en Monique zijn gedreven ondernemers en doelbewust met hun toekomst bezig. "Voor een ondernemer is het funest om achterover te gaan zitten! Dat doen wij dus niet! Wij denken na over de toekomst en laten het verleden achter ons. De afgelopen tien jaar heeft aangetoond dat onze zaak absoluut bestaansrecht heeft en dat geeft een fijn gevoel. Ik ga vanaf januari ons assortiment uitbreiden met systeempanelen, die wij geleverd krijgen van Parket Point. Ik wil daar in onze winkel een complete wand inrichten. Qua verkoop verwacht ik hier zeker het een en ander van. Die wandpanelen van Meister zijn bijna laminaat aan de muur. Het ziet er echt fantastisch uit!"

 

Eigenaren: Martin en Monique de Groote

Zaak: Magro Parket

Oppervlakte showroom: 200 m2

Openingstijden: Woensdag tot en met vrijdag 13-17 uur. Vrijdag 19-21 koopavond. Zaterdag 10-17 uur.

Werkweek: 70 uur

Medewerkers: geen

Laatst verkochte vloer: 42 m2 Krono-laminaat.

Thuis op de vloer: 122 m2 meerlaags parket Eiken Melina.

Website: www.magroparket.nl