COFFEEPRO De liefde voor koffie en haar gasten spat er vanaf bij Trisha van der Plank

  • De 28-jarige Arnhemse Trisha van der Plank, werkzaam als barista bij de Doppio Espresso-vestiging in de hoofdplaats van Gelderland, mag zich een jaar lang Parel van het Jaar noemen. BEELD: Doppio Espresso. Publicatie in Coffeepro 4, 2014.
    De 28-jarige Arnhemse Trisha van der Plank, werkzaam als barista bij de Doppio Espresso-vestiging in de hoofdplaats van Gelderland, mag zich een jaar lang Parel van het Jaar noemen. BEELD: Doppio Espresso. Publicatie in Coffeepro 4, 2014.

De 28-jarige Arnhemse Trisha van der Plank, werkzaam als barista bij de Doppio Espresso-vestiging in de hoofdplaats van Gelderland, mag zich een jaar lang Parel van het Jaar noemen. Tijdens de bekendmaking van de Misset Koffie Top 100 werd dat ook bekendgemaakt. Het horecavakblad Misset Horeca riep deze titel dit jaar in het leven om voortaan ook de schijnwerpers op talentvol personeel te richten, die naast de ondernemers ook hun best doen om gasten van de lekkerste koffies te voorzien en om ze een aangename tijd buiten de deur te bezorgen.

 

Franchisenemer Walter Jurrius van de vestiging van Doppio Espresso in Arnhem had zijn personeelslid Trisha zelf opgegeven. ‘Vanaf de allereerste dag is zij er bij. Tijdens het sollicitatiegesprek had ik niet gedacht dat zij lang bij ons zou werken, maar ze is er gelukkig nog steeds en hoe! Toen Trisha bij ons solliciteerde was ze druk bezig met afstuderen voor haar Hbo-opleiding Human Resource Management (HRM) en dan is het reëel om te verwachten dat iemand na het behalen van het felbegeerde diploma werk gaat zoeken in die richting. Trisha niet, want zij is in onze zaak verliefd geworden op koffie en heeft werken in de horeca ontdekt als haar grote passie. Ik ben buitengewoon trots dat zij zich een jaar lang Parel van het Jaar mag noemen, want deze titel verdient zij echt volledig. En voor mijn zaak is het ook super leuk dat een medewerkster eens flink in het zonnetje komt te staan. Trisha heeft een heel groot zelf lerend vermogen en wil net als wij iedere dag beter. Verder heeft zij ook de filosofie, dat alleen het beste goed genoeg is voor onze gasten. Trisha is naast een vrolijk mens ook een teamplayer en doet iedere dag dat ze aan het werk is haar taken vol energie. De adrenaline spat er vaak vanaf.’


‘Koffie is fantastisch!’

Trisha was blij en verrast dat ze in Maarssen werd uitgeroepen tot Parel van het Jaar. ‘Dit voelt als een goede waardering voor mijn werkzaamheden en ik zie het als een groot compliment.’ Maar. Hoezo, is zij verliefd geworden op koffie? ‘Ik hou gewoon van de geur van koffie en het zetten van deze drank. Koffie is fantastisch en de drank fascineert mij enorm, omdat het ten eerste een product is dat de natuur ons schenkt. Daarnaast is koffie ook een buitengewoon veelzijdige drank, want je kunt er zoveel mee. Als laatste punt is koffie voor een niet gering aantal mensen op de wereld bijna een eerste levensbehoefte.’


Steeds sterkere koffie en dan thee

Naast dat Van der Plank een aantal dagen heel druk in de weer is met het zetten van koffie en het bedienen van de vele vaste klanten in deze goedlopende vestiging van Doppio Espresso, drinkt de Gelderse ook graag zelf koffie, want koffie heeft volgens Trisha een lekkere complexe smaak. ’s Ochtends begin ik meestal met een cappuccino, daarna een espresso en dan vaak een cortado. Gaandeweg een dag drink steeds sterkere koffie, maar na drie uur ’s middags verruil ik koffie altijd voor thee, omdat ik anders ’s nachts wakker lig door de consumptie van te grote hoeveelheden cafeïne. Naast een grote koffiefanaat ben ik ook een fervente liefhebber van thee, want deze drank is ook een natuurproduct en is net als koffie buitengewoon veelzijdig.’


Leuk om gasten te verrassen

Werken als barista en gastvrouw in de horeca vindt Trisha geweldig. ‘Ik vind het iedere keer weer leuk als onze gasten mij om een koffieadvies vragen. Ik vind dat telkens weer een enorme uitdaging, omdat ik dan weer de kans krijg om onze gasten te verrassen met een heerlijke en goed gezette kop koffie. Ook het omgaan met mensen vind ik heel erg leuk, omdat ik met onze heerlijke koffies, theeën, overige dranken, gebakjes en lunches actief mijn bijdrage kan leveren aan een rust- en genietmomentje voor onze gasten. Op het oog zijn dit kleine dingen, maar juist deze kleine dingen maken vaak het leven voor onze gasten veel mooier en ik vind het fantastisch om hier actief een bijdrage aan te kunnen leveren. Ik een dankbaar mens met zulk mooi werk.’


Ambities in de koffiewereld

Tot slot vertelt Trisha dat ze ambities heeft in de koffiewereld en dat ze hierin graag zou willen meegroeien in Nederland. ‘Hoewel ik het erg goed naar mijn zin heb in deze Doppio Espresso-vestiging, wil dat niet zeggen dat ik hier mijn hele werkzame leven zal blijven werken.’

 

Doppio Espresso Arnhem

Deze vestiging van Doppio Espresso is in handen van franchisenemer Walter Jurrius en bestaat sinds tweeënhalf jaar. ‘In het pand was voorheen een babykledingzaak gevestigd. Vanaf het nulpunt heb ik met mijn medewerkers deze zaak opgebouwd en we hebben het vaak ontzettend druk. Alles is hier gericht op een dagzaak. Het zetten en serveren van goede koffie is de motor van ons succes. Daarnaast beschikken wij ook over een goede patisserie en lunch. Ons motto is dat alleen het beste goed genoeg is voor onze gasten. Wij zijn zeven dagen per week open en in totaal komt dat neer op 73 uur per week. Op dit moment staan er acht personeelsleden op de loonlijst. Voor de helft zijn dat parttimers die hoofdzakelijk in de weekenden aan het werk zijn.’