Zwolse toppers in damesronde

  • Kirsten Wild, Jacobien Kanis en Loes Gunnewijk. De Zwolse deelneemsters aan het damescriterium in het voorprogramma van het Peperbus Profspektakel. Foto: Eva Posthuma.
    Kirsten Wild, Jacobien Kanis en Loes Gunnewijk. De Zwolse deelneemsters aan het damescriterium in het voorprogramma van het Peperbus Profspektakel. Foto: Eva Posthuma.

BINNENSTAD - Voor het eerst in het bestaan van het Peperbus Profspektakel staat er volgende week woensdag om 17.00 uur, voorafgaand aan het profcriterium, een damesronde op het programma. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van organisator Jan van Ommen in vervulling. De wedstrijd is de finale van het landelijke criteriumklassement voor vrouwen. Aan de damesronde doen vier Zwolse wielrensters mee: Loes Gunnewijk, Kirsten Wild, Janneke en Jacobien Kanis.

 

Jacobien Kanis (19) is Zwolse van origine. "Ik ben de echte Blauwvinger. Loes en Kirsten zijn import Zwollenaren", zegt de eerstejaars renster van Team Flexpoint met een vette knipoog. Ze vindt het geweldig dat ze in haar eigen stad een criterium mag rijden. "Ik was superblij toen ik het hoorde dat wij ook hier mogen rijden. Er komen veel bekenden kijken en mijn vriendinnen kunnen nu eindelijk eens zelf zien waar ik mee bezig ben. Jacobien, die in Groningen een HBO-studie volgt, is knecht bij haar ploeg. "Ik ben tevreden over hoe mijn eerste seizoen bij de damescategorie verloopt. Ik heb aansluiting kunnen vinden. Wel baal ik er ontzettend van dat ik niet voor het EK onder 23 jaar geselecteerd ben." Kanis heeft geen idee wie de kanshebster op de zege is in Zwolle. Jacobien's zus Janneke is woensdag verder van de partij. Zij is 23 jaar oud en rijdt als clubrenster in het shirt van Wielervereniging Noord-Westhoek.

 

Kamikazerondje

De 27-jarige Loes Gunnewijk acteert ook in het trico van Team Flexpoint. "Ik vind het hartstikke mooi dat ik in mijn eigen woonplaats een criterium mag rijden. Ik woon zeven jaar in Zwolle en ik voel me hier thuis. Oorspronkelijk kom ik uit Rekken in de Achterhoek." Gunnewijk vindt het parcours een vliegrondje. ""Het is een echt kamikazerondje. Ik hoop op een zonnetje tijdens de koers, want het lijkt me maar niks om over de natte klinkers te moeten rijden." Na blessureleed gaat het sinds juni sportief gezien steeds beter met Gunnewijk. ""Met de nationale selectie hebben we de ploegentijdrit in de Tour de l'Aude gewonnen. Tijdens de districtskampioenschappen pakte ik een tweede plaats en op het NK in Ootmarsum was ik zesde. Ik ga voor een goed naseizoen en hoop mee te mogen naar de in september te houden wereldkampioenschappen in Italië."

 

Benen laten spreken

De Zwolse deelneemster met de meest aansprekende resultaten dit seizoen is Kirsten Wild (25) De renster van het AA Cycling Team won in maart zelfs de Omloop het Volk, een wereldbekerwedstrijd. In de onlangs verreden Giro werd ze derde in de proloog en knap drie keer tweede in etappes. Wild draait het beste seizoen van haar loopbaan tot nu toe. "Ik hoop mijn benen te laten spreken in Zwolle. Ik woon hier vijf jaar en oorspronkelijk kom ik uit Almelo. Zwolle is mijn thuis. Ik ken het rondje en ik hoop dat het niet regent tijdens de koers. Ik heb geen idee wie er gaat winnen, maar ik ga m'n best doen."