Tweeling gaat voor goud

  • Ronald en Michel Mulder aan het trainen voor het NK skeeleren op de skeelerenbaan bij de Wythemerplas. Foto: Bert Treep. Tekst en foto verschenen in de Peperbus, in mei 2008.
    Ronald en Michel Mulder aan het trainen voor het NK skeeleren op de skeelerenbaan bij de Wythemerplas. Foto: Bert Treep. Tekst en foto verschenen in de Peperbus, in mei 2008.

AALANDEN – De Zwolse tweeling Ronald en Michel Mulder doet komend weekeinde mee aan het NK skeeleren in het Drentse Nijeveen. De broers (22) acteren op de sprintafstanden en gaan net als vorig jaar voor goud.

 

Ronald en Michel Mulder aan het trainen voor het NK skeeleren op de skeelerenbaan bij de Wythemerplas. (Foto: Bert Treep) Tekst en foto verschenen in de Peperbus, in mei 2008. Op het NK dat vorig jaar in Nijverdal in de eerste week van juni plaatsvond, pakte Michel drie keer goud (op 300, 500, 1000 meter en Aflossing). Ronald behaalde een jaar terug alleen een gouden medaille op de Aflossing. "Vorig jaar was ik nog niet in topvorm, doordat ik pas twee weken voor het NK vanwege de ziekte van Pfeiffer weer in training was. Mijn doel is nu om individuele medailles te gaan halen." Michel: "Mijn doel is om in Nijeveen ook weer titels te pakken."

 

Landelijke top

Op de sprintafstanden van het skeeleren draaien de broers mee met de landelijke top. En mondiaal gezien doen ze het zeker ook niet slecht. In mei schreef Ronald zelfs een internationaal toernooi in Heerde op zijn naam. In dezelfde maand werd Michel derde op de 500 meter op een toernooi in het Spaanse Pamplona. "Hieraan deden ook oud- en regerend wereldkampioenen mee. "Ik denk dat wij ze op het EK dat op 15 juli in Gera in het voormalige Oost-Duitsland gehouden wordt en op het WK dat dit jaar plaatsvindt in Gijon op 7 september (Spanje) nog knap lastig kunnen maken", vertelt Michel enthousiast.

 

Meer trainen

De Zwollenaren moeten zich op het NK nog wel plaatsen voor het EK en WK. Ronald: "Maar dat gaat wel lukken hoor, want we staan er goed voor. We zijn allebei weer wat sterker geworden dan in 2007. We hebben op de schaats beiden een goede winter gedraaid. Verder trainen we ook iets meer dan vorig jaar. Ik deed dat we nu allebei zo'n tien uur trainingsarbeid per week verrichten."

 

Sneller uitrusten

Dat het NK in het naburige Nijeveen gehouden wordt, roept bij Ronald en Michel geen speciale gevoelens op. Michel: "Toch heeft het zeker één voordeel en dat is dat we snel thuis zijn na de wedstrijden en dan kunnen we sneller gaan uitrusten voor de volgende afstanden die de dag er op verreden worden."

 

Medewerking

Gesponsord worden de broers door Cado Motus en ze zijn lid van SKOV Heerde. Naast topsport zijn Ronald en Michel beiden werkzaam bij SportService Zwolle (SSZ). Ronald werkt vijftien uur per week als duale vakleerkracht op basisschool De Toonladder in Holtenbroek en verzorgt gymlessen. Michel is actief als sportdocent Naschoolse Sport op Het Wonderwoud in Diezerpoort. "We kunnen onze trainingen en wedstrijden voor zowel het skeeleren als schaatsen erg goed combineren met ons werk. Als er wedstrijden tijdens werktijd dan zorgt directeur Toon Kannekens van SSZ er voor dat wij vrij krijgen. Hier zijn wij erg blij mee", besluit Ronald.