Geluksmakelaar Kosterman: 'Lekker stoeien met loterijen'

  • Geluksmakelaar John Kosterman. (Foto: Dirk Bosman).
    Geluksmakelaar John Kosterman. (Foto: Dirk Bosman).

Net buiten het centrum van Zwolle is sinds jaar en dag de Primera-winkel van John Kosterman gevestigd. Na eerst een tabakswinkel in Bussum te hebben gehad, openden Hans en Corrie Kosterman (de ouders van John) op 25 maart 1964 hun zaak aan de Hogenkampsweg. Al op twintigjarige leeftijd runde John zelfstandig de winkel, die nu ongeveer 65 vierkante meter groot is.

 

In 1986 kwam zijn huidige echtgenote Michèle als medewerkster in het postagentschap in de zaak te werken. Met nog drie verkoopsters wordt op dit moment de winkel gerund. Als ondernemer is de rap van tongriem gesneden Kosterman erg succesvol en dat heeft hij zeker niet bereikt door stil te zitten. Kosterman verzint namelijk allerlei acties om de verkoop van Staatsloten te stimuleren. In zijn winkel worden al jarenlang de meeste Staatsloten van heel Nederland verkocht en regelmatig vallen er grote geldprijzen op zijn loten.

 

Winnend lot van 5 miljoen

2007 begon uitermate goed voor de Geluksmakelaar zoals Kosterman (44) zichzelf graag noemt, want in zijn zaak werd het winnende lot (jackpot) van vijf miljoen euro verkocht. "Op een middag in januari kwam er een man de winkel binnenlopen en riep me even apart. Hij vertelde me dat hij de vijf miljoen euro had gewonnen en toonde me een tasje met allerlei spullen dat hij zojuist in Den Haag bij de Staatsloterij had opgehaald. Na wat navraag van mij bij de man naar namen van mensen die bij de Staatsloterij prijswinnaars ontvangen, wist ik zeker dat ik met de jackpotwinnaar te maken had", vertelt Kosterman met een brede glimlach op zijn gezicht.

 

Media aandacht

De afgelopen vijftien jaar vielen er tal van grote prijzen op loten die verkocht werden bij Primera Kosterman. John: "Allemaal geldbedragen van honderdduizend gulden of euro en hoger. In mei 2000 viel er een miljoen gulden op een door ons verkocht lot en in totaal is het 34 keer raak geweest. Dat er in januari opeens vijf miljoen euro werd gewonnen op een lot, waren we erg blij mee, want het was inmiddels al weer ongeveer anderhalf jaar geleden dat er een grote prijs bij ons was gevallen." Doordat er bij Primera Kosterman er opnieuw een zeer grote prijs was uitgegaan, stortte de vaderlandse media zich weer massaal op hem. "Op de dag dat ik te horen kreeg dat wij het winnende jackpotlot van vijf miljoen euro verkocht hadden, heb ik direct contact gezocht met de redactie van Hart van Nederland en die kwamen dezelfde dag nog opnames maken. Ook kwam er een cameraploeg van het RTL 4 programma Editie NL over de vloer.""

 

Aandacht=omzet

De ondernemer vindt het prima dat cameraploegen, radioreporters en andere journalisten telkens zijn winkel platlopen wanneer er weer een grote prijs is uitgegaan. ""Alle aandacht is alleen maar goed voor mijn bedrijf, want dat zorgt ervoor dat wij in de periode er na nog meer staatsloten verkopen."

 

Frappant

Hoe het kan dat er telkens zulke grote prijzen vallen op Staatsloten die in zijn winkel verkocht zijn weet Kosterman niet goed. "Verschillende mensen hebben zich er al over gebogen. Hart van Nederland had laatst voor het item over onze zaak, zelfs een energetisch deskundige meegenomen en die voelde dat er in de winkel een sterke positieve energievorm hing. Het zou best kunnen. Toch blijven we het erg frappant vinden dat hier telkens grote prijzen vallen."

 

Kansspelen hoofdzaak

De winkelier doet er niet geheimzinnig over dat de core business van zijn zaak de kansspelen zijn. "Bij ons is het kansspelen voor en kansspelen na. Afgezien van de kansspelen zijn we maar een hele middelmatige Primera-winkel hoor. Doordat we zoveel Staatsloten en ook loten van andere loterijen verkopen, verkopen we ook veel artikelen ernaast zoals een krant, een pakje sigaretten of snoep."

