Unieke opleiding voor topsporters

  • Foppe de Haan houdt een balletje hoog. Foto: Bert Treep.
    Foppe de Haan houdt een balletje hoog. Foto: Bert Treep.

DE VROLIJKHEID - Voetbaltrainer Foppe de Haan heeft afgelopen donderdagmiddag de nieuwste opleiding van Landstede: Centre for Sports & Education officieel geopend in ZBC Hal. De Friese bondcoach van Jong Oranje deed dat door een bal keihard in het doel te schieten.

 

Zwolle en omstreken is sinds augustus een unieke opleiding voor topsporters rijker. Op dit moment volgen al rond de vijftig jonge sporters met talent in de ZBC Hal, bij FC Zwolle en in de theorieruimten boven de sporthal opleidingen voortgezet onderwijs (VMBO, Havo, Atheneum en Gymnasium) en Middelbaar Beroepsonderwijs. Deze leerlingen kunnen kiezen voor de opleidingen Sport en Bewegen of Handel/ Business. Landstede is met Windesheim in gesprek om leerlingen in de toekomst ook de mogelijkheid te bieden om een HBO-opleiding te gaan volgen.

 

Sport past zich aan

"Het unieke aan onze nieuwe opleiding is dat het onderwijs zich aanpast aan de sport van de leerlingen. Hier krijgen ze de kans om zich volledig op hun passie zoals voetbal, volleybal, basketbal of een andere sport te concentreren en volgen daarnaast een studie op hun eigen niveau. In de toekomst gaat het Centre for Sports & Education naar verwachting groeien naar twee- tot driehonderd leerlingen die afkomstig zijn uit plaatsen in heel Noordoost Nederland. De ruimte is er voor aanwezig ", vertelt medewerkster Evelien Giethoorn van de Dienst Marketing, Communicatie en Strategie van Landstede.

 

Onderwijs op maat

Het curriculum van de nieuwe opleiding is ontwikkeld samen met Landstede Basketbal & Volleybal, FC Zwolle, met de betreffende sportbonden, NOC*NSF en toonaangevende spelers en coaches uit de vaderlandse sportwereld. Er is sprake van onderwijs op maat, waarbij sport leidend is. Het Centre for Sports & Education coacht sporters individueel bij het invullen en uitvoeren van het trainings- en onderwijsprogramma. Op de opleiding staan zaken als talentontwikkeling, ontmoeting, verantwoordelijkheid, zingeving en respect centraal.

 

Vraagtekens

Vanaf twaalf jaar zijn scholieren na een uitgebreide selectieprocedure welkom. Op dit moment bestaat de grootste groep van de leerlingen uit voetballers (dertig) en basket- en volleyballers (twintig) Meervoudig Olympisch roeikampioen Nico Rienks was donderdagmiddag ook van de partij. Hij is betrokken bij het roei Talentcentrum in Zwolle. "Ik ben benieuwd wanneer de eerste roeier zich gaat aanmelden op deze nieuwe opleiding. Ik vind dit een goed initiatief om sporters in Nederland beter te laten worden. Landstede heeft zeker een naam hoog te houden als het gaat om het opleiden van jonge talentvolle sporters. Op deze manier kan wellicht het sportniveau in ons land opgekrikt worden. Toch ben ik van mening dat je een schoolopleiding niet ondergeschikt moet maken aan een sport. Ik ben er nog niet helemaal over overtuigd dat hier bij het Centre for Sports geen sprake van is. Verder komt bij mij de vraag bovendrijven hoeveel procent van de leerlingen in de (nabije) toekomst de echte absolute top gaat halen. Ik ga zo eens boven in de theorielokalen kijken."