Volkerink Heino: de flexibele dienstverlener

Gerrit en Annet Volkerink namen in 2001 de Coöperatieve Werktuigenvereniging Heino over, die sinds 1950 bestond en sindsdien heet het bedrijf Volkerink Heino voor Agri Groenonderhoud en Grondwerk. In de afgelopen jaren is de onderneming met zestien medewerkers uitgegroeid van een bedrijf dat eerst alleen agrarisch werk uitvoerde, naar een dienstverlener die zeer breed inzetbaar is. "Ons sterkste punt is dat we erg flexibel zijn", vertelt Gerrit Volkerink enthousiast.

 

Het dienstenpakket dat Volkerink Heino zijn opdrachtgevers aanbiedt en dat zijn particulieren, bedrijven en overheden, is erg veelzijdig. Volkerink: "Voor boeren verzorgen wij onder meer het inkuilen, zoden bemesten, egaliseren en het inzaaien en oogsten van gras en maïs. Met het zaaien en oogsten zijn we in het voor- en najaar erg druk." Daarnaast is deze flexibele dienstverlener actief voor aannemers in de bouw. "Zo verzorgen wij het grondwerk, graven stallen uit, leggen riolering, doen het sloopwerk en ook het aanbrengen van straatwerk behoort tot onze werkzaamheden", zegt de 51-jarige ondernemer.

 

Groen-, terreinonderhoud en landschapsbeheer

Voor groen-, terreinonderhoud en landschapsbeheer zijn opdrachtgevers bij Volkerink Heino verder zeker aan het juiste adres. Op het gebied van groenvoorziening beschikt het Overijsselse bedrijf over veel vakkennis en passend materieel om een groot scala aan werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Vokerink: "Met de bomenschaar kunnen wij bomen en takken knippen tot maximaal 28 centimeter en werken wij tot een hoogte van maximaal zes meter. De machine is ook ideaal om knotwilgen te knotten en om oude hagen te knippen. Onze stobbenfrees freest stobben tot een diepte van ongeveer vijftig centimeter. Natuurlijk beschikken wij ook over een houtversnipperaar voor het versnipperen van takken met een maximale diameter van achttien centimeter. De heggenschaar behoort daarnaast tot onze basisuitrusting. Deze schaar is bijvoorbeeld erg geschikt om een meidoornhaag te snoeien. De werkbreedte bedraagt 1.20 meter en de machine kan takken aan met een diameter van acht centimeter. Het is voor onze heggenschaar trouwens helemaal geen probleem als de heg slecht te bereiken is, want het kan tot vier meter afstand tot een heg overbruggen."

 

Advies

De vakkundige medewerkers van Volkerink draaien hun handen daarnaast niet om voor het uitmaaien van sloten met een maaikorf. De ondernemer: "Werkzaamheden zoals sloten en slootkanten klepelen, zowel grote als kleine greppels frezen, het aanleggen van graszoden en projecten waarbij het wettelijk vereist is om met kleine machines te werken, verrichten wij ook. Heeft een klant grondtechnische vragen dan kan hij natuurlijk bij ons terecht en proberen hem dan zo goed mogelijk te adviseren. Door onze jarenlange ervaring weten wij erg veel."

 

Onkruidbestrijding

Voor onkruidbestrijding worden de medewerkers van Volkerink Heino veelvuldig ingezet. "Regelmatig voeren wij de onkruidbestrijding uit voor gemeenten. Vaak hebben zij de specialisten niet in huis die deze werkzaamheden voor hun rekening kunnen nemen en beschikt er niemand over een spuitlicentie. Ik heb voldoende werknemers die hier wel over beschikken en wij kunnen de onkruidbestrijding tegen een uitstekende prijs uitvoeren. De afgelopen jaren hebben wij bijvoorbeeld de onkruidbestrijding uitgevoerd in de gemeenten Deventer en Raalte op verharding en half verharding", zegt Volkerink die al sinds zijn achttiende werkzaam was bij de Coöperatieve Werktuigenvereniging Heino.

 

Bij de bestrijding van onkruid gebruikt Volkerink overigens de Weed-IT en deze machine bestrijdt het onkruid effectief en milieuvriendelijk door gebruik te maken van een revolutionair en gepatenteerd systeem voor herkenning van levende planten. De ondernemer: "Alle planten die leven bevatten chlorofyl en de Weed-IT maakt gebruik van het fluorescerende effect daarvan. Het bestrijdingsmiddel komt hierdoor precies op het onkruid terecht. De machine is de afgelopen tijd verder geprofessionaliseerd en kan dus nu nog beter de plaats van het onkruid bepalen. Op deze manier is er lang niet zoveel bestrijdingsmiddel nodig dan voorheen en vindt er minder afspoeling plaats richting de riolering. En daar heeft het milieu natuurlijk alleen maar baat bij."

 

Eigen houtzagerij

Tot het grote machinepark van het bedrijf behoort een eigen houtzagerij, waar gewerkt wordt met een woodmizerzaag. Die wordt gebruikt om bomen tot planken en balken te zagen. "Wij worden geregeld door klanten gevraagd om bomen om te zagen. Van datzelfde hout kunnen wij op verzoek een bankje, een schutting of een (landschaps)hek enzovoorts maken. Dit is onze manier van recyclen. In 2002 zijn we trouwens begonnen met het zelf fabriceren van schuurtjes en tuinhuisjes. Ook maken wij prieeltjes. Wij verschaffen hier graag meer informatie over", zegt de eigenaar.

 

Breed georiënteerd

Het kost de van origine loonwerker geen moeite om de sterke punten van Volkerink Heino op te noemen. "Wij zijn een breed georiënteerd bedrijf en we zeggen niet snel nee tegen werkzaamheden. Mijn medewerkers en ik vinden het een uitdaging om bijzondere opdrachten uit te voeren en om die tot een goed einde te brengen. Met mijn personeel ben ik erg blij. Het zijn stuk voor stuk goed opgeleide vakmensen, met veelal elk hun eigen specialisme. Groot voordeel van het werken met ons is daarnaast onze flexibiliteit. Wij zijn gewend aan een planning van twee dagen van te voren en ik zorg dat ik altijd buiten de zaai- en oogstmaanden om, personeel achter de hand heb dat flexibel inzetbaar is."

 

Veiligheid belangrijk

Volkerink vindt het bijzonder belangrijk dat zijn medewerkers veilig hun werkzaamheden kunnen verrichten. "Sinds begin 2000 zijn wij daarom VCA gecertificeerd en dat houdt onder andere in dat onze machines jaarlijks gekeurd worden."

 

Uitgebreid machinepark

Voor de grote diversiteit aan werkzaamheden die Volkerink Heino uitvoert, beschikt het bedrijf over een machinepark dat bestaat uit wel zestig machines. Gerrit Volkerink: "De mooiste machine in ons bestand vind ik de Claas Hakselaar. Hier kun je gras en maïs mee hakselen. De Klaas Hakselaar is ook de duurste machine die we hebben."

 

Een greep uit de andere soorten machines:

 • Acht tractoren
 • Vier kranen
 • Drie shovels
 • Vier dumpkeepers
 • Zaaimachines
 • Spuitmachines
 • Oogstmachines
 • Silage opraapwagen
 • Palentrekker
 • Houtversnipperaar
 • En nog veel meer!

 

Volkerink Heino

't Zeegsveld 6

8141 NT Heino

t. 0572-391901

i. www.volkerinkheino.nl

e. info@volkerinkheino.nl