 

Lotentoerisme

Kosterman heeft er wel een verklaring voor waarom in zijn winkel jaarlijks de meeste Staatsloten van Nederland verkocht worden. "In de loop der jaren is dat zo gegroeid en dat komt niet in de laatste plaats door de media aandacht doordat er hier zoveel grote geldprijzen gewonnen zijn. Vanaf 1991 is de verkoop van Staatsloten enorm gestegen. Dat kwam vooral door mijn optreden in het VARA-programma 'In het Nieuws', dat gepresenteerd werd door Paul Witteman en Astrid Joosten. Omdat we in Nederland toen nog slechts een paar zenders hadden, hebben een paar miljoen landgenoten mij toen in dat programma gezien en na dat optreden begon ook het lotentoerisme naar onze winkel. Dat is nooit meer gestopt. Doordat er bij ons regelmatig grote prijzen vallen, krijgen wij telkens aandacht van diverse media en op deze manier wordt het lotentoerisme in stand gehouden. Zie het maar als een soort sneeuwbaleffect. Van heinde en ver komen mensen speciaal naar onze winkel om loten aan te schaffen. Vrachtwagenchauffeurs stoppen speciaal even bij ons voor de deur om een aantal loten te kopen. Ook zijn er velen uit allerlei plaatsen in het land die ons geld sturen, waarna wij de Staatsloten op een van de twee computers in de winkel uitdraaien en terugsturen. We hebben zelfs vaste klanten die in het buitenland wonen en waar wij iedere maand loten per post naartoe sturen. Ook gebeurt het regelmatig dat Zwolse collega-ondernemers in de branche gevraagd worden, waar de Geluksmakelaar ook al weer gevestigd is. Gelukkig gunnen de meeste ons het succes en wijzen de mensen collegiaal de weg naar de Hogenkampsweg."

 

Geluksmakelaar

Eveneens in 1991 bezocht John Kosterman een regiobijeenkomst van de Staatsloterij in Apeldoorn. "Han Peekel, bekend van het televisieprogramma ''Wordt Vervolgd', hield er een praatje en zei dat wij makelaars waren in geluk. Ok dacht ik, daar zit wat in. Ik ga patent aanvragen op de naam Geluksmakelaar en dat heb ik nu voor de Benelux. Niemand anders dan ik mag in deze landen dus de naam Geluksmakelaar gebruiken."

 

Stoeien

Om de verkoop van Staatsloten verder te stimuleren bedenkt de winkelier met regelmaat acties. "Ik vind dat geweldig om te doen. Laat mij maar lekker stoeien met loterijen. Mijn hart gaat er naar uit. Al een paar jaar in maart heb ik samen met een plaatselijke banketbakkerij een actie gehouden, onder het mom van: de Geluksmakelaar jarig in maart. Tijd voor taart. Wanneer mensen bij ons hun Staatslot kochten, dan kregen ze van mij een bon waarmee ze een paar euro korting kregen op een overheerlijke taart. Hierdoor verkochten wij meer Staatsloten en de banketbakker meer taarten. Op een gegeven moment benaderde de banketbakker mij zelfs zelf met de vraag of we weer een actie deden. Dat zegt denk ik al wel genoeg." Naast het best verkopende verkooppunt van Staatsloten in Nederland, verkocht Kosterman in 2005 ook de meeste Oudejaarsloten van het land. "Rond dit thema bedacht ik ook een actie. Mensen die uiterlijk 30 november al hun Oudejaarsloten bij ons hadden gekocht, maakten door het insturen van een coupon kans op diverse prijzen zoals een straatje Staatsloten met jackpot, een Staatslot of een fles champagne. Begin december verrichtte onze zoon Tim van een jaar, de mini Geluksmakelaar, de trekking."

 

Grootste verkooppunt van Nederland

Of Primera Kosterman zich dit jaar weer het beste verkooppunt van Nederland van Staatsloten en Oudejaarsloten mag noemen, horen John en Michèle in maart tijdens een tripje naar een geheime bestemming dat jaarlijks aan de topverkopers en hun echtgenoten van Staatsloten door de Staatsloterij wordt aangeboden. ""We zullen zien. In 2006 hebben we in ieder geval 27 procent meer Staatsloten verkocht dan in 2005, wat een beetje een mager jaar was. Met de verkoop van de Lotto behoren we overigens ook tot de regionale top", besluit de actieve winkelier die wekelijks ongeveer 65 uur voor zijn zaak in touw is.

 

www.geluksmakelaar.nl