C1000 Veenkamp als speciaalzaak van rookwaren

  • Joop Veenkamp van C1000 Veenkamp in het Drentse Ruinen. Tabak&Gemak 2008.
    Joop Veenkamp van C1000 Veenkamp in het Drentse Ruinen. Tabak&Gemak 2008.

RUINEN - In het Drentse dorp Ruinen is Joop Veenkamp al enkele jaren ondernemer van C1000. Dit is de enige supermarkt in de plaats die vlakbij Hoogeveen en Meppel ligt. C1000 Veenkamp is sinds 2002 voorzien van een counter. Het assortiment sigaren, sigaretten, shag en vloei is er zo ruim dat je rustig kan stellen dat deze supermarkt de rol van speciaalzaak in het dorp heeft overgenomen.

 

Afgezien van een paar horecagelegenheden kunnen inwoners van Ruinen en de vele voornamelijk oudere toeristen die de plaats jaarlijks bezoeken, voor hun rookwaren alleen terecht bij C1000 Veenkamp. "Ruinen is te klein voor een tabaksspeciaalzaak. De afgelopen jaren is er hier één tankstation gesloten en in 2004 is de andere een onbemand station geworden. De omzet van rookwaren die daar gerealiseerd werd, hebben wij erbij gekregen", vertelt de zeer gedreven 48-jarige ondernemer enthousiast.

 

Drenthenieren

In Ruinen wonen in vergelijking met de rest van Nederland relatief veel oudere mensen. Daarnaast trekken veel gepensioneerden uit heel Nederland naar het dorp om te komen Drenthenieren. Veenkamp: "Deze mensen hebben over het algemeen meer dan gemiddeld te besteden en roken dus graag een sigaartje en sigaretje van de betere merken."

 

De ondernemer heeft zijn assortiment rookwaren zo goed mogelijk afgestemd op zijn verzorgingsgebied. "Als er vraag is naar een bepaald soort sigaartje dan zorg ik er binnen mijn mogelijkheden voor dat ik die in mijn assortiment opneem. Ik vind het dom om iets in mijn assortiment te hebben wat niet verkoopt en ik vind het dom om iets niet in mijn assortiment te hebben wat wel verkoopt."

 

Zeventien soorten vloei

Voor een supermarkt heeft C1000 Veenkamp een wel heel breed en diep assortiment sigaretten, sigaren, shag en vloei (zeventien soorten!) "Daarnaast verkopen wij vijf soorten pijptabak en één soort pruimtabak. Verder bieden wij onze klanten maar liefst 72 soorten sigaren aan. Een tijdje geleden kwam er een vertegenwoordiger van Agio bij ons op bezoek en die schrok er van toen hij zag hoe hoog onze sigarenomzet jaarlijks wel niet is. Sigaren van merken als Justus van Maurik en Balmoral worden normaal gesproken alleen maar verkocht in tabaksspeciaalzaken en gemakswinkels, maar bij ons vind je ze ook omdat klanten er naar vragen. Sigarenmerken die wij erg veel verkopen zijn: Neos en La Paz. Sommige andere sigarenmerken zou ik graag in mijn assortiment opnemen, maar dat lukt me niet omdat de fabrikanten alleen willen dat tabaksspeciaalzaken ze verkopen. Ik vind dat wel jammer. Positief is dat ik uit ervaring weet ik dat sigarenrokers vaak ook graag een sigaretje er bij roken van een goed merk. Dus die verkoop ik er ook nog eens bij", aldus de ondernemer.

 

Smaak wint van prijs

Veenkamp (48) is er trots op dat hij als supermarkt zoveel sigaren verkoopt. "Op sigaren zit een hogere marge dan op sigaretten en shag. Bij onze sigarettenverkoop is Marlboro de absolute koploper. Van de laaggeprijsde sigaretten doen West en John Palyer Special het vooral goed. " De supermarktondernemer ziet in tegenstelling tot veel tabaksspeciaalzaken geen toename in de verkopen van laaggeprijsde merken. "Naar mijn mening wint smaak het nog steeds van prijs. Een tijdje geleden heb ik onder voorbehoud overigens wel shag van John Player Special in mijn assortiment opgenomen. Verkoopt het onvoldoende dan gaat het er weer uit. Helaas zit op laaggeprijsde merken sigaretten en shag minder marge."

 

Pushsysteem

De presentatie van de rookwaren ziet er bijzonder goed verzorgd uit. De ondernemer is er dan ook trots op. "We hebben dezelfde omlijsting gehouden, maar alles is op plank gezet. Doormiddel van een pushsysteem die we samen met een fabrikant ontwikkeld hebben, blijft de presentatie netjes en overzichtelijk wanneer je er een pakje shag, sigaretten of sigaren uithaalt. Het voordeel van het pushsysteem is verder dat je makkelijker kunt vullen en de voorraad beter af te testen is."

 

Geen tabaksspeciaalzaak

Ondanks dat zijn supermarkt de rol van tabaksspeciaalzaak heeft overgenomen, vindt Veenkamp niet dat zijn counter voor een tabaksspeciaalzaak door kan. "Anders dan in tabaksspeciaalzaken lichten wij onze klanten niet voor en ze kunnen bij ons ook niet proeven. Verder is er bij onze medewerkers in de counter veel minder productkennis aanwezig dan bij een winkelmedewerker van een tabaksspeciaalzaak, maar ik denk ook niet dat klanten dat van ons verwachten." Een advies voor ondernemers van tabaksspeciaalzaken heeft de Ruiner wel. "Pas je assortiment aan, aan je verzorgingsgebied."

 

Scoren met rookwaren

De verkoop van rookwaren legt Veenkamp geen windeieren. "Van de schapvergoeding kan je jaarlijks leuk op vakantie. De verkoop van rookwaren vanuit een counter zorgt niet voor derving en de omzetsnelheid is zondermeer goed te noemen. Wanneer je het juiste assortiment hebt voor je marktgebied en je rookwaren goed presenteert dan kun je er mee scoren. Ik denk dat de verkoop van tabakswaren vanuit de counter in de supermarkt wel blijft bestaan de komende jaren."

 

Overheid: sla niet door!

Een verdergaande overheidsbemoeienis als het om roken gaat ziet de supermarktondernemer niet zitten. "Hoewel ik zelf niet rook, zijn rokers geen criminelen. Zo wordt er door de overheid op dit moment wel naar deze mensen gekeken. Dus regering: sla niet door! Ik vind het niet erg dat het sinds 1 juli verboden is om in restaurants te roken. Het is namelijk vies om in de rook te moeten eten. Ik ben wel tegen het verbod om te roken in cafés, want in een kroeg hoort roken er naar mijn mening gewoon bij. Wellicht is het idee om cafés in ons land te voorzien van afzuigsystemen. Dan kan het zo gewraakte rookverbod snel weer ingetrokken worden."

 

Loterijen

Veenkamp heeft een contract met TNT voor de verkoop van Staatsloten. "De verkoop hiervan is een mooi bijproduct. Wij hebben veel vaste kopers. Helaas kunnen we alleen Staatsloten verkopen als het postagentschap van TNT geopend is." Mensen kunnen bij deze C1000 ook terecht voor de aankoop van loten voor de Lotto en Toto. "In de counter verkopen we daarnaast krasloten. En de verkopen hiervan vertonen een normaal beeld", besluit Joop Veenkamp